Брисање историјата (историје посета)

Овај чланак описује функционалност (Уклони скорашњи историјат) која је доступна у фајерфоксу од верзије 3.5 и нуди више контроле за управљање приватним подацима. Поред тога што можете избрисати све ставке или само део ставки у историјату, можете одредити колико ће се историје избрисати (на пример, претходни сат).
dc83bef63b83bac0c4f29a23fe07e0f0-1259119863-720-1.png

Док сурфујете интернетом Фајерфокс за вас љубазно памти много информација - сајтове које сте посетили, датотеке које сте преузели и друго. Ови подаци заједно чине историјат. Међутим, ако користите јавни рачунар или делите рачунар са неким, можда не желите да остали имају приступ тим подацима.

Овај чланак објашњава које се информације чувају у историјату и описује кораке за брисање дела или читаве историје. Ако желите да фајерфокс привремено не чува никакву историју погледајте Приватно прегледање.

Шта се све налази у мом историјату?

 • Историјат прегледа и преузимања: Историјат прегледа је списак сајтова које сте посетили, а приказује се у менију „Историјат“, „Листи историјата“ у прозору „Библиотека“ и листи Моћна трака - пронађите своје забелешке, историју и језичке када куцкате у адресној траци. Историјат преузимања је списак датотека које сте преузели и приказује се у прозору „Пријеми“
 • Историјат уноса у форме и палету за претрагу: Историја уноса у форме обухвата текст који сте укуцали на веб страницама, а који се користи у Control whether Firefox automatically fills in forms. Историја за палету за претрагу садржи ставке које сте унели у фајерфоксову палету за претрагу.
 • Колачићи: Колачићи чувају податке о сајтовима које посећујете, нпр. подешавања за сајтове или статус пријаве.
 • Кеш: Кеш (привремена меморија) садржи датотеке, на пример веб странице и остале медијске датотеке, које је фајерфокс преузео са интернета ради бржег учитавања страница и сајтова које сте већ посетили.
 • Активне пријаве: Ако сте се од последњег покретања фајерфокса већ пријавили на неки сајт који користи енкрипцију, такав сајт се сматра „активним“. Брисање података у вези са активним пријавама ће вас одјавити са сајтова на које се пријаве односе.
 • Подешавања у вези са сајтовима: То су подешавања која се односе само на сајт, на пример сачувани ниво увећања, кодна страница и дозволе за сајт (нпр. изузеће за искачуће прозоре), описане у подацима о страни.

Како да избришем историјат?

 1. При врху фајерфоксовог прозора На траци са менијем, кликните на мени АлаткеАлаткеФајерфокс, идите до менија Историјат и одаберите мени Уклони скорашњи историјат..., и изаберите Уклони скорашњи историјат...Уклони скорашњи историјат...
  За Windows XP: При врху фајерфоксовог прозора кликните на мени Алатке и одаберите Уклони скорашњи историјат...  dc83bef63b83bac0c4f29a23fe07e0f0-1259119863-720-6.png
  History Win1

  History Mac1
  History Lin1
 2. Одаберите период историјата за брисање:
  • Кликните на падајући мени поред ставке Период за чишћење и ту изаберите колико ће фајерфокс података избрисати из историје.
   History Win2 History Mac2 History Lin2
  • Потом, кликните на стрелицу поред ставке Детаљи ради детаљног одабира информација које ће се избрисати. Опис сваке ставке налази се у одељку овога текста, "Шта се све налази у мом историјату?" изнад.
   History Win3 History Mac3 History Lin3
 3. На крају, кликните на дугме Очисти сад и прозор ће се затворити уз брисање ставки које сте одабрали.

Како да фајерфокс аутоматски брише историјат?

Ако је потребно да фајерфокс свак пут брише историјат, то можете аутоматизовати како не бисте заборавили пре изласка из програма.

 1. При врху Firefox прозора кликните дугме Firefox и затим одаберите ОпцијеПри врху Firefox прозора кликните мени Алатке и затим одаберите ОпцијеНа траци са менијима кликните мени Firefox и одаберите Опције...При врху Firefox прозора, кликните на мени Уређивање и одаберите Опције

  Кликните на дугме New Fx Menu и одаберите ПоставкеПоставке

Одаберите панел Приватност.

 • Поставите преференцу Програм Firefox: на ће да користи посебна подешавања за историјат. Custom History Fx 5 - Win Custom History - Mac Custom History - Linux Custom History Fx21 WinXP Custom History Fx21 Win7 Custom History Fx21 Mac Custom History Fx21 Linux
  1. Потврдите поље Очисти историјат када се фајерфокс затвори.

   dc83bef63b83bac0c4f29a23fe07e0f0-1259119863-720-5.png
   History Win4 History Mac4 History Lin4
  2. За врсте историјата који ће се брисати погледајте дугме Подешавања... поред Очисти историјат када се фајерфокс затвори .
  3. У прозору Подешавања за уклањање историјата потврдите ставке које желите да се бришу аутоматски након сваког затварања фајерфокса.
   History Win5 History Mac5 History Lin5
  4. Након одабира ставки историјата кликните на дугме У реду, након чега ће се прозор Подешавања за уклањање историјата затворити.
  5. Кликните на дугме У реду да затворите прозор за подешавањаКликните на дугме У реду да затворите прозор за подешавањаЗатворите прозор за подешавања

  Како да из историјата уклоним само један сајт?

  1. При врху фајерфоксовог прозораНа траци са менијем кликните на мени ИсторијатИсторијатФајерфокс, идите до менија Историјат и одаберите мени Преглед целог историјата, и изаберите Преглед целог историјата Преглед целог историјата да отворите прозор „Библиотека“.
   За Windows XP: При врху фајерфоксовог прозора кликните на мени Историјат и одаберите Преглед целог историјата.
  2. У пољу Претрага историјата (угао горе десно) укуцајте назив сајта и потом притисните тастер ЕнтерReturn.
  3. Потом у резултатима претраге клините десним тастером мишадржите тастер Ctrl и кликните на сајт који желите уклонити и одаберите ставку Заборави овај сајт.
   Све ставке из историјата (историја прегледа и преузимања, колачићи, кеш, активне пријаве, лозинке, подаци укуцани у форме, изузеци за слике, колачиће и искачуће прозоре) за тај сат ће бити уклоњене.

   History Win6 History Mac6 History Lin6
  4. На крају, затворите прозор „Библиотека“.


  Подели овај чланак: http://mzl.la/1BAQKDJ

  Да ли Вам је овај чланак био од помоћи? Молимо сачекајте...

  Ови добри људи су помогли у писању овог чланка: marw, iceccold. И Ви можете помоћи - сазнајте како.