Använd flikarna för att organisera massor av webbplatser i ett enda fönster

Revideringsinformation
  • Reviderings-ID: 1033
  • Skapad:
  • Skapare: Hasse
  • Kommentar: Add missing space.
  • Granskad: Nej
  • Redo för översättning: Nej
Revideringskälla
Revideringsinnehåll

Om du använder flikar kan du öppna flera webbsidor i ett och samma Firefox-fönster. Du kan öppna länkar i nya flikar där de hämtas i bakgrunden medan du kan fortsätta läsa den aktuella sidan. Du behöver inte använda flikar, men det kan vara ett snabbare sätt att surfa på webben.

Skapa och ladda flikar

För att öppna en ny flik, tryck CtrlCmd+T, välj Arkiv > Ny flik, eller dubbelklicka på en tom yta i Flikfältet.

För att öppna en länk i en ny flik, använd ett av följande sätt:

• Mittenklicka på länken. (Om du har en hjulmus är ett klick med hjulet oftast liktydigt med ett mittenklick.)
  • Dra länken och släpp den på en tom yta i Flikfältet. (Om endast en webbsida är öppen kan Flikfältet vara dolt. Se [#customizing Anpassa flikar] för information om hur du ändrar på detta.)
  • Dra och släpp länken på en flik för att öppna länken i den fliken.
  • HögerklickaCtrl+klicka på länken och välj Öppna länk i ny flik från snabbmenyn.

För att öppna en URL i Adressfältet i en ny flik, skriv in URL:en och tryck AltOpt+EnterRetur.

Flytta flikar inom ett fönster

Flikar visas i den ordning de har öppnats, något som kanske inte alltid är önskvärt. Om du vill flytta en flik till en annan plats i fönstret kan du dra den dit med hjälp av musen. När du drar fliken visar Firefox en liten markör där fliken kommer att hamna. Du kan även använda tangentbordskommandon för att flytta flikar.

Stänga och återställa flikar

För att stänga den aktuella fliken, tryck CtrlCmd+W, klicka på knappen Stäng flik, mittenklicka på fliken, eller välj Arkiv > Stäng flik. För att stänga alla andra flikar än den aktuella, högerklickaCtrl+klicka på fliken och välj Stäng alla andra flikar.

Ett Firefox-fönster sparar en lista på de flikar du nyligen stängt. Du kan återställa en flik genom att välja den från Historik > Nyligen stängda flikar. Du kan återställa alla flikar genom att välja Historik > Nyligen stängda flikar > Öppna alla i flikar. Tryck CtrlCmd+Skift+T för att öppna dem en och en i omvänd ordning.

Anpassa flikar

För att ändra inställningar för flikar, välj Verktyg > Inställningar…Redigera > InställningarFirefox > Inställningar… och öppna panelen Flikar.

Tips och tricks

Bokmärken och flikar: För att lägga till ett bokmärke för en grupp av flikar:

1. Tryck CtrlCmd+Skift+D eller väljVälj Bokmärken > Bokmärke för alla flikar för att spara alla flikar i det aktuella fönstret i en ny bokmärkesmapp.
  2. För att öppna bokmärkena i flikar, öppna snabbmenyn för en bokmärkesmapp och välj Öppna i flikar. Du kan även mittenklicka på en mapp för att öppna dess innehåll i flikar. Bokmärkena kommer att öppnas i redan existerande flikar, inte i nya.

Flikar som startsida: I stället för att använda endast en webbsida som din startsida, kan du ha en grupp av flikar som startsida. Välj ut ett antal favoritwebbplatser och öppna dem som flikar i ett fönster. Välj Verktyg > Inställningar…Redigera > InställningarFirefox > Inställningar… och öppna panelen Allmänt. I sektionen Vid start, klicka på knappen Använd aktuella sidor. När du sedan klickar på knappen Startsida i Firefox kommer alla dina favoritwebbplatser att öppnas i varsin flik.

Lägga till en verktygsknapp för Ny flik: För att enkelt kunna öppna nya flikar kan du lägga till knappen Ny flik till verktygsfältet genom att anpassa verktygsfälten.

Kortkommandon: Firefox har en komplett uppsättning tangentbordskommandon relaterade till flikar; se den fullständiga listan i Kortkommandon.