Avatar for Username

Поиск в Поддержке

Избегайте мошенников, выдающих себя за службу поддержки. Мы никогда не попросим вас позвонить, отправить текстовое сообщение или поделиться личной информацией. Сообщайте о подозрительной активности, используя функцию «Пожаловаться».

Learn More

Helvetica font renders blank after updating to 112 via snap store

  • 18 ответов
  • 3 имеют эту проблему
  • 1 просмотр
  • Последний ответ от cor-el

more options

After running `snap refresh firefox`, many sites I use no longer render any text.

Via some fiddling via the developer console, it appears to be that any text with `font-family: Helvetica`. Removing that CSS restores the text, adding it removes the text.

There's a fix for CVE-2023-29537 in this release that affects font initialization - possibly related?

After running `snap refresh firefox`, many sites I use no longer render any text. Via some fiddling via the developer console, it appears to be that any text with `font-family: Helvetica`. Removing that CSS restores the text, adding it removes the text. There's a fix for CVE-2023-29537 in this release that affects font initialization - possibly related?

Все ответы (18)

more options

I have this problem when using the flathub firefox; I also deleted the flathub and installed the binary directly from mozilla and it still had this problem.

more options

Rolling back (`sudo snap rollback firefox; firefox --allow-downgrade`) has let me keep working for now.

more options

Bug reports have been filed about Helvetica fonts affecting Windows users. Try installing them on your computer.

more options

Note that the Snap version has restrictions on what folder can be accessed, so you may not have read permission for its installation folder.

You can try Firefox from the official Mozilla server if you currently use a version from the repositories of your Linux distribution to see if it behaves differently.

more options

Regardless, the font was (and still is is) working on 111.

Upgrade to 112, the font breaks. Downgrade to 111, the font works.

Open inspector, Helvetica is being used. Other fonts earlier in the font-family declaration are not used because they are not installed. Helvetica gets used, but no glyphs are rendered.

If this were merely a question of a fallback font being displayed I may have never noticed, but the text is not displayed _at all_.

more options

You dd check under the Fonts tab in the right panel in the Inspector ?

Does it work if you force a different font ?

more options

Attached screenshots. Definitely works with `font-family: system`.

Tried running firefox from the CLI, but very little was logged. Set --MOZ_LOG_FILE but it just created a bunch of empty files; I think I need --MOZ_LOG as well, but I'm not sure which modules should be enabled to investigate this.

more options

Tried `firefox --MOZ_LOG_FILE=/home/daniel/projects/radiopaedia/new3.log --MOZ_LOG=fontInfoLog:5`, but still nothing in the logs.

more options

This is kinda a huge problem. Helvetica is not exactly an obscure font. How did they possibly let this get out the door? Install on Linux, visit Facebook, see no text. It's not hard to dupe.

(But is it true on all Linux or just certain Linuxes? That's a good question.)

more options

Just double checked to make sure it wasn't specific to wayland and it isn't. It's true on wayland and xorg.

more options

Well, this is an untenable situation. Just downgraded firefox to the extended support release that is in Debian stable, and I'm gonna forget about current firefox for now. Very disappointing.

more options

Ed Heil said

This is kinda a huge problem. Helvetica is not exactly an obscure font. How did they possibly let this get out the door? Install on Linux, visit Facebook, see no text. It's not hard to dupe. (But is it true on all Linux or just certain Linuxes? That's a good question.)

No problem on my Linux system.

more options

Is your firefox running via snap? Or some other distribution method?

I strongly suspect the interaction between snap confinement and the changes to font loading, in which case your kernel version & snapd version are relevant.

more options

As I noted in my first message in the thread, "I have this problem when using the flathub firefox; I also deleted the flathub and installed the binary directly from mozilla and it still had this problem."

I don't use snap.

more options

I am also having this problem. I am using the Firefox flatpak on a Debian Bookworm nightly install. I tried running from the binary and the problem existed there, too. Right now my only solution is leaving my settings tab open and toggling "Allow pages to choose their own fonts..." as needed.

more options

Bug filed here: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1827950

The nightly build linked in that thread appears to fix the issue on my end.

more options

Awesome!

more options

Note that Firefox 112.0.2 has been released to address this issue.

Fixes an issue where Linux users with bitmap fonts installed may have had entire sections of text invisible to them on some sites (bug 1827950).