Kom igång med Firefox - En översikt av de viktigaste funktionerna | Hur man

Kom igång med Firefox - En översikt av de viktigaste funktionerna

Välkommen till Firefox! Vi kommer visa dig grunderna för att komma igång. När du är redo för en fördjupning, kolla in andra länkar för funktioner som du kan utforska senare.

Ny fliksida: bra innehåll till hands

Som standard ger Firefox dig tillgång till bra innehåll varje gång du öppnar en ny flik. Anpassa den här sidan genom att hovra över sektionerna och miniatyrerna eller klicka på kugghjulsikonen för fler alternativ.

new tab page 57
Vill du lära dig mer? Se Om rutor i Ny flik.

Sök allt med det enade sök-/adressfältet

Oavsett om du känner till den exakta webbadressen eller bara söker, hanterar det enade sök-adressfältet allt. Firefox adressfält ger dig förslag baserat på dina befintliga bokmärken och taggar, historik, öppna flikar och populära sökningar. Är inte det fantastiskt? Börja bara skriva in en sökning eller webbadress och se hur magin flödar.

awesome bar 57
Lär dig fler söktricks med Smarta adressfältet.

Sidåtgärdsmenyn: Bokmärken, skärmbild, spara eller dela

Hittat en riktigt bra webbsida? Spara eller dela dem. Sidåtgärdsmenyn i adressfältet låter dig bokmärka webbsidor, kopiera eller mejla länkar, ta skärmbilder och skicka sidor till din mobil eller till din Pocket lista så att du kan läsa dem när och var du vill.

page actions 57

Privat surfning med spårningsskydd: surfa snabbt och gratis

Surfa på Internet utan att spara någon information på din dator om vilka webbplatser och sidor du har besökt. Firefox kommer också att blockera trackers som följer ditt beteende på webben.

• Klicka på menyknappen Fx57Menu och klicka sedan på Nytt privat fönster. (Tips: Du kan också högerklickacontrol + klicka på en länk på en webbsida och klicka sedan på Öppna länk i nytt privat fönster.)
private mask 57 win private mask 57 private mask 57 linux

Håll Firefox synkroniserad

Konfigurera ett Firefox-konto så att du kan ta med din surfinformation vart du än går. Klicka på menyknappen Fx57Menu , välj Logga in till Sync och följ anvisningarna för att skapa ditt konto. Logga sedan in på det nyskapade kontot på dina andra enheter och det är allt som behövs!

För detaljerad information, se How do I set up Sync on my computer?

Hem är bara ett klick bort

Välj den sida som öppnas när du startar Firefox eller klicka på Hem-knappen.

1. Öppna en flik med webbsidan du vill använda som startsida.
  2. Dra och släpp den fliken på Hem-knappen Home Button 57 .
    set homepage 57
Fler alternativ finns i artikeln Hur du väljer startsida.

Anpassa menyn eller verktygsfältet

Vi har minimerat verktygsfältet med de populäraste funktionerna, men Firefox har ännu fler funktioner undanstoppade. Ta en titt!

1. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj 57customize-icon.png Anpassa….
  2. Dra och släpp de funktioner du vill ha på verktygsfältet eller i panelen till höger.
    customize drag 57
  3. När du är klar klickar du på Klar.
Läs mer om att anpassa Firefox.

Ställa in eller ändra din startsida

Välj sidan som öppnas när du startar Firefox eller klicka på hemknappen.

1. Öppna en flik med den webbsida som du vill använda som startsida.
  2. Dra och släpp den fliken på hemknappen Home Button .
    Home Page 29 - Win8 Home Page 29 - Mac Home Page 29 - Linux
  3. Klicka på Ja för att ställa in denna som startsida.

Fler alternativ kan hittas i Hur du väljer startsida.

Sök på webben

Välj din favorit-sökmotor med Firefoxs inbyggda sökfält.

• Börja skriva i sökfältet och välj den sökmotor du vill ha.
    quick search win quick search fx34 quick search linux Y

Lär dig fler söktricks i Artikeln om sökfält.

Bokmärk en webbplats

Spara dina favoritplatser.

• För att skapa ett bokmärke, klicka på stjärnan i verktygsfältet. Stjärnan blir blå och ett bokmärke för sidan du är på kommer att skapas i mappen Osorterade bokmärkenAndra bokmärken. Det är allt!
    Bookmark 29 Win Bookmark 29 Mac Bookmark 29 Lin
Tips: Dra en flik direkt till ditt Bokmärkesfält för att spara den där.

För mer information, se Artikeln om bokmärken.

Hitta allt med adressfältet

Vi vill kalla Firefoxs adressfält för "Awesome-fältet", eftersom det snabbt hittar platser du har besökt tidigare.

• Börja skriva i adressfältet och du ser en lista med sidor från din webbhistorik och bokmärken. När du ser den sida du önskar, klicka bara på den.
    Bookmark3 29 Win Bookmark3 29 Mac Bookmark3 29 Lin
Tips: Du kan också göra en webbsökning härifrån. Ge det ett försök.

För att lära dig fler trick, se Artikeln om Awesome-fältet.

Privat surfning

Med Firefoxs funktion privat surfning kan du surfa på internet utan att spara information på din dator om vilka webbplatser och sidor som du har besökt.

• Klicka på menyknappen New Fx Menu och klicka sedan på Nytt privat fönster.
    private browsing - fx29 - winxp private browsing - fx29 - win8 private browsing - fx29 - mac private browsing button - linux

Läs mer om hur Privat surfning fungerar.

Anpassa menyn eller verktygsfältet

Du kan ändra objekten som visas i menyn eller verktygsfältet.

1. Klicka på menyknappen new fx menu och välj Anpassa.
    • En särskild flik öppnas som låter dig dra och släppa objekt i eller ut ur menyn och verktygsfältet.
    Customize Fx 29 Win8 Customize Fx 29 Linux
  2. När du är klar, klicka på den gröna knappen Avsluta anpassning.

Läs mer om hur du anpassar Firefox.

Lägg till funktioner till Firefox med tillägg

Tillägg är som appar som du kan installera för att göra så att Firefox fungerar som du vill.

1. Klicka på menyknappen Fx57menu New Fx Menu och välj Tillägg Fx57Addons-icon Tillägg. Fliken för att hantera tillägg öppnas.

2. I fliken för att hantera tillägg, välj panelen Get Add-ons.
  3. För att se mer information om utvalda tillägg eller teman, klicka på den. Du kan sedan klicka på den gröna knappen Lägg till i Firefox för att installera den.
    • Du kan även söka efter specifika tillägg genom att använda sökrutan högst upp. Du kan sedan installera tillägg som du hittar med knappen Installera.
      Addon1 29 Win Addon2 29 Win Addon1 29 Mac Addon2 29 Mac Addon1 29 Lin Addon2 29 Lin
  4. Firefox kommer hämta det önskade tillägget och kan be dig att bekräfta att du vill installera det.
  5. Klicka på Starta om nu om den dyket upp. Dina flikar sparas och återställs efter omstarten.
  1. Klicka på menyknappen Fx57menu New Fx Menu och välj Tillägg Fx57Addons-icon Tillägg. Fliken för att hantera tillägg öppnas.

2. I fliken för att hantera tillägg, välj panelen Hämta tillägg.
  3. För att installera ett utvalt tillägg, Klicka på den grå växlingsknappen, som blir grön. För att avinstallera ett tillägg du just installerat, klicka på växlingsknappen igen.
    Tillägg Fx48-GetAddons-Linux

Längst ner på listan över utvalda tillägg finns knappen Visa fler tillägg!. Den kommer att ta dig till sidan addons.mozilla.org där du kan söka efter specifika tillägg.

Om du vill veta mer om tillägg, se Hitta och installera tillägg för att lägga till funktioner till Firefox.

Tips: Vissa tillägg placerar en knapp i verktygsfältet efter installationen. Du kan ta bort den eller flytta den till menyn om du vill - se Anpassa kontroller, knappar och verktygfält i Firefox.

Håll Firefox synkroniserad

Kom åt bokmärken, historik, lösenord och mer från vilken enhet som helst.

1. Skapa först ett Firefox-konto:
    • Klicka på menyknappen New Fx Menu och välj knappen Logga in till Sync och följ instruktionerna för att skapa ett konto.
    Sync 29 Sync in menu Linux
  2. Då kan du logga in för att ansluta en annan enhet.

För detaljerade instruktioner, se How do I set up Sync on my computer?

Få hjälp

Om du har fler frågor eller behöver hjälp med Firefox, då är du på rätt webbplats.

• Denna sida har hundratals artiklar som täcker nästan varje fråga om Firefox du kan ha.
Få hjälp

Denna artikel, liksom all support från Firefox, kommer mestadels från frivilliga, som fortsätter hålla Mozilla stolt oberoende och med öppen källkod. Fortsätt surfa fritt