Spårare och skript Firefox blocker i Förbättrat spårningsskydd

Den här artikeln beskriver spårskyddsfunktioner och inställningar som finns tillgängliga från Firefox version 70. Detta Mozilla-blogginlägg beskriver förbättringar av spårningsskyddet i Firefox version 69. För tidigare Firefox-versioner, se artikeln Innehållsblockering.
Vänligen uppdatera din version av Firefox för de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna.

Förbättrat spårningsskydd i Firefox blockerar många vanliga spårare och skadliga skript. Det minskar möjligheten för tredje part att samla in data om ditt surfbeteende.

Hur fungerar spårning

Spårning bygger på osynlig kod inbäddad på webbsidor. Den här koden registrerar dina besök på webbplatser och samlar in data om hur du interagerar med sidor. När samma spårare visas på flera webbplatser kan den sammanställa en detaljerad profil av vad du gör online. Spårningsföretag paketerar, delar och säljer även denna information till användare av deras tjänst eller annan tredje part.

Dessa spårningstekniker förekommer oberoende av webbläsaren du använder. Följande spårare är som standard blockerade i Firefox, med en lista över kända spårare som tillhandahålls av Disconnect.

Spårare för sociala medier

Sociala nätverk placerar spårare på andra webbplatser för att följa vad du gör, ser och tittar på online. Detta gör att företag i sociala medier kan samla in data om din surfhistorik och förbättra deras annonsinriktning. Även om du inte använder ett socialt nätverk kan webbplatsen fortfarande samla in data om dina surfvanor.

Spårare för sociala medier Firefox blockerar och inte blockerar

Firefox blockerar de vanligaste spårarna från Facebook, Twitter och LinkedIn som förekommer på andra webbplatser.

• Standardinställningen är balanserad för skydd och prestanda. Sidor laddas fortfarande normalt.
  • Strikt blockerar fler spårare, men kan göra att vissa webbplatser inte fungerar. Gå till dina globala sekretessinställningar för att ställa in inställningarna för förbättrat spårningsskydd till strikt.

Sociala medieföretag kommer fortfarande att kunna samla in data om dig på sina egna sociala nätverk, inklusive Facebook-ägda tjänster som Instagram, WhatsApp och Messenger. Logga in på webbplatser med ditt Facebook- eller Twitter-konto är ett annat sätt för sociala nätverk kan samla in data om dig.

Vill du ha ännu mer skydd mot Facebook? Med Facebook-knappar och delningsknappar på andra webbplatser kan Facebook spåra din surfaktivitet, även om du aldrig klickar på dem. Lägg till utökningen Facebook Container för att rensa dessa knappar på Facebook-spårare.

Globala spårningskakor

Globala spårningskakor följer dig från webbplats till webbplats för att samla in data om vad du gör online. Detta görs oftast utan din vetskap eller medgivande. Dataföretag och analysföretag använder dessa kakor för att spåra dig, profilera dig, dra slutsatser om dina intressen och rikta annonser för dig. Eftersom dessa kakor ställs in av ett annat företag än webbplatsen du är på, kallas de också för spårningskakor från tredje part.

Kakor Firefox blockerar och inte blockerar

Som standard blockerar Firefox kakor som spårar din surfaktivitet på flera webbplatser. Detta inkluderar globala spårningskakor som ställts in av annonser, sociala medier och analysföretag. Andra kakor, till exempel de som kommer ihåg dina inloggningsuppgifter eller artiklar i din kundvagn, är fortfarande tillåtna som standard.

Kryptogrävare

Kryptogrävare är en typ av skadlig programvara som använder ditt systems datakraft för att bryta digitala pengar. Kryptogrävar-skript tömmer ditt batteri, slöar ner din dator och kan öka energiräkningen. När dina integritetsinställningar är inställda på Standard (Firefox-standarden) eller Strikt blockeras kryptogrävare.

Generering av kryptokurser kräver vanligtvis att lösa ett komplext kryptologiskt pussel, en resurskrävande process som tar mycket datorkraft och energi. För att undvika kostnaden använder kryptogrävare dessa skript på andra människors datorer utan deras samtycke för att använda deras energi och kraft.

Spårningsinnehåll

Många webbplatser laddar externa annonser, videor och annat innehåll med spårningskod från andra företag. Till exempel kan en webbplats bädda in en video från en videoplattform. Koden som laddar videon innehåller spårare. Blockering av spårningsinnehåll kan göra att webbplatser laddas mycket snabbare, men delar av sidorna kanske inte fungerar korrekt eller inte visas alls.

Spårningsinnehåll kan inkludera:

• Annonser
  • Inloggningsfält
  • Formulär
  • Betalningar
  • Kommentarer
  • Videor och foton
  • Knappar
Som standard är spårningsinnehåll endast blockerat i Privata fönster. För att lägga till detta skydd för alla fönster, gå till Firefox meny Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på InställningarInställningarInställningar , välj panelen Sekretess & säkerhet och välj Strikt under Förbättrat spårningsskydd.

Om delar av en webbsida inte fungerar eller webbplatsen verkar vara trasig klickar du på skölden etp 70 purple i adressfältet för att slå av skydd för den webbplatsen. Detta gör att allt innehåll kan laddas, inklusive spårare. Se avsnittet i artikeln om hur du stänger av förbättrat spårningsskydd för detaljer.

Fingeravtrycksspårare

Fingeravtrycksspårare samlar in inställningar från din webbläsare och dator för att skapa en profil om dig. Med det här digitala fingeravtrycket kan de skapa en unik profil för dig för att spåra dig på olika webbplatser. Fingeravtrycksspårare är blockerade i strikt förbättrat spårningsskydd.

Detta är några av de egenskaper hos din enhet och webbläsare som fingeravtrycksspårare kan samla in:

• Webbläsaren och tillägg du använder.
  • Operativsystem och modell för din enhet.
  • Skärmupplösning, operativsystem och språk.
  • Information om din nätverksanslutning.
  • Teckensnitt installerade på din dator.