cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Firefox in pretirana uporaba CPE

Včasih lahko Firefox v občutni meri zasede sredstva CPE, ker jih rabi za prenos, obdelavo in prikaz vsebine spletnih strani. Če med uporabo Firefoxa na vašem računalniku občasno prihaja do pretirane porabe CPE, boste v tem članku našli nasvete, kako si v tem primeru pomagati.

 • CPE (centralna procesna enota - Central Processing Unit) so "možgani" računalnika. Pretirano obremenjena CPE ima za posledico zmanjšano zmogljivost računalnika.
 • S pripomočki, ki vam jih nudi operacijski sistem, lahko opazujete porabo CPE. Upravitelj opravil programa Windows nudi v ta namen zavihek Učinkovitost delovanja, ki kaže, kako se obremenitev CPE spreminja s časom.
Opomba: Če pošiljate podatke o zmogljivosti, bo Mozilla zbirala podatke, kot je poraba CPE vašega Firefoxa, kar nam bo pomagalo izboljšati prihodnje različice Firefoxa.

Posodobite na najnovejšo različico

Najnovejša različica Firefoxa vključuje izboljšave glede porabe CPE. Posodobite na najnovejšo različico.

Razširitve in teme

Onemogočite razširitve in teme, ki porabljajo veliko CPE

Razširitve in teme lahko povzročijo, da Firefox porablja več CPE, kot bi ga moral.

Da ugotovite, ali je za pretirano porabo CPE kriva razširitev ali tema, zaženite Firefox v varnem načinu in nadzorujte njegovo porabo CPE. V varnem načinu so razširitve in teme onemogočene, in če opazite znatno izboljšanje, lahko poskusite onemogočiti ali odstraniti razširitve.

Skrijte vsiljivo vsebino

Veliko spletnih strani prikazuje vsebino, ki je ne potrebujete, na primer oglase, vendar vseeno porabljajo CPE za svoj prikaz (glejte poglavje Vtičniki spodaj). Nekatere razširitve vam omogočajo skriti to vsebino:

 • Adblock Plus in uBlock Origin vam omogočata skriti oglase na spletnih mestih.
 • Flashblock vam omogoča selektivno omogočati in onemogočati vsebine Flash na spletnih straneh.
 • NoScript vam omogoča, da odločate o tem, na katerih straneh skripti lahko tečejo, na katerih pa ne.

Vtičniki

Podpora za vse vtičnike NPAPI, razen Adobe Flash, se bo končala marca 2017, ko bo izdan Firefox 52. Za podrobnosti glejte ta dokument o združljivosti in ta članek.

Od različice 52 dalje Firefox več ne podpira vtičnikov NPAPI, razen Adobe Flash. Za podrobnosti glejte ta dokument o združljivosti in ta članek.

Vtičniki za prikaz posebnih vrst vsebine lahko porabijo velike količine CPE, zlasti če so starejših različic.

Posodobite svoje vtičnike

Če želite preveriti, ali uporabljate najnovejše različice svojih vtičnikov, pojdite na našo stran za preverjanje vtičnikov.

Onemogočite vtičnike, ki porabljajo preveč CPE

Da vidite, ali morda eden od uporabljenih vtičnikov povzroča v Firefoxu preveliko porabo CPE, ga lahko takole onemogočite::

 1. Kliknite gumb menija New Fx Menu in izberite Dodatki. Odpre se Upravitelj dodatkov.

 2. Na zavihku Upravitelja dodatkov izberite pano Vtičniki.
 3. Kliknite na vtičnik na seznamu, da ga izberete, nato izberite Nikoli ne omogočaj, da ga onemogočite.
 4. Naredite to še z nekaj vtičniki na seznamu.

Potem ko ste onemogočili nekaj vtičnikov, zaprite in ponovno zaženite Firefox ter spremljajte njegovo porabo CPE. Če ne opazite izboljšave, lahko te vtičnike spet omogočite in poskusite z drugim naborom vtičnikov.

Če pa opazite znatno izboljšanje v Firefoxovi porabi CPE potem, ko ste onemogočili določen vtičnik, je najbolje, da ga pustite onemogočenega. Če je uporaba tega vtičnika razširjena na spletu, poskusite najti alternativni vtičnik, ki ne porablja toliko CPE.

Preverite strojno pospeševanje za Flash

Za nekatere vtičnike, ki predvajajo video, kot je Flash, je lahko vsebina na celotnem zaslonu pospešena s strojno opremo. To zmanjša porabo CPE.

 1. Pojdite na stran, ki prikazuje video Flash.
 2. Z desno tipko kliknitePridržite tipko Ctrl in kliknite predvajalnik videa ter v priročnem meniju kliknite Settings…. Odpre se okno z nastavitvami Adobe Flash Playerja.
 3. Kliknite ikono spodaj levo v oknu z Nastavitvami Adobe Flash Playerja, da odprete pano Display.
 4. Prepričajte se, da je Enable hardware acceleration izbrano.
 5. Kliknite Close, da zaprete okno za nastavitve Adobe Flash Playerja.

Preverite strojno pospeševanje za Firefox

Firefoxovo strojno pospeševanje zmanjša porabo CPE.

Prepričajte se, da je strojno pospeševanje vklopljeno in da so vaši grafični gonilniki posodobljeni.

Pokvarjena datoteka content-prefs.sqlite

Firefox hrani podatke v raznih datotekah v mapi profila. Datoteka, v kateri so shranjene nastavitve za posamezne strani, se je morda pokvarila. Če to datoteko izbrišete, bodo vaše nastavitve povečave ponastavljene, vendar se bo poraba CPE zmanjšala.

 1. Kliknite gumb menija New Fx Menu , kliknite gumb Pomoč Help-29 in izberite Reševanje težav … Odpre se zavihek Reševanje težav.

 2. Pod Osnovni podatki kliknite Pokaži mapoOdpri mapoPokaži v FinderjuPokaži imenik. Odprlo se bo okno z datotekamimapo vašega profila.
 3. Opomba: Če ne morete odpreti ali uporabljati Firefoxa, si poglejte navodila v Kako najdete svoj profil, ne da bi odprli Firefox.
 4. Kliknite menijski gumb New Fx Menu in nato kliknite Izhod iz FirefoxaIzhod Close 29 .
 5. V mapi profila izbrišite datoteko content-prefs.sqlite. Ko naslednjič zaženete Firefox, se bo ponovno ustvarila.Temelji na informacijah iz Firefox CPU usage (mozillaZine KB)

Customize this article

Firefox

Firefox for Android

Firefox for iOS

Firefox OS

Thunderbird

Version History
Revision #:
3 of 3
Last update:
‎31-01-2017 04:23 PM
Updated by:
Senior User
 
Contributors