Kom igång med Firefox - En översikt av de viktigaste funktionerna

Helt ny på Firefox? Då har du kommit till rätt ställe. Denna artikel täcker de grundläggande funktionerna och du kommer att komma igång på bara några minuter. Den har också massor av länkar till andra bra artiklar som du kanske vill utforska senare.

Ställa in eller ändra din startsida

Välj sidan som öppnas när du startar Firefox eller klicka på hemknappen.

1. Öppna en flik med den webbsida som du vill använda som startsida.
  2. Dra och släpp den fliken på hemknappen Home Button .
    Home Page 29 - Win8 Home Page 29 - Mac Home Page 29 - Linux
  3. Klicka på Ja för att ställa in denna som startsida.

Fler alternativ kan hittas i Hur du väljer startsida.

Söka på webben

Välj din favorit-sökmotor med Firefoxs inbyggda sökfältet.

• Klicka på sökikonen, på vänster sida om sökfältet, för att välja den du vill ha.
    Search2 29 - Win Search2 29 - Mac Search2 29 - Lin
  • Börja skriva i sökfältet och välj den sökmotor du vill ha.
    quick search fx34

Lär dig fler söktricks i Artikeln om sökfält.

Bokmärk en webbplats

Spara dina favoritplatser.

• För att skapa ett bokmärke, klicka på stjärnan i verktygsfältet. Stjärnan blir blå och ett bokmärke för sidan du är på kommer att skapas i mappen Osorterade bokmärken. Det är allt!
    Bookmark 29 Win Bookmark 29 Mac Bookmark 29 Lin
Tips: Dra en flik direkt till ditt Bokmärkesfält för att spara den där.

För mer information, se Artikeln om bokmärken.

Hitta allt med adressfältet

Vi vill kalla Firefoxs adressfält för "Awesome-fältet", eftersom det snabbt hittar platser du har besökt tidigare.

• Börja skriva i adressfältet och du ser en lista med sidor från din webbhistorik och bokmärken. När du ser den sida du önskar, klicka bara på den.
    Bookmark3 29 Win Bookmark3 29 Mac Bookmark3 29 Lin
Tips: Du kan också göra en webbsökning härifrån. Ge det ett försök.

För att lära dig fler trick, se Artikeln om Awesome-fältet.

Privat surfning

Med Firefoxs funktion privat surfning kan du surfa på internet utan att spara information på din dator om vilka webbplatser och sidor som du har besökt.

• Klicka på menyknappen New Fx Menu och klicka sedan på Nytt privat fönster.
    private browsing - fx29 - winxp private browsing - fx29 - win8 private browsing - fx29 - mac private browsing - fx29 - linux

Läs mer om hur Privat surfning fungerar.

Anpassa menyn eller verktygsfältet

Du kan ändra objekten som visas i menyn eller verktygsfältet.

1. Klicka på menyknappen new fx menu och välj Anpassa.
    • En särskild flik öppnas som låter dig dra och släppa objekt i eller ut ur menyn och verktygsfältet.
    Customize Fx 29 Win8
  2. När du är klar, klicka på den gröna knappen Avsluta anpassning.

Läs mer om hur du anpassar Firefox.

Lägg till funktioner till Firefox med tillägg

Tillägg är som appar som du kan installera för att göra så att Firefox fungerar som du vill.

1. REDIRECT [[Mall:Öppna tillägg]]
  2. För att se mer information om utvalda tillägg eller teman, klicka på den. Du kan sedan klicka på den gröna knappen Lägg till i Firefox för att installera den.
    • Du kan även söka efter specifika tillägg genom att använda sökrutan högst upp. Du kan sedan installera tillägg som du hittar med knappen Installera.
      Addon1 29 Win Addon2 29 Win Addon1 29 Mac Addon2 29 Mac Addon1 29 Lin Addon2 29 Lin
  3. Firefox kommer hämta det önskade tillägget och kan be dig att bekräfta att du vill installera det.
  4. Klicka på Starta om nu om den dyket upp. Dina flikar sparas och återställs efter omstarten.

Om du vill veta mer om tillägg, se Find and install add-ons to add features to Firefox.

Tips: Vissa tillägg placerar en knapp i verktygsfältet efter installationen. Du kan ta bort den eller flytta den till menyn om du vill - se Customize Firefox controls, buttons and toolbars.

Håll din Firefox synkroniserad

Kom åt dina bokmärken, historik, lösenord och mer från vilken enhet som helst.

1. Skapa först en Firefox-konto:
    • Klicka på menyknappen New Fx Menu och välj knappen Logga in till Sync och följ instruktionerna för att skapa ditt konto.
    Sync 29
  2. Då kan du logga in för att ansluta en annan enhet.

För detaljerade instruktioner, se How do I set up Sync on my computer?

Anslut till vänner genom video

'Njut av gratis videosamtal direkt i din webbläsare med Firefox Hello.

1. Klicka på knappen Hello hello button högst upp i webbläsaren för att skapa ett konversationsrum.
  2. Skicka konversationslänken till en vän.
  3. Firefox kommer att meddela dig när din vän går med i konversationen.

Om du vill veta mer om videosamtal, se Firefox Hello - video- och röstksamtal på nätet.

Få hjälp

Om du har fler frågor eller behöver hjälp med Firefox, då är du på rätt webbplats.

• Denna sida har hundratals artiklar som täcker nästan varje fråga om Firefox du kan ha.
Få hjälp

Surfa på webben

Ställa in en startsida

Ställa in en startsida i Firefox är enkelt. Bara dra webbplatsens ikon till hemknappen. För mer information om din startsida och hur man ställer in vilka flikar som visas när du öppnar Firefox, se Hur du väljer startsida.
Home page Win1

Home page Mac1

Home page Lin1

Bokmärk med ett klick

För att skapa ett bokmärke, klicka på stjärnikonen i adressfältet. Det är allt! För mer om hur du använder bokmärken, inklusive etiketter och organisering, se Bokmärken.
bookmarks-win1

bookmarks-mac1

Hitta allt med adressfältet

Vi vill kalla Firefoxs adressfält för "Awesome-fältet", eftersom när du börjar skriva namnet eller adressen till en webbplats som du har besökt tidigare, hittas den på ett ögonblick. Ju mer du använder den, desto bättre blir den. Om du vill veta fler tricks om Awesome-fältet, inklusive söka igenom dina öppna flikar och söka på webben, se Smarta adressfältet.
Awesome Bar dropdown1 win

Awesome Bar dropdown1 mac

Awesome Bar dropdown1 lin

Söka på webben

Sök på webben med din favorit-söksida i Firefoxs inbyggda sökfält. Klicka bara på ikonen till vänster för att växla sökmotorer. Läs om fler söktricks i artikeln Use the search bar in Firefox.
Search Win

Search Mac

Search Lin

Flikar flikar flikar!

Flikar låter dig ha flera webbplatser öppna i ett enda fönster, håller din skärm plotterfri och gör det enkelt att växla mellan olika platser. För att lägga till en ny flik, klicka på knappen (+) på den högra sidan av den sista fliken. Om du vill veta mer om hur du arbetar med flikar, se Use tabs to organize lots of websites in a single window.
Tabs Win2

Tabs Mac2

Fästa flikar

Fästa flikar hjälper dig hålla dina favoritappar som Facebook, Gmail och Twitter öppet och bara ett klick bort. För att skapa en fäst flik, högerklickakontroll-klicka på fliken och välj Fäst flik från menyn. Om du vill veta mer om hur fästa flikar fungerar, se Pinned Tabs - keep favorite websites open and just a click away.
Pin App Tab Win

Pin App Tab Mac

Pin App Tab Lin

Privat surfning

Med Firefoxs funktion privat surfning kan du surfa på internet utan att spara information på din dator om vilka webbplatser och sidor som du har besökt.

För att starta privat surfning, gå till toppen av Firefox-fönstret,menufältet, klicka på knappen Firefox menyn Verktyg och välj Starta privat surfning. Läs artikeln Privat surfning - Använd Firefox utan att spara historik för att lära dig mer.
Private Browsing Win1

Private Browsing Mac1

Private Browsing Lin1

För att öppna ett fönster för privat surfning, gå till toppen av Firefox-fönstret, menyfältet, klicka på knappen Firefoxmenyn Arkiv och välj Nytt privat fönster. Läs artikeln Privat surfning - Använd Firefox utan att spara historik för att lära dig mer.
fx20 new private window - file menu

New Private Window Fx20 Win7

New Private Window Fx20 Mac

New Private Window Fx20 Lin

Anpassa Firefox med tillägg

Tillägg är som appar som du installerar för att lägga till extra funktioner till Firefox. Du kan få tillägg som jämför priser, kollar vädret, ändrar utseendet på Firefox, lyssnar på musik eller till och med uppdaterar dina Facebook-profil. Om du vill veta mer om tillägg och hur du installerar dem, se Find and install add-ons to add features to Firefox.

Teman

Anpassa enkelt Firefoxs utseende. Prova några teman på Mozillas webbplats för tillägg.

Håll dig synkroniserad

Med Firefox Sync kan du säkert komma åt historik, bokmärken, flikar och lösenord i alla dina enheter. Se How do I set up Sync on my computer? för att lära mer eller gå direkt till synkronisera dina datorer eller din Android-enhet.

Dela artikeln: http://mzl.la/1xKrT2F