Se PDF-filer i Firefox eller velg et annet program

Firefox har en innebygget PDF-leser som viser PDF-filer i nettleservinduet. Denne artikkelen forklare hvordan du bruker den innebygde leseren, hvordan du løser vanlige problemer du kan oppleve, og hvordan du bruker en annen PDF-leser.

Bruk den innebygde PDF-leseren i Firefox

Den innebygde PDF-leseren i Firefox gjør at du kan lese nesten alle PDF-filer på nettet uten en ekstern applikasjon (unntaket fra dette er PDF-filer med MIME typer som er feil). Den innebygde leseren brukes når innstillingen for Portable Document Format (PDF) filer er satt til Åpne i Firefox i innstillinger for forskjellige typer filer. Dette er standard-innstillingen. Når du klikker på lenken til en PDF-fil eller åpner den fra nedlastingspanelet til Firefox, vil den bli vist med den innebygde PDF-leseren. (Du finner mer om den innebygde leseren lenger ned i artikkelen.)

Fx105WinNorskPDFLeserFx106WinNorskPDFLeser

Den innebygde PDF-leseren åpner PDF-filen i Firefox uten å lagre den.

Når du viser en PDF-fil i Firefox, kan du laste den ned og lagre den lokalt med Fx98PDFviewer-DownloadButtonFx106 PDF dl button-knappen i PDF-leserens verktøylinje.

Fyll ut skjemaer i PDF-leseren

Noen PDF-filer har interaktive felt der du kan skrive inn data (slik som i skjemaer). Når du bruker den innebygde PDF-leseren i Firefox, kan du fylle ut felter som tekst, avkryssingsruter og radioknapper. Etter utfylling kan du laste ned filen, for å lagre den utfylte versjonen lokalt på datamaskinen din.

Fx105 PDF FormsFx106 PDF forms

Funksjoner i PDF-leserens verktøylinje

• Vis dokumentets miniatyrbilder, eller disposisjon: Knappen helt oppe til venstre åpner en sidestolpe med miniatyrbilder av dokumentets sider. Noen dokumenter kan også ha en disposisjonsvisning vedlagt. Dette gjør det lettere å navigere i lange dokumenter.
    Fx105 PDF SidebarFx106 PDF Sidebar
  • Side opp og ned, eller hopp rett til en side: Du kan bruke opp og ned pilene til å bla gjennom et dokument eller skrive inn sidetallet du ønsker å hoppe til.
    Fx105 PDF PagerFx106 PDF Pager
  • Endre skriftstørrelsen til dokumentet: Bruk + og knappene til å zoome inn og ut, eller velg en zoom-innstilling fra nedtrekksmenyen.
    Fx105 PDF ZoomFx120WinNorskPDFLeserAutomatiskZoom
  • Fullskjerm- eller Presentasjonsmodus: Klikk på Presentasjonsmodus-knappen for å vise PDF-filen over hele skjermen. Trykk på Esc for å avslutte fullskjermsmodus.
    Fx105 PDF Presentation
  • Skriv ut: Klikk på Skriver-knappen for å åpne dialogvinduet for utskriftsoppsett.
    Fx105 PDF Print
  • Lagre: Klikk på Lagre-knappen for å lagre PDF-filen lokalt på din datamaskin eller for åpne den med en PDF-leser.
    Fx105 PDF Download
  • Kopier gjeldende visning: HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker "Gjeldende visning"-knappen for å åpne gjeldende visning i en annen fane eller i et annet vindu.
    Fx105 PDF Current view
  • Skriv ut: Klikk på Skriver-knappen for å åpne dialogvinduet for utskriftsoppsett.
    Fx106 PDF Print
  • Lagre: Klikk på Lagre-knappen for å lagre PDF-filen lokalt på din datamaskin.
    Fx106 PDF Download

Kommenter PDF-filer

Du kan kommentere en PDF-fil ved å legge inn notater, fremhevinger og merknader direkte i dokumentet. Dette er spesielt nyttig ved korrekturlesing, fremheving av viktig informasjon eller for å legge inn personlige notater for senere bruk.

• Klikk på Annotate PDF 1 for å velge farge og fontstørrelse før du velger hvor i dokumentet du vil legge inn teksten.
  • Klikk på Annotate PDF 2 for å velge farge, tykkelse og gjennomsiktighet før du markere i dokumentet. Ved å laste ned filen, kan du lagre en kopi av dokumentet med dine kommentarer.

Utheving i PDF filer

Legg til en utheving

1. Velg teksten eller området du vil utheve i PDF-dokumentet. Så klikker du på Firefox PDF highlighting option.
    Firefox PDF select text to highlight
  2. Velg uthevingsfargen du foretrekker og bredden på uthevingen.
    Firefox PDF highlighting settings

Vis/skjul alle uthevinger

1. For å styre synbarheten til til alle uthevinger i en PDF-fil, klikk først på Firefox PDF highlighting option oppe til høyre i vinduet.
  2. Så bruker du bryteren til høyre for Vis alt-valget for enten å vise eller skjule alle uthevinger i PDF-filen.
    Show/hide all PDF highlights

Redigere eller slette en utheving

1. Klikk i området som er uthevet.
    Edit or delete Firefox PDF highlight
  2. Du kan endre farge på uthevingen ved å klikke på Color selection dropdown for PDF highlight og velge en annen farge.
  3. Du kan fjerne en utheving ved å klikke på Trash can icon.

Legg til et bilde i PDF-filer

Fra og med Firefox versjon 119 kan du legg inn bilder i en PDF-fil. Denne funksjon slippes gradvis, så det kan være den ikke er tilgjengelig for deg enda.

Ofte når du jobber med PDF-filer, kan bilder gi nyttig tilleggsinformasjon til innholdet ditt.

Sette inn et bilde:

1. Klikk på Add image to PDF 2 øverst til høyre i vinduet.
  2. Klikk på + Legg til bilde for å åpne filvalgvinduet.
  3. Finn og velg bildefilen du vil legge til i PDF-filen.

Flytte og endre størrelse på bildet:

1. Dra og slipp bildet der du vil ha det i PDF-filen.
  2. Klikk og dra i kantene av bildet til det har størrelsen du vil ha.

Legge til Alt-tekst for universell utforming:

1. Etter å ha lagt til bildet, klikk på + Alt-tekst.
  2. I feltet som vises, gjør et av to:
    • Skriv en konsis beskrivelse av bildet for de automatisk opplesning, eller
    • Merk bildet som dekorativt om det kun er med av estetiske hensyn.
  3. Klikk på Lagre for å legge inn alt-teksten.
    Fx120WinNorskPDFLeserAlt-tekstForBilder

PDF-leserens tastatursnarveier

Kommando Snarvei
Neste side N eller J eller
Forrige side P eller K eller
Zoom inn Ctrl + +Command + +
Zoom ut Ctrl + Command +
Automatisk zoom Ctrl + 0Command + 0
Roter dokumentet med klokken R
Roter mot klokken Shift + R
Bytt til presentasjonsmodus Ctrl + Alt + PCommand + Alt + P
Velg tekstmarkeringsverktøy S
Velg håndverktøy H
Sett skrivemarkør i sidenummerfeltet Ctrl + Alt + GCommand + Alt + G

Bruk en annen PDF-leser for nedlastede PDF-filer

Når Firefox er satt opp som standard PDF-leser, og du i Firefox laster ned og lagrer en PDF-fil, kan du, ved å følge instruksjonene under, bruke en annen applikasjon for å vise filen:

1. Åpne nedlastingspanelet ved å klikke på Fx91DownloadsButton Lagre-ikonet til høyre for adressefeltet. (Alternativt, åpne Nedlastinger-vinduet.)
  2. HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på den nedlastingen du vil vise/åpne.
    Fx110WinNorskNedlastingpanelPDFKontekstMenyBildet "Image:Edit PDF 2" finnes ikke.
  3. Klikk på valget i høyremenyen for PDF-leseren som er standard på din datamaskin (for eksempel, klikk på Åpne i Adobe Acrobat DC) (for eksempel, klikk på Open in Preview) for å åpne PDF-filen i det programmet.
Merknad: Om du vil åpne PDF-filen i et annet program, åpner du Nedlastinger-panelet eller Biblioteks-panelet som forklart over, men klikker på mappe-ikonet Fx91DownloadsPanel-OpenFolderIcon på linjen med PDF-filen. Da åpnes mappen med den nedlastede filen.klikker på forstørrelsesglass-ikonet MagnifyingGlass på linjen med PDF-filen. Da åpnes mappen med den nedlastede filen i Finder.høyreklikker ducontrol-klikker du på filen, velger Åpne i og velger den PDF-leseren du ønsker å bruke.

Velg en annen PDF-leser som standard eller sett opp Firefox til alltid å spørre

Merknad: Når du velger at en annen PDF-leser skal være standard i Firefox, eller om du setter opp Firefox til alltid å spørre hva som skal gjøres med PDF-filer, vil enhver PDF-fil du åpner, også bli lagret i mappen Nedlastinger (se Hvor finne og behandle nedlastede filer i Firefox).

Deaktiver den innebygde PDF-leseren og bruk en annen leser

Merknad: Om Firefox ikke er satt opp som standard PDF-leser, vil du bli spurt om du vil sette den som det når du åpner en PDF-fil i Firefox.

Set FF as default PDF viewer prompt

Du kan også bruke en annen tredjeparts PDF-leser til å håndtere PDF-filer, i stedet for den innebygde PDF-leseren i Firefox. Slik bytter du fra å bruke den innebygde leseren til å bruke en annen leser:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. I Generelt-panelet ruller du ned til Program-avsnittet.
  3. Finn Portable Document Format (PDF) i listen og velg denne.
  4. Klikk på pilen i Handling-kolonnen, og velg den PDF-leseren du vil bruke fra nedtrekksmenyen.
    Edit PDF 3Fx78Applications-PDFFx110WinNorskPDFVelgHandling
Merknad: Om du velger Åpne i Firefox, blir den innebygde PDF-leseren brukt.

Sett opp Firefox til å spørre om hva du vil gjøre med PDF-filer

Om du vil at Firefox alltid skal spørre om hva du vil gjøre med PDF-filer, repeter trinnene beskrevet over for å endre handling for Portable Document Format (PDF), bortsett fra at du velger Spør alltid fra nedtrekksmenyen. Neste gang du klikker på nedlastingslenken til en PDF-fil, vil Firefox vise deg et dialogvindu der du kan velge hva du vil gjøre med filen. Da kan du velge om vil åpne den med den innebygde PDF-leseren i Firefox, åpne den med et annet PDF-program, eller du kan velge å lagre filen.

Fx120WinNorskPDFSporAlltid

Les mer om dette i Endre hva Firefox gjør når du klikker på en fil.

Feilsøking av problemer med PDF-leseren

• For noen PDF-filer kan PDF-leseren ha problemer med å vise fonter, farger eller hele dokumenter. Om fonter/farger vises feil, eller hele dokumentet framstår som tomt, klikk på Lagre-knappen til høyre i toppmargen for å åpne dokumentet med det som er standard PDF-leser på datamaskinen din.
  • Om du ikke klarer å åpne noen PDF-filer med den innebygde PDF-leseren, kan det være en Firefox utvidelse som er årsaken. Du kan slå av alle utvidelser, for å se om en av dem er problemet. For detaljer om dette, se Feilsøk utvidelser-, temaer- og maskinvareakselerasjonsproblemer for å løse vanlige Firefox problemer.