Privat surfning | How to

Privat surfning

Den här artikeln berör Firefox 3.5 och senare, inte Firefox 2 eller 3.0.x. Om du vill veta mer om personlig integritet i Firefox, se Rensa ut känslig data.

Känslig data används av webbläsaren för att förbättra upplevelsen på internet. När en webbläsare kommer ihåg en webbplats du tidigare besökt, eller användarnamn och lösenord till en webbplats, är denna information att betrakta som känslig data.

Det kan finnas tillfällen då du inte vill att andra användare av datorn ska kunna se eller få tillgång till sådan information. Om du till exempel delar datorn med en vän eller familjemedlem kanske du inte vill att dom ska kunna se vilka webbplatser du besökt eller vilka filer du hämtat hem.

Firefox 3.5 och senare har funktionen ”privat surfning” som låter dig surfa på internet utan att Firefox sparar någon information om vilka platser eller sidor du besöker.

Vad sparas inte under privat surfning

• Besökta sidor: Inga sidor kommer att läggas till i listan på platser i Historik-menyn, historiklistan i Biblioteket eller adresslistan i det smarta adressfältet.
  • Formulär- och sökhistorik: Inget av det du skriver in i textrutor på webbsidesformulär eller i Sökfältet kommer att sparas i listan för automatisk komplettering.
  • Lösenord: Inga lösenord kommer att fyllas i automatiskt under sessionen med privat surfning och inga nya lösenord kommer att sparas.
  • Filhämtningsposter: Inga filer du hämtar kommer att visas i listan i fönstret Filhämtningar efter att du har avslutat privat surfning.
  • Kakor: Information som webbplatser lagrar på din dator i form av kakor, t.ex. inställningar du gör på en webbplats du besöker (när en webbplats har en kryssruta för ”Kom ihåg mig” använder dom en kaka), kommer inte att sparas. För mer information om kakor, se Kakor.
  • Webbcachefiler: Inga tillfälliga internetfiler eller cachade filer från webbsidor kommer att sparas förrän du har avslutat privat surfning.
Observera:
  • Om du skapar nya bokmärken kommer dessa inte att tas bort när du avslutar privat surfning.
  • Om du sparar filer till din dator kommer dessa filer inte att tas bort när du avslutar privat surfning. Filer som du öppnar i externa program kommer däremot att tas bort från systemets mapp för temporära filer och inga av filerna du hämtat kommer att visas i fönstret Filhämtningar.

Starta privat surfning

För att starta en session med privat surfning:

1. Klicka på Verktyg-menyn och välj Starta privat surfning.

starta-privat-surf1

2. Första gången du startar privat surfning kommer Firefox att upplysa dig om att dina fönster och flikar du har öppna kommer att sparas till dess du avslutat sessionen med privat surfning. Klicka på Starta privat surfning för att fortsätta.

starta-privat-surf2

• Klicka i rutan ”Visa inte det här meddelandet igen” om du vill hoppa över denna upplysning nästa gång du startar privat surfning.
  1. Du hamnar i läget för privat surfning och en informationsskärm visas.

starta-privat-surf3

När du använder läget för privat surfning kommer namnet på Firefox-fönstret att innehålla tillägget (privat surfning) under hela sessionen.

starta-privat-surf4

Avsluta privat surfning

För att avsluta en session med privat surfning:

1. Klicka på Verktyg-menyn och välj Avsluta privat surfning.

starta-privat-surf5

2. Fönstren och flikarna du använde innan du startade den privata surfningen återställs och du kan använda Firefox som vanligt. Namnet på Firefox-fönstret kommer inte längre att innehålla tillägget (privat surfning) .

Starta automatiskt Firefox i läget för privat surfning

Det finns en inställning i fönstret Inställningar som automatiskt aktiverar privat surfning varje gång du startar Firefox.

1. Klicka på Verktyg-menynFirefox-menynRedigera-menyn och välj Inställningar…
  2. Välj panelen Sekretess.

starta-privat-surf6

3. Välj i menyn för Firefox kommer att: alternativet Använda anpassade inställningar för historiken.
  4. Kryssa i rutan Starta automatiskt Firefox i en session för privat surfning.
  5. Klicka på OK för att stänga InställningarfönstretKlicka på Stäng för att stänga InställningarfönstretStäng Inställningarfönstret