cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Hogyan használjam a Firefox helyesírás-ellenőrzés funkcióját?

A Firefox automatikusan ellenőrzi beírt szavak helyesírását az egysorosnál nagyobb beviteli mezőkben. Amint abbahagyja gépelést, a beírt szavak a telepített szótárakban található szavakkal lesznek összehasonlítva. Amennyiben a szó nem található a szótárban, az pirossal lesz aláhúzva, mint az alábbi példában:

05675f3d603e2607555817580ba1c0c2-1271792700-577-1.png

Megjegyzés:
 • Az automatikus helyesírás-ellenőrzés csak azoknál a szövegmezőknél aktiválódik, amelyek több mint egy sort tartalmaznak, tehát ahova annyi szöveget írhat be amennyit csak akar.
 • Licenc okokból nem mindegyik nyelvhez kerül telepítésre szótár.

Az automatikus helyesírás-ellenőrzés letiltása

A Firefoxban az automatikus helyesírás-ellenőrzés alapból be van állítva. Ha szeretné kikapcsolni azt a BeállításokBeállítások ablakban teheti meg:

 1. A Firefox ablak tetején kattintson a Firefox gombra és válassza ki a Beállítások menüpontotA Firefox ablak tetején kattintson az Eszközök menüre és válassza ki a Beállítások menüpontotA menüsorban kattintson a Firefox menüre és válassza ki a Beállítások... menüpontotA Firefox ablak tetején kattintson a Szerkesztés menüpontra és válassza ki a Beállítások menüpontot

  Kattintson a menü gombra New Fx Menu és válassza a BeállításokBeállítások menüpontot.

 2. Válassza ki a Speciális ikont.
 3. Kattintson az Általános lapra.
 4. Kapcsolja ki a Helyesírás-ellenőrzés beírás közben beállítást. Helyesírás-ellenőrzés beírás közben
 5. Kattintson az OK gombra a Beállítások ablak bezárásához.Nyomja meg a Bezárás gombot a Beállítások ablak bezárásához.Zárja be a Beállítások ablekot Zárja be az about:preferences oldalt. Minden változtatás automatikusan mentésre kerül.

Megjegyzés: Néhány beállítás az egyedi Firefox böngészőkben nem jelenik meg a beállítások ablakban.

Elírt szavak javítása

Ha a helyesírás-ellenőrzés be van kapcsolva, az elírt szavakat könnyen kijavíthatja. A javításhoz a jobb egérgombbal kattintsontartsa lenyomva a Ctrl gombot miközben rákattint az elírt szóra és válassza a menüben felsorolt javasolt szavak egyikét.
05675f3d603e2607555817580ba1c0c2-1271792700-577-3.png

Ha a javasolt szavak közül egyik sem megfelelő, akkor azt manuálisan kell szerkesztenie. Ha biztos abban, hogy a szót helyesen írta, akkor azt hozzáadhatja a szótárhoz. Ahhoz, hogy egy szót hozzáadhasson a szótárhoz, a jobb egérgombbal kattintsontartsa lenyomva a Ctrl gombot miközben rákattint a szóra, és válassza Hozzáadás a szótárhoz menüpontot.

Megjegyzés: A hozzáadott szavak az összes szótárában elérhetők lesznek.

Szótárak hozzáadása

Igény szerint más szótárakat is lehet telepíteni.

 1. Kattintson a jobb egérgombbalNyomja le a Ctrl gombot és kattintson az egérrel bármely egy sornál hosszabb szövegmezőbe.

Válassza Nyelvek menüpontot. Válassza a Szótárak hozzáadása... menüpontot.
05675f3d603e2607555817580ba1c0c2-1271792700-577-4.png
A Mozilla Kiegészítők Szótárak oldala fog megjelenni. Ahhoz, hogy egy szótárat hozzáadjunk a Firefoxhoz, kattintson a kívánt szótár neve melletti "Szótár telepítése" hivatkozásra. Meg fog jelenni a "Szoftver telepítés" ablak. Kattintson a Telepítés most gombra, ami a bővítmények ablakot nyitja meg, ahol a települő szótárt fogja látni. Spell Checker - Win4

 1. A szótár engedélyezéséhez, kattintson bővítménykezelőben az Újraindítás most gombra.

Szótárak közti váltás

A szótár telepítése után, szükség szerint átválthat rá. Ahhoz, hogy egy másik telepített szótárra váltson, a jobb egérgombbal kattintsontartsa lenyomva a Ctrl gombot miközben rákattint egy többsoros szövegmezőre, válassza a Nyelvek-et, és utána válassza a kívánt szótárt.
05675f3d603e2607555817580ba1c0c2-1271792700-577-6.png

A véletlenül hozzáadott szavak eltávolítása

 1. Nyissa meg a profilmappát:

  A Firefox ablak tetején kattintson a Firefox gombra, és válassza ki a Súgó menüpontotA menüsoron kattintson a Súgó menüreA Firefox ablak tetején kattintson a Súgó menüre és válassza ki a Hibakeresési információ menüpontot. Troubleshooting Information - HUN - Win7 FF27.0
  Ennek hatására a böngészőben megjelenik a Hibakeresési információ elnevezésű lap.
  Kattintson a menüben a New Fx Menu , majd a Help-29 gombra és válassza ki a Hibakeresési információ menüpontot. Ennek hatására a böngészőben megjelenik a Hibakeresési információ elnevezésű lap.

 2. Az Alkalmazás alapadatai rész alatt válassza a Mappa megjelenítéseMappa megnyitásaMegjelenítés FinderbenKönyvtár megnyitása gombot és megjelenik a profilfájlokatprofilmappát tartalmazó új ablak.
 3. Megjegyzés: Ha nem tudja a Firefoxot megnyitni, vagy nem sikerült a profil lekérdezése, kérjük kövesse a Profil megkeresése a Firefox elindítása nélkül útmutatóban leírtakat.

 4. A Firefox ablak tetején kattintson a Firefox gombra és válassza ki a Kilépés menüpontot.A Firefox ablak tetején válassza ki a Fájl menüből a Kilépés menüpontot.A menüsoron válassza ki a Firefox menüből a Kilépés a Firefox programbólA Firefox ablak tetején kattintson a File menüre, majd válassza a Kilépés menüpontot.

  Kattintson a menü gombra New Fx Menu , majd a KilépésKilépés ikonra Close 29 .

 5. Nyissa meg a persdict.dat fájlt egy szövegszerkesztőben (pédául a Wordpad-ben).
 6. A szövegszerkesztőben minden egyes szó külön sorban szerepelnie. Távolítsa el a nem kívánt szót tartalmazó sort.
 7. A mentéshez kattintson a Fájl menüben a Mentés menüpontra.
Megjegyzés: Az eltávolított szavak az összes szótárából eltávolításra kerülnek.

 

Customize this article

Firefox

Firefox for Android

Thunderbird

Version History
Revision #:
3 of 3
Last update:
‎31-01-2017 05:32 PM
Updated by:
 
Contributors