cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Speciális beállítások

Ez a leírás a Firefox BeállításBeállítás oldal Speciális paneljén található lehetőségeket mutatja be. Ezek azok a beállítások, amelyek használata nem gyakori (pl. proxy beállítások) vagy kevés felhasználó számára fontosak.

Általános lap

Fx38AdvancedPanel-General

Kisegítő lehetőségek

 • Kurzorbillenytűk használata az oldalon belüli navigációhoz: Amennyiben ez a beállításbeállítás engedélyezve van, a Firefox egy mozgatható kurzort jelenít meg, amelynek segítségével billentyűzeten keresztül lehet szöveget kiválasztani. Ezt a módot kurzoros böngészésnek nevezik, és az F7 billentyű segítségével lehet ki- és bekapcsolni.
 • Szöveg keresése a keresett szó beírásának kezdetétől: Amennyiben ez a beállításbeállítás engedélyezve van a Firefox megkeresi az éppen beírt szöveget az aktuális weboldalon. A keresés közben az ablak alján található Keresősor mutatja a találatokkal kapcsolatos információt.
 • Figyelmeztetés, ha a webhely átirányítja vagy frissíti az oldalt: Amennyiben ez a beállításbeállítás engedélyezve van, a Firefox megakadályozza, hogy a weboldal egy másik weboldalra irányítson át vagy hogy automatikusan újratöltse az oldalt.

Böngészés

 • Automatikus görgetés: Az automatikus görgetés lehetővé teszi a görgetést az egér középső gombjával (görgetőkerék) és az egér lefele és felfele mozgatásával. Néhány felhasználó számára ez bosszantó lehet, ezért ez a beállításbeállítás letiltható.
 • Finom görgetés: A finom görgetés rendkívül hasznos lehet, ha hosszú weboldalakat olvas. Alapesetben, ha megnyomja a Page Down gombot, akkor az pontosan egy oldalt ugrik lefele. A finom görgetés használatakor a görgetés folyamatos és pontosan látni a görgetés mértékét. Ez sokkal egyszerűbbé teszi az olvasás folytatását.
 • Hardveres gyorsítás használata, ha lehetséges: A Firefox képes a számítógépben lévő grafikus kártya használatára a videók és az animációk megjelenítése során. Ez felgyorsítja a Firefox működését, mivel a számítógép grafikus processzora jobb teljesítményt nyújt az ilyen típusú objektumok megjelenítésére, mint a számítógép központi processzora. Ez a beállítás alapértelmezés szerint be van kapcsolva, habár nem minden grafikus processzor képes ennek használatára. A Firefox engedélyezi, amikor lehetséges. További információ a hardveres gyorsításról.
  A beállítás megváltoztatása után újra kell indítani a Firefoxot.
  A Firefox újraindítása:
  1. A Firefox ablak tetején kattintson a Firefox gombra és válassza ki a Kilépés menüpontot.A Firefox ablak tetején válassza ki a Fájl menüből a Kilépés menüpontot.A menüsoron válassza ki a Firefox menüből a Kilépés a Firefox programbólA Firefox ablak tetején kattintson a File menüre, majd válassza a Kilépés menüpontot.

   Kattintson a menü gombra New Fx Menu , majd a KilépésKilépés ikonra Close 29 .

  2. Indítsa újra a Firefoxot a szokásos módon.
 • Helyesírás-ellenőrzés beírás közben: Bekapcsolásakor a Firefox ellenőrzi helyesírást és elgépelések esetén javaslatokat ad. Ehhez valószínűleg szüksége van a megadott nyelv szótárára. Ennek letöltéséhez nyomja meg a jobb egérgombotegyszerre a Ctrl billentyűt és az egérgombot valamely weboldal beviteli mezőjén és engedélyezze a helyesírás-ellenőrzőt, majd a Nyelvek menüből töltse le a kívánt szótárfájlt.

Adatválasztások lap

Fx38AdvancedPanel-DataChoices

 • Firefox állapotjelentés bekapcsolása: A Firefox állapotjelentés a böngésző teljesítményéről és stabilitásáról nyújt átfogó képet. Erről további információt az ezzel foglalkozó leírásban olvashat. A Mozilla ezeket az adatokat arra használja, hogy könnyen értelmezhető összehasonlításokat és javaslatokat adjon. Ezek az adatokat ugyanakkor el lehet küldeni azoknak, akik segíteni szeretnének a böngészővel kapcsolatos probléma megoldásában.
 • További adatok (például Telemetria) megosztása: A beállítás használatával anonim adatokat küld a böngésző a Mozillának a Firefox használatával kapcsolatban. Erről további információt az ezzel foglalkozó lerásban olvashat. Az ily módon beérkezett információkat a Firefox a böngésző továbbfejlesztéséhez használja fel.
 • Összeonlás-jelentő bekapcsolása: Amikor a Firefox összeomlik, akkor megjelenik a Mozilla összeonlás-jelentő és megkérdezi, hogy elküldi-e az erről készült jelentést a Mozillához.. Az Értesítse a Mozillát, hogy kijavíthassák a hibát beállítás alapértelmezés szerint be van kapcsolva.

Hálózat

Fx38AdvancedPanel-Network

Kapcsolat

A cég, ahol dolgozik vagy az internetszolgáltatója lehetőséget nyújt rá, vagy kötelezővé teszi a proxy használatát. A proxy a számítógép és az internet között helyezkedik el. Minden, az internet irányába induló kérést megvizsgál, hogy kiderüljön, ki tudja-e szolgálni a gyorsítótárából. A proxyk feladata a teljesítmény növelése, a kérések szűrése, és a biztonság növelése oly módon, hogy elrejtik a számítógépet az internet felöl. A céges tűzfalak gyakran rendelkeznek proxyval.

Kapcsolatbeállító ablak

 • Nincs proxy: Válassza ezt a beállítást, amennyiben nem akar proxyt használni.
 • Proxybeállítások automatikus felismerése a hálózatban: Válassza ezt a beállítást, amennyiben azt szeretné, hogy a Firefox automatikusan felismerje a hálózati beállításokat.
 • Rendszerbeállítások használata: Válassza ezt a beállítást, amennyiben a hálózaton beállított proxyt kívánja használni.
  • Ez az alapértelmezett beállítás.
 • Kézi proxybeállítás: Akkor válassza ezt a lehetőséget, ha egy vagy több proxykiszolgálóhoz kell csatlakoznia. Az ehhez szükséges adatokat a rendszergazda tudja ismertetni. Minden proxyhoz tartozik egy gépnév és egy portszám.
  • Amennyiben ugyanazt a proxynevet és portszámot használja minden protokollhoz, akkor engedélyezze az 'Ugyanazon proxy használata minden protkollhoz’ beállítást.
  • Nincs proxy a következőkhöz: Sorolja fel azokat a gépneveket vahy IP-címeket, amelyek elérésekor ne használja a proxybeállítást.
 • Automatikus proxybeállítás URL: Válassza ezt a beállítást, amennyiben van egy proxybeállításokat tartalmazó (.pac) fájlja. Adja meg az URL-t és nyomja meg az OK gombot, hogy a proxybeállítás betöltődjön.
  • Frissítés: A frissítés gomb újratölti a jelenleg elérhető proxybeállítást.

Gyorsítótárazott webtartalom

A meglátogatott weblapok a gyorsítótárban kerülnek tárolásra, hogy ugyanazon weboldal következő látogatásakor gyorsabban töltődjön be az oldal. Beállítható, hogy a gyorsítótár mennyi lemezterületet használjon fel erre a feladatra. Lehetőség van a gyorsítótár tartalmának azonnali törlésére is.

 • Törlés most: Azonnal törli a gyorsítótár tartalmát és törli a merevlemezen tárolt gyorsítótár fájljait.
 • Az automatikus gyorsítótár-kezelés felülbírálása: Ezen beállítás használatával megadható, hogy mekkora legyen (megabyte-ban) a számítógépen tárolt gyorsítótár mérete.

Offline webtartalom és felhasználói adatok

 • Törlés most: Azonnal törli azokat az adatokat, amelyek az offline böngészés támogatása miatt kerültek mentésre.
 • Figyelmeztetés, ha webhely adatokat akar tárolni kapcsolat nélküli használatra: Lehetővé teszi a weboldalak számára, hogy adatokat tároljanak a hálózati kapcsolat nélküli használat esetére. A Kivételek… gomb megnyomásával megjelenik a jelenleg offline tárolást blokkoló weboldalak listája, ahonnan bármelyik korábban megadott weboldal eltávolítható. Válassza ki az eltávolítandó webhely címét és kattintson a Webhely eltávolítása gombra. Az össze weboldal eltávolításához kattintson a Minden webhely eltávolítása gombra.

Frissítés

Fx38WinAdvancedPanel-Update Fx38MacLinuxAdvancedPanel-Update

Fx49AdvancedPanelUpdate-win7 Fx49AdvancedPanelUpdate-MacLinux

Firefox frissítések

 • Frissítések automatikus telepítése (ez ajánlott a maximális biztonság érdekében): A Firefox automatikusan letölti és telepíti az elérhető frissítéseket.
  • Figyelmeztetés, ha a kiegészítők elérhetetlenek lesznek emiatt: a beállítás engedélyezésével a Firefox figyelmezteti, amennyiben az elérhető új frissítés letiltaná valamely telepített kiegészítést.
 • Frissítések keresése, de a telepítés kézzel történik: a Firefox figyelmeztet, hogy van elérhető frissítés, de ennek letöltése és telepítése kézzel történik. Amennyiben nem tölti le a frissítést annak értesítésekor, akkor azt megteheti később.
 • Ne legyen frissítve (nem ajánlott a biztonsági kockázat miatt): a Firefox nem keres frissítéseket.
  Figyelem: Ha ezt a beállítást használja, nem kapja meg a kritikus biztonsági hibák javításait (amelyek biztonságossá teszik az internetezést), kivéve ha azokat nem telepíti kézzel, rendszeresen.
 • A letöltött és telepített frissítések előzményeinek listája a Frissítési előzmények megjelenítése gomb megnyomásával érhető el.
 • Háttérben futó szolgáltatás intézze a frissítést: A Firefox Mozilla Maintenance Service-t használja a frissítések telepítéséhez. Így nem szükséges a Firefox programot hitelesíteni a User Account Control-on keresztül a Windows 7 és Vista rebdszereken.
Megjegyzés: A Firefox frissítések telepítéséhez a Firefoxot adminisztrátorként kell futtatni vagy azzal a felhasználóval, amellyel a Firefox eredetileg telepítve lett.

Automatikus frissítés

 • ’’’Keresőszolgáltatások: Engedélyezze ezt a beállítást, hogy a keresőszolgáltatások automatikusan frissüljenek.
Megjegyzés: A Firefox frissítés beállítása lehet, hogy nem érhető el, ha a frissítést a Linux csomagkezelője végzi.

Firefox frissítések

 • Frissítések automatikus telepítése (ez ajánlott a maximális biztonság érdekében): A Firefox automatikusan letölti és telepíti az elérhető frissítéseket.
  • Figyelmeztetés, ha a kiegészítők elérhetetlenek lesznek emiatt: a beállítás engedélyezésével a Firefox figyelmezteti, amennyiben az elérhető új frissítés letiltaná valamely telepített kiegészítést.
 • Frissítések keresése, de a telepítés kézzel történik: a Firefox figyelmeztet, hogy van elérhető frissítés, de ennek letöltése és telepítése kézzel történik. Amennyiben nem tölti le a frissítést annak értesítésekor, akkor azt megteheti később.
 • Ne legyen frissítve (nem ajánlott a biztonsági kockázat miatt): a Firefox nem keres frissítéseket.
  Figyelem: Ha ezt a beállítást használja, nem kapja meg a kritikus biztonsági hibák javításait (amelyek biztonságossá teszik az internetezést), kivéve ha azokat nem telepíti kézzel, rendszeresen.
 • A letöltött és telepített frissítések előzményeinek listája a Frissítési előzmények megjelenítése gomb megnyomásával érhető el.
Megjegyzés: A Firefox frissítések telepítéséhez a Firefoxot adminisztrátorként kell futtatni vagy azzal a felhasználóval, amellyel a Firefox eredetileg telepítve lett.
Megjegyzés: A Firefox frissítések telepítéséhez a Firefoxot adminisztrátorként (root felhasználóként) kell futtatni vagy azzal a felhasználóval, amellyel a Firefox eredetileg telepítve lett.

Automatikus frissítés

 • ’’’Keresőszolgáltatások: Engedélyezze ezt a beállítást, hogy a keresőszolgáltatások automatikusan frissüljenek.

Tanúsítványok

Fx38AdvancedPanel-Certificates

A tanúsítványok segítenek a weboldalakkal kiépített kapcsolatokat titkosítani és titkosítást feloldani.

 • Ha a kiszolgáló elkéri a személyes tanúsítványt: Néhány kiszolgáló kéri, hogy igazolja személyazonosságát a személyes tanúsítványával. Ehhez megkérik a Firefoxot, hogy hozzon létre egyet. A weboldal legközelebbi meglátogatásakor a Firefox megkérdezi, hogy melyik tanúsítványt használja. Ha azt szeretné, hogy a Firefox automatikusan kiválassza a tanúsítványt, akkor használja az Automatikus választás beállítástbeállítást.
  Megjegyzés: Egy személyes tanúsítvány tartalmazhat olyan személyes adatokat, mint a neve vagy a lakcíme. Tehát az Automatikus választás beállításbeállítás adatvédelmi problémákat vethet fel. Ennek használatával nem kap figyelmeztetést arról, ha egy weboldal elkéri a személyes tanúsítványát és elveszti annak a lehetőségét, hogy kézben tartsa, hogy ki férjen hozzá a személyes adataihoz.
 • Az OCSP válaszoló kiszolgálók lekérdezése a tanúsítványok érvényességének megerősítéséhez: A Firefox megkérdezheti egy OCSP (Online Certificate Status Protocol) kiszolgálótól, hogy erősítse meg a tanúsítvány érvényességét. Alapértelmezés szerint a Firefox akkor érvényesít egy tanúsítványt, ha a tanúsítvány biztosít egy OCSP kiszolgálót. Erre abban az esetben van szükség, ha ez az internetezéséhez szükséges.
 • Tanúsítványkezelő: A gombra kattintva megtekinthetők a tárolt tanúsítványok, új tanúsítványok importálhatók, valamint elmenthetők vagy törölhetők a régi tanúsítványok.
 • Adatvédelmi eszközök: Az adatvédelmi eszközök képesek kapcsolatok titkosítására és azok feloldására, valamint tanúsítványok és jelszavak tárolására. Amennyiben külön adatvédelmi eszközt szeretne erre használni, akkor kattintson az Adatvédelmi eszközök gombra.
Customize this article

Firefox

Firefox for Android

Thunderbird

Version History
Revision #:
3 of 3
Last update:
‎31-01-2017 04:57 PM
Updated by: