Avatar for Username

Поиск в Поддержке

Избегайте мошенников, выдающих себя за службу поддержки. Мы никогда не попросим вас позвонить, отправить текстовое сообщение или поделиться личной информацией. Сообщайте о подозрительной активности, используя функцию «Пожаловаться».

Learn More

Эта тема была закрыта и архивирована. Если вам нужна помощь, задайте новый вопрос.

Thunderbird 115 freezes at start

  • 5 ответов
  • 3 имеют эту проблему
  • 1 просмотр
  • Последний ответ от Wayne Mery

more options

Hi Community, i wanted to ask wether it normal that Thunderbird 115 needs 60 seconds to load the interface? When it starts it shows my personalised theme and an empty space for a whole minute. (i measured it)

Directly after installation everything was fine. But now i have set up my acconts and rearranged some buttons. Is there maybe a problem with Exchange synchronisation on startup? Both of my accounts are provided by Exchange servers.

Greetings ffproblems

Hi Community, i wanted to ask wether it normal that Thunderbird 115 needs 60 seconds to load the interface? When it starts it shows my personalised theme and an empty space for a whole minute. (i measured it) Directly after installation everything was fine. But now i have set up my acconts and rearranged some buttons. Is there maybe a problem with Exchange synchronisation on startup? Both of my accounts are provided by Exchange servers. Greetings ffproblems

Выбранное решение

Actually, 60 seconds should not be necessary under almost any circumstances.

In addition to what suram080 has mentioned ...

Start *Windows'* safe mode with networking enabled - win10 https://support.microsoft.com/en-us/help/12376/windows-10-start-your-pc-in-safe-mode

Still In Windows safe mode, start thunderbird in safe mode - https://support.mozilla.org/kb/safe-mode-thunderbird

Does problem go away?

- If no, then cause is either: bug in Thunderbird, something (eg a setting, file or folder) in your Thunderbird profile, or your mail provider. Please post into topic the contents of Help | Troubleshooting | copy text to clipboard

- If yes, the problem is gone, then (still in Windows safe mode) ... start Thunderbird normally

-- If problem is still gone, then cause is likely a program loaded during windows startup. Possibilities include: antivirus software (AV), virus/malware, background downloads such as Windows or other program updates, to name a few. For AV information see https://wiki.mozilla.org/Thunderbird:Testing:Antivirus_Related_Performance_Issues

-- If problem is not gone, then cause is likely a Thunderbird add-on - eliminate them by disabling add-ons one at a time in Tools | add-ons | extensions and restart Thunderbird after disabling (if you have many add-ons, try disabling half of them at a time)

- If results are unclear ... possibilities include temporary conditions such as contention from other running programs, downloads related to windows update, ...

Please let us know your findings.

Прочитайте этот ответ в контексте 👍 1

Все ответы (5)

more options

It's not uncommon for Thunderbird to take a bit longer to start up, especially if you've personalized your theme and set up multiple accounts. Exchange synchronization might also be a factor. You could try disabling Exchange sync temporarily to see if it improves startup time. Also, clearing out any unnecessary add-ons or extensions could help speed things up. If the issue persists, you might want to optimize your Thunderbird profile or even consider compacting your folders. Give these steps a shot and see if it makes a difference.

more options

Выбранное решение

Actually, 60 seconds should not be necessary under almost any circumstances.

In addition to what suram080 has mentioned ...

Start *Windows'* safe mode with networking enabled - win10 https://support.microsoft.com/en-us/help/12376/windows-10-start-your-pc-in-safe-mode

Still In Windows safe mode, start thunderbird in safe mode - https://support.mozilla.org/kb/safe-mode-thunderbird

Does problem go away?

- If no, then cause is either: bug in Thunderbird, something (eg a setting, file or folder) in your Thunderbird profile, or your mail provider. Please post into topic the contents of Help | Troubleshooting | copy text to clipboard

- If yes, the problem is gone, then (still in Windows safe mode) ... start Thunderbird normally

-- If problem is still gone, then cause is likely a program loaded during windows startup. Possibilities include: antivirus software (AV), virus/malware, background downloads such as Windows or other program updates, to name a few. For AV information see https://wiki.mozilla.org/Thunderbird:Testing:Antivirus_Related_Performance_Issues

-- If problem is not gone, then cause is likely a Thunderbird add-on - eliminate them by disabling add-ons one at a time in Tools | add-ons | extensions and restart Thunderbird after disabling (if you have many add-ons, try disabling half of them at a time)

- If results are unclear ... possibilities include temporary conditions such as contention from other running programs, downloads related to windows update, ...

Please let us know your findings.

more options

Ok thanks. I found the fix. I only had one addon installed. It was "Outlook Address Book Enabler" (despite it not functioning).

https://addons.thunderbird.net/en-US/thunderbird/addon/outlook-address-book-enabler/

When it was deactivated Thunderbird started instantly.

Mhm. I guess it's a Microsoft thing. The calendar is already completely locked (without making it a public link). Maybe i'll move to another provider in the near future ^^'.

[Edit] It seems that only one answer can be marked for solution. I will chose the one that helped me through its linguistic formulation and structure. But content wise the other one could also be the solution.

Изменено ffproblems

more options

115.3.1 (64-bit) on Win10 Taking over a minute to start up. MOT Add-On relare . I have booted windows in Safe Mode and it took even longer.

Is it possible to Roll Back to the previous v115 ? I often wish to refer to my email saves and this Delay is most tedious to say the least.

more options

Kozmyk said

115.3.1 (64-bit) on Win10 Taking over a minute to start up. MOT Add-On relare .

The current topic is marked solved, so you have a different problem and should be posting in your own topic.

Please post a new topic with additional information, such as

  • Did this happen with 115.3.0?
  • What is "MOT Add-On relare" ?