Колачићи - Информација којy веб сајт чува на вашем рачунару

Овај чланак описује шта су колачићи (cookies), како се користе и како да управљате њима у Фајерфоксу.

Шта је колачић?

Колачић је информација коју веб сајт чува на Вашем рачунару.

У неким прегледачима сваки колачић је засебна датотека али у Фајерфоксу сви колачићи су сачувани у једној заједничкој датотеци, унутар Фајерфокс профил фасцикле.

Колачићи често чувају Ваша подешавања за одређен веб сајт као што су Ваш језик или локација. Кад се вратите на веб сајт, Фајерфокс шаље назад све колачиће који припадају том сајту. То омогућава сајту да Вам прикаже информације које су прилагођене за Ваше потребе.

Колачићи могу да садрже велики распон информација као што су лични подаци (Ваше име, адреса, адреса е-поште или број телефона). Али ове информације се чувају само у случају ако Ви то допустите - веб сајтови не могу да приступе оним информацијама за које им Ви нисте дали дозволу и не могу да приступе другим датотекама на Вашем рачунару.

Подразумевано, процес чувања и слања колачића је невидљив за Вас. Међутим, можете променити Ваша Фајерфокс подешавања тако да Вам омогуће да ви одобравате захтеве за смештање колачића, да колачићи буду аутоматски избрисани при затварању Фајерфокса, и друго.

Подешавање колачића

Подешавања за колачиће се налазе у Фајерфоксу у прозору Options Preferences, на панелу Privacy. Погледајте Поставке за приватност, историју прегледа (browsing history) и не желим да ме прате (do-not-track) за додатне информације у вези тих подешавања.

За информације како да користите ова подешавања за одређене задатке, погледајте:

Reшавање проблема везаних за колачиће

Ако имате проблем са Фајерфоксом у вези колачића, погледајте:Поделите овај чланак: http://mzl.la/Lp1OMU

Was this article helpful? Please wait...

These fine people helped write this article: civas, trane993, tothbalint. You can help too - find out how.