Kakor | How to

Kakor

I den här artikeln förklaras vad kakor är, hur de används och hur du kan ta kontroll över de kakor som finns lagrade på din dator.

Vad är en kaka?

En kaka är en fil med information som en del webbplatser använder för att lagra inställningar åt dig. När du besöker en webbplats som använder kakor kan platsen begära att få placera en eller flera kakor på din hårddisk.

När du sedan återvänder till webbplatsen kommer Firefox att skicka tillbaka de kakor som hör till den webbplatsen. Det här gör att webbplatsen kan visa information som är anpassad för just dig.

Kakor kan också lagra information om dig personligen. Denna information kan användas för att identifiera eller kontakta dig, såsom ditt namn, e-postadress, hemadress, adress till jobbet eller telefonnummer. En webbplats har dock bara tillgång till uppgifter som du har givit dom. En webbplats kan t.ex. inte se din e-postadress om du inte har valt att lämnat ut den. En webbplats kan inte heller komma åt annan information på din dator.

Dessa aktiviteter är normalt osynliga för dig och du får inte veta när en webbplats lagrar en kaka eller när Firefox skickar tillbaka kakan. Du kan dock om du vill ändra inställningarna så att du blir tillfrågad innan en kaka lagras. Du kan även begränsa kakors livslängd till den aktuella sessionen.

Ange regler för kakor

Firefox accepterar normalt alla kakor, även kakor som gör att en webbplats kan känna igen dig för en väldigt lång tid framåt. Om du inte vill detta kan du låta Firefox ta bort alla kakor när du stänger Firefox:

1. Klicka på Verktyg-menynFirefox-menynRedigera-menyn och välj Inställningar… , välj sedan panelen Sekretess.
  2. Välj Firefox kommer att: Använda anpassade inställningar för historiken.
  3. I menyn Behåll tills, välj alternativet Firefox stängs.
  1. Klicka på Verktyg-menynFirefox-menynRedigera-menyn och välj Inställningar… , välj sedan panelen Sekretess.
  2. I menyn Behåll tills, välj alternativet Firefox stängs.

Om du trots detta vill att några webbplatser ska få lagra kakor permanent (t.ex. för att du automatiskt ska kunna loggas in på en webbplats), klicka på knappen Undantag…, skriv in adressen till platsen och klicka på Tillåt.

Alla inställningar

Dessa inställningar bestämmer hur kakor hanteras av Firefox:

Tillåt att webbplatser lagrar kakor: Om du inte vill att någon webbplats ska kunna lagra kakor på din dator avmarkerar du denna kryssruta. Tänk dock på att en del webbplatser kanske inte fungerar på rätt sätt om du inte tillåter kakor. Om du vill låta vissa webbplatser lagra kakor, öppna fönstret Undantag - Kakor genom att klicka på knappen Undantag…, skriv in platsens adress och klicka på knappen Tillåt eller Tillåt för sessionen.

Tillåt tredjepartskakor: Om Firefox lagrar en kaka för en webbplats kommer kakan endast att returneras till den webbplatsen. Firefox kommer inte att skicka kakor från en webbplats till någon annan webbplats. Eftersom en webbplats endast mottar sina egna kakor kan den lära sig om dina aktiviteter på den webbplatsen, men inte om dina aktivititer i övrigt när du surfar på nätet.

Ibland kan dock en webbplats visa innehåll som lagras på en annan webbplats. Detta innehåll kan vara allt från en bild till en reklamannons. Den andra webbplatsen som tillhandahåller innehållet kan också lagra en kaka i Firefox, även om du inte har besökt platsen direkt.

Kakor som har lagrats av en annan webbplats än den du besöker kallas för tredjepartskakor eller främmande kakor. Webbplatser använder ibland tredjepartskakor tillsammans med små transparenta bilder, vilket är något som hjälper webbplatsen att räkna användare, hålla reda på e-postsvar, lära sig mer om hur besökare använder webbplatsen eller anpassar upplevelsen av besöket. (Transparenta bilder är också kända som webbfyrar.) Om denna kryssruta inte är ibockad kommer dessa tredjepartskakor inte att kunna lagras.

Behåll tills::

• de förfaller
    Om detta alternativ är valt kommer kakornas livslängd att bestämmas av webbplatsen.
  • Firefox stängs
    Om detta alternativ är valt kommer livslängden på alla kakor att begränsas till den aktuella session, d.v.s kakorna kommer att tas bort när du startar om Firefox. Webbplatser som kräver användande av kakor kommer fortfarande att fungera, men efter att du startat om Firefox kommer webbplatsen att tro att du loggar in på platsen för första gången.
  • fråga varje gång
    Om detta alternativ är valt kommer du att bli tillfrågad varje gång en webbplats vill lagra en kaka på din dator.

Acceptera och blockera kakor

Om du har valt alternativet fråga varje gång i rullgardinsmenyn Behåll tills kommer du att se en dialogruta varje gång en webbplats försöker lagra en kaka på din dator. Följande alternativ erbjuds:
Tillåt: För att tillåta den här kakan, klicka på Tillåt. Välj det här om du litar på webbplatsen. Tillåt för denna session: För att endast tillåta kakan för den här sessionen, klicka på Tillåt för denna session. Använd det här alternativet om platsen inte fungerar utan kakor, men du ändå inte vill ha permanenta kakor lagrade på datorn. Neka: Om du inte vill att den här kakan ska lagras, klicka på Neka. Använd det här alternativet om du inte litar på webbplatsen, eller misstänker att den äventyrar din personliga integritet. Tillämpa på alla kakor från den här webbplatsen: Markera den här kryssrutan innan du klickar på någon av knapparna om du vill att Firefox ska komma ihåg beslutet och inte fråga igen nästa gång platsen vill lagra en kaka. Webbplatsen läggs till i fönstret Undantag - Kakor där du senare kan ångra ditt val.

Undantag - Kakor

Du öppnar det här fönstret genom att klicka på knappen Undantag… i inställningarna för kakor. Här kan du göra undantag från de generella reglerna för specifika webbplatser. Med hjälp av undantag kan du tillåta alla kakor, blockera alla kakor, eller tillåta kakor men ha dom borttagna när du stänger Firefox, oberoende av dina andra kakinställningar.

För att lägga till en webbplats till listan, skriv in platsens domännamn i fältet Adress till webbplats. Klicka sedan på Blockera för att blockera alla kakor från den här platsen, klicka på Tillåt för att tillåta alla kakor från platsen, eller klicka på Tillåt för sessionen för att tillåta alla kakor från platsen men ha dom borttagna när du stänger Firefox.

För att ta bort en webbplats från listan, markera den och klicka på knappen Ta bort. För att helt rensa listan, klicka på knappen Ta bort alla. Alla undantag från standardinställningarna] tas då bort.

Fönstret Kakor

I fönstret Kakor kan du visa eller ta bort kakor.

1. Klicka på Verktyg-menynFirefox-menynRedigera-menyn och välj Inställningar…
  2. Välj panelen Sekretess.
  3. Välj Firefox kommer att: Använda anpassade inställningar för historiken.
  4. Klicka på knappen Visa kakor….
  1. Klicka på Verktyg-menynFirefox-menynRedigera-menyn och välj Inställningar…
  2. Välj panelen Sekretess.
  3. Klicka på knappen Visa kakor….

I fönstret listas alla kakor som finns lagrade på datorn, grupperade efter webbplats. Du kan fälla ut webbplatserna och markera en kaka för att visa information om den. Du kan också söka efter en webbplats eller en kakas namn genom att skriva i sökfältet.

För att ta bort en kaka, markera den och klicka på Ta bort. För att ta bort en webbplats alla kakor, markera webbplatsen och klicka på Ta bort. För att rensa ut alla kakor, klicka på Ta bort alla.