HTML5 ljud och video i Firefox

Du kan spela upp vissa typer av ljud- och videoinnehåll på webbsidor utan en insticksmodul. Den här artikeln förklarar vilka medieformat som du kan spela och hur man styr, sparar och öppnar dem.

Format som stöds

Eftersom användningen av många ljud och video filtyper begränsas av patent, applikationer från en tredje part eller att en insticksmodul krävs för att använda dem. Firefox kan dock spela en del öppna medier och vissa typer av patenterad media och vissa typer av patenterad media.

Öppna medier

Firefox kan spela upp filformatet WAV (filändelse .wav, .wave) som innehåller okomprimerat ljud i PCM på 8 eller 16 bitar per sampling.

Ogg Vorbis (ljud), Opus (ljud), Ogg Theora (video) och VP8 (video) är gratis ljud/video komprimeringsformat för användning utan patentbegränsningar. De kan spelas i Firefox om de är inbäddade i följande filformat: Ogg (filändelse .ogg, .oga, .ogv, .ogx, .spx, .opus) eller WebM (filändelse .webm).

Patenterad media

MP3, AAC och H.264 är patenterade ljud/video komprimeringsformat. De kan visas i Firefox med hjälp av inbyggda OS bibliotek (så varken Mozilla eller du behöver betala en avgift) om de är inbäddade i filformatet MP4 (filändelse .mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v).

Patenterad media

Obs: Detta avsnitt gäller inte Windows Vista och din nuvarande version av Firefox. Det krävs den senaste versionen av Firefox som kan laddas ner från mozilla.org/firefox.

MP3, AAC och H.264 är patenterade ljud/video komprimeringsformat. De kan visas i Firefox med hjälp av inbyggda OS bibliotek (så varken Mozilla eller du behöver betala en avgift) om de är inbäddade i filformatet MP4 (filändelse .mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v).

Firefox stöder WebM/VP9 video på system som inte stöder MP4/H.264.

Tips: För att kunna testa din dator, här är några exempel på videofiler som finns tillgängliga på testsidan från camendesign.com.

Ljud- och videokontroller

Kontrollfältet

När du besöker en webbplats som innehåller media som stöds, visas kontroller för att hantera uppspelning när du håller muspekaren över media på sidan.

Video Controls

• Spela: Video Play Startar uppspelning.
  • Pausa: Video Pause Stoppar uppspelning när den väl har börjat..
  • Positionsreglaget: Video Progress Slider Anger hur lång tid som förflutit sedan början av filen. Dra reglaget åt vänster eller höger för att gå bakåt eller framåt.
  • Volymkontroll: Klicka för att stänga av eller sätta på. Dra reglaget uppåt eller nedåt för att justera volymen.
    Video Sound Slider
  • Helskärm: Video Fullscreen Växlar till helskärm.
  • Standardstorlek: Video Default Size Återställer till standardstorlek.

Kontroller snabbmeny

Snabbmenyn (nås via högerklickaCtrl-klicka) innehåller nämnda kontroller utom reglagen och du kan också:

• Öka eller minska uppspelningshastighet: Välj uppspelningshastighet och sedan en av de tillgängliga hastigheterna.
  • Visa eller dölj statistik (endast video): Välj Visa statistik för att visa videostatistik såsom filnamn, upplösning, volym, samplingshastighet och bildrutenummer. För att dölja, välj Dölj statistik.
  • Dölj kontroller: Välj Dölj kontroller så att bottenkontrollfältet inte visas. För att visa, välj Visa kontroller.

Snabbmenyn (nås via högerklickaCtrl-klicka) innehåller nämnda kontroller utom reglagen och du kan också:

• Öka eller minska uppspelningshastighet: Välj uppspelningshastighet och sedan en av de tillgängliga hastigheterna.
  • Spela video om och om igen: Välj Loopa så att videon spelas upp om och om igen automatiskt.
  • Dölj kontroller: Välj Dölj kontroller så att bottenkontrollfältet inte visas. För att visa, välj Visa kontroller.

Tangentbordskontroller

När du klickar på media på en webbsida för att ge den fokus, kan du styra uppspelningen med tangentbordet.

Kommando Genväg
Växla spela / pausa Mellanslag
Minska volym
Öka volym
Stäng av ljud Ctrl + command +
Sätt på ljud Ctrl + command +
Hoppa tillbaka 15 sekunder
Hoppa tillbaka 10 % Ctrl + command +
Hoppa framåt 15 sekunder
Hoppa framåt 10 % Ctrl + command +
Hoppa till början Home
Hoppa till slutet End

Spara mediefiler

Om du vill spara en ljudfil från en webbsida till din dator:

1. HögerklickaHåll ner knappen Control när du klickar på ljudkontroller och välj Spara ljud som….
  2. Välj en plats på datorn för att spara filen.

Om du vill spara en videofil från en webbsida till din dator:

1. HögerklickaHåll ner knappen Control när du klickar på videokontrollerna och välj Spara video som….
    • Välj Spara ögonblicksbild som… om du bara vill spara ögonblicksbilden.
  2. Välj en plats på datorn för att spara filen.

Öppna sparade filer

Mediefiler du sparar från webbsidor kan ibland inte spelas upp i din vanliga mediaspelare. För att öppna dessa filer:

1. Öppna Firefox.
  2. Klicka på Ctrl + Ocommand + O.
  3. Gå till den mapp som innehåller den fil du vill spela upp och klicka på Öppna.

Felsökning

Om du har problem med ljud- eller videofiler, se: