cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Rosszindulatú programok által okozott problémák hibakeresése

A Malware a "Malicious Software" rövidítése, amely rosszindulató szoftvert jelent. Ezt a kifejezést használják olyan számítógépre telepített programokra, amelyek célja, hogy bejussanak vagy kárt tegyenek a számítógépes rendszerbe anélkül, hogy erről annak használója tudomást szerezne. Előfordul, hogy a Firefox böngészővel kapcsolatos problémája egy ilyen telepített rosszindulatú program miatt van. Ez a leírás összefoglalja, hogy mik ennek a jelei és hogyan lehet megakadályozni ezek telepítését és mit lehet tenni ezek eltávolításáért.

Honnan lehet tudni, hogy a Firefox probléma egy rosszindulatú program miatt van?

A tünetek különbözőek lehetnek és függnek az adott programtól, de amennyiben az alábbi viselkedések közül egyet vagy többet tapasztal, akkor lehet, hogy malware került a számítógépre.

Hogyan lehet megakadályozni egy kártékony program telepítését?

A kártékony programok telepítésének megakadályozására egyszerű szabályok vannak:

  • Tartsa az operációs rendszert és a programokat naprakészen: a kártékony programok a telepítésükhöz általában valamely ismert biztonsági hibát használnak ki, amelyek későbbi a későbbi verziókban vannak kijavítva. Győződjön meg róla, hogy minden szoftverkomponensből a legfrissebb verziót használja, beleértve a bővítményeket (használja a Mozilla bővítmény-elleneőrző oldalát) és a Windowson használja a Windows Update funkciót.
  • Ne telepítsen nem megbízható szoftvert: Néhány weboldal programokat ajánl a böngésző gyorsítására, az interneten történő keresés megkönnyítésére vagy eszköztár hozzáadására olyan funkciókkal, amellyel a Firefox már rendelkezik. Néhány nem kívánatos program más programcsomagokban találhatók. Általában ezek a programok információt gyűjtenek a böngészési szokásokról és csak azok számára hasznos, akik készítették ezeket és ütköznek a Firefox működésével. Győződjön meg róla, hogy a kiegészítők a Mozilla weboldaláról legyenek telepítve és a programtelepítő varázslókban kikapcsolja a nem kívánt programok telepítését.
  • Ne kattintson félrevezető felugró ablakokba: Számos kártékony weboldal próbál rosszindulatú programot telepíteni a számítógépére oly módon, hogy az operációs rendszerhez tartozó felugró ablakot ábrázol vagy olyan animációt mutat, mintha egy program éppen ellenőrizné a számítógépét. A felugró ablakok felismerésével kapcsolatos további információ a Felugró ablakok kezelése leírásban található.
  • Ne futtasson hamis Firefoxot:A Firefoxot a mozilla.org/firefox weboldalról töltse le.
    Megjegyzés: Kérjük jelezze a Mozilla Violating Website Report oldalon, ha a Firefox védjegy nem megfelelő használatát tapasztalja, e-mail esetén pedig továbbítsa a Mozilla megfelelő e-mail címére.
  • Futtasson valós idejű vírus- és kémprogramirtó szoftvereket és rendszeresen ellenőrizze a rendszerét. Győződjön meg róla, hogy a valós idejű vírus- és kémprogramirtó védelem engedélyezve van. Legalább havonta ellenőrizze a számítógépét.

Mac biztonsági és rosszindulatú programok elleni védelme

A Mac operációs rendszerek általában biztonságosabbnak tekinthetők, mint a Windows PC-k. Az alábbi leírások segíthetnek:

Hogyan lehet eltávolítani a rosszindulatú programokat?

A Linux malware Wikipedia szócikk részletes információt és javaslatokat tartalmaz a Linux felhasználóknak.

Hogyan lehet eltávolítani a rosszindulatú programokat?

A jelenleg elérhető és támogatott Microsoft Windows tartalmaz beépített víruskereső alkalmazást vagy az ingyenesen elérhető a Microsofttól. Amennyiben a vírus- és a kémprogramirtó nem talál rosszindulatú programot, akkor próbáljon ki az alábbi ingyenes programokat. Célszerű az összeset kipróbálni, mert minden egyes program másfajta rosszindulatú programot képes észlelni, valamint győződjön meg róla, hogy a kereséskor a programok legfrissebb verzióját és legújabb adatbázisát használja.

Figyelem: A vírus- és kémprogramirtó szoftverek néha tévesen riasztanak. Ezért érdemes a gyanús fájlokat törlés helyett karanténba tenni.

További segítségre van szüksége?

Kérjen segítséget a rosszindulatú programok eltávolítására szakosodott weboldalakról:

Customize this article

Firefox

Firefox for Android

Thunderbird

Version History
Revision #:
3 of 3
Last update:
‎31-01-2017 05:30 PM
Updated by:
 
Contributors