Hvor finne og behandle nedlastede filer i Firefox

Nedlastings-fanen i Arkiv-vinduet viser deg en oversikt over filer du har lastet ned via Firefox. Denne artikkelen forklarer hvordan du får tilgang til og behandler filene du laster ned via Firefox og hvordan du konfigurerer innstillingene for nedlasting.

Hvordan får jeg tilgang til mine nedlastinger?

Du får tilgang til nedlastinger gjort i den nettlesingsøkten du er inne i ved å klikke på nedlastings-knappen Fx91DownloadsButton i verktøylinjen.

• Pilen vil ha blå farge Fx91DownloadsButton-blue for å vise deg at du har nedlastinger du ikke har sett på enda.
  • Mens filen lastes ned, vil nedlastings-knappen være en sirkel Fx91DownloadProgress som fylles med farge for å vise deg progresjonen i nedlastingen. Du kan klikke på nedlastingen før den er ferdig; Firefox vil åpne filen med en gang den er tilgjengelig på datamaskinen din.

Klikk på nedlastings-knappen for å åpne nedlastings-panelet.

Fx105WinNorskNedlastingspanelFx99DownloadsPanel-mac

Nedlastings-panelet viser de fem nyeste filene som er lastet ned, sammen med størrelsen og nedlastingsstatus. Ved å klikke på Vis alle nedlastinger i bunnen av panelet, åpnes Arkivet og du ser alle nedlastinger som er gjort.

HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker nedlastings-knappen for å sette innstillinger, som å skjule knappen når det ikke er gjort nedlastinger i inneværende økt eller for å vise nedlastingspanelet når nedlastingen starter.

Fx101DownloadsButtonContextMenuFx105WinNorskNedlastingspanelInnstillinger
Merk: Verktøylinjen viser ingen nedlastings-knapp som standard når det ikke er gjort noen nedlastinger i inneværende økt. Du kan via meny-knappen Bildet "Fx89MenuButton" finnes ikke. til høyre på verktøylinjen få opp en liste over tidligere nedlastinger (se nedenfor).

Vis nedlastings-historien

Arkivet viser informasjon om alle nedlastede filer bortsett fra de du har slettet fra oversikten.

Click the Library 57 library icon button, click Downloads and click Show All Downloads at the bottom of the Downloads panel.Click the Library 57 library icon button and click Downloads from the menu.Klikk på meny-knappen Bildet "fx89MenuButton" finnes ikke. og klikk på Nedlastinger i menyen.

Arkiv-vinduet åpnes og viser en liste over alle nedlastede filer.

Fx105WinNorskArkivNedlastingerFx99LibraryDownloads-mac

Hvordan kan jeg behandle filene jeg har lastet ned?

Du kan sjekke status for nedlastinger når som helst. Klikk på nedlastings-knappen Fx91DownloadsButton for å åpne nedlastings-panelet. Her vises opptil fem av de nyeste nedlastingene, sammen med størrelsen og nedlastingsstatus. Du kan også klikke på meny-knappen Bildet "Fx89MenuButton" finnes ikke. og så på Nedlastinger for å se nedlastingene dine i Arkiv-vinduet, som viser en liste over dine tidligere nedlastinger, med informasjon om filstørrelse, kilde og tidspunkt for nedlastingen.

Du kan behandle filene direkte i nedlastings-panelet eller i arkivet. Mulige valg vises til høyre for hver fil i løpet av hvert trinn av nedlastingen.

• Pause: Du kan sette enhver pågående nedlasting på pause. HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på filen og velg Pause. (HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på filen og velg Fortsett når du vil fortsette nedlastingen.)
  • Avbryt nedlastingen fx icon cancel download: Om du innser at du ikke behøver å laste ned filen, klikk på -knappen til høyre for filnavnet. Knappen endres til et oppdateringssymbol; klikk på det for å starte nedlastingen på nytt.
  • Åpne fil: Når en nedlasting er ferdig, kan du åpne den ved å klikke på den.
  • Åpne filplasseringVis i mappe Fx91DownloadsPanel-OpenFolderIcon : Når en fil er ferdig nedlastet, endres ikonet til høyre til en mappe. Klikk på ikonet for å åpne mappen som inneholder filen.Vis i Finder fx icon Open the file's folder Mac: Når en fil er ferdig nedlastet, endres ikonet til høyre til et forstørrelsesglass. Klikk på dette for å vise filen i Finder. Les Endre hvor nedlastinger lagres lenger ned om hvordan du endrer navnet til mappen der nedlastingen skal lagres.
  • Gå til nedlastingssiden: HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på filen for å vise menyen. Velg dette valget fra listen for å gå til nettsiden som filen kom fra.
  • Fjern en fil fra historikken: Om du ikke vil ta vare på at du har gjort en bestemt nedlasting, kan du fjerne denne fra historikken. HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker filen og velg Fjern fra historikk i menyen. Dette fjerner filnavnet fra listen men sletter ikke selve filen.
  • Prøv igjen fx icon retry download 16x16: Om en fil av en eller annen grunn ikke ferdiglastes, klikk på symbolet til høyre for filnavnet - et gjenoppfrisk-symbol - for å prøve igjen.
  • Fjern nedlastinger: Klikk på Fjern nedlastinger-knappen i toppen av arkiv-vinduet for å slette hele nedlastings-historikken. Dette sletter ikke de nedlastede filene.
  • Slette en nedlastet fil: Du kan slette en nedlastet fil som du ikke ønsker å beholde. HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på filnavnet og velg Slett for å slette filen fra disken.

Sett opp Firefox slik at lignende filer alltid åpnes

Når du laster ned en fil, kan du sette opp Firefox slik at lignende filer alltid blir åpnet. HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på filen i nedlastings-panelet og velg Åpne alltid lignende filer fra menyen. Da legges filtypen til listen i Filer og programmer avsnittet i Generelt-panelet i Firefox settings, hvor du kan konfigurere hvordan Firefox håndterer den type fil. Les Endre hva Firefox gjør når du klikker på en fil for å lære mer.

Endre hvor nedlastinger lagres

Filer som lastes ned lagres i mappen som er angitt i Firefox InnstillingerInnstillinger . Slik endrer du denne mappen:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rull ned til Nedlastinger-avsnittet under Filer og programmer i Generelt-panelet.
    Fx91ChangeDownloadLocationFx105WinNorskArkivNedlastingsmappe
  3. Klikk på Bla gjennom ... Velg-knappen på Lagre filer i linjen.
  4. Velg den mappen du vil bruke til nedlastinger.

Endre handlinger for nedlastede filtyper

Du kan endre hvilken handling Firefox gjør på nedlastinger av forskjellige filtyper når du søker på nettet, slik som å åpne filen med et spesielt program eller bestandig spørre hva som skal gjøres med denne filtypen.

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rull ned til Filer og programmer-avsnittet i Generelt-panelet.
  3. Marker den filtypen du vil endre handling for, og klikk på ned-pilen til høyre i Handling-kolonnen.
  4. Velg fra nedtrekksmenyen hvilken handling du vil at Firefox skal gjøre.

Les Endre hva Firefox gjør når du klikker på en fil for mer informasjon.

Nedlastingsbeskyttelse

Før en nedlasting startes, vil Firefox forsøke å beskytte deg fra ondsinnede eller usikre nedlastinger, og vil blokkere nedlasting fra usikre forbindelser. Les Mozilla Security bloggene Firefox 93 protects against Insecure Downloads, Enhancing Download Protection in Firefox og Improving Malware Detection in Firefox for å lære mer. Om noe synes mistenkelig, startes ikke nedlastingen, men i stedet vises en advarsel i nedlastingspanelet:

Fx106WinNorskUsikreNedlastinger

Potensielt ondsinnede nedlastinger oppdages ved å bruke Google Safe Browsing Service. Filnavnet vises sammen med advarselen

• Denne filen inneholder et virus eller et skadeprogram.

Andre filer som oppdages ved hjelp av nedlastingsbeskyttelse kan potensielt være uønskede nedlastinger (forklart i Google Unwanted Software Policy) som kan forårsake uventede endringer på datamaskinen din. Til slutt, filen er nødvendigvis ikke ondsinnet eller uønsket, det er bare uvanlig at den lastes ned. Filnavnet vises sammen med en av disse advarslene:

• Denne filen kan skade datamaskinen din.
  • Denne filen blir vanligvis ikke lastet ned.

Nedlastingsbeskyttelsen er slått på som standard i Firefox. Les artikkelen Hvordan fungerer den innebygde beskyttelsen mot Phishing og Malware? for mer informasjon.

Hvordan håndterer jeg usikre nedlastinger?

Når det vises ondsinnede eller på andre måter potensielt usikre filer i nedlastings-panelet, klikk på høyre-pilen for å velge hva du vil gjøre med filen. Du får mer informasjon om hva som er usikkert ved filen og mulige konsekvenser av å laste den ned, samt valgmulighet mellom å laste den ned eller å slette den:

SafeDownload93Fx98UnsafeDLdetailsFx106WinNorskUsikreNedlastingerDetaljer

Tips: Høyreklikk-menyen inneholder flere valg for å behandle potensielt skadelige eller ondsinnede filer listet opp i nedlastings-panelet og som venter på nedlasting:

Fx91UnsafeDLcontextmenuFx98UnsafeDLcontextmenuFx106WinNorskUsikreNedlastingerValg

Et eksempel: HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på en av de potensielt usikre filene som venter på nedlasting og velg Tillat nedlasting for å lagre filen på datamaskinen din.