Forstå risikoene ved å installere selvpubliserte utvidelser

Utvidelser legger til funksjonalitet i Firefox slik at du kan tilpasse opplevelsen av nettleseren.

Utvidelser som publiseres av utviklerne selv, i stedet for av Mozilla på addons.mozilla.org (AMO), omtales som selvpubliserte (eng. self-hosted). I utgangspunktet bør man være forsiktig med å installere utvidelser uansett kilde, inkludert AMO, men brukere bør sjekke ekstra nøye påliteligheten til selvpubliserte utvidelser. Selv om de fleste utvidelser er utviklet av personer med ærlige hensikter om å tilby flotte nye nettleser-funksjoner, kan noen uærlige aktører bruke utvidelser for å kompromittere dine personlige nettleserdata.

Vurder påliteligheten til ethvert nettsted eller annen kilde til en selvpublisert utvidelse

Det er alltid en risiko forbundet med å installere tredjepartsprogramvare. Utvidelser er ikke noe unntak. Når du vurdere påliteligheten til en selvpublisert utvidelse, still deg selv følgende spørsmål:

• Ble du bedt av et nettsted om å installere utvidelsen? Det er ikke nødvendigvis et faresignal, fordi det kan være en legitim grunn til at et nettsted anbefaler en utvidelse, men det er en grunn til å gå forsiktig fram.
  • Kjenner du til nettstedet eller kilden til den selvpublisert utvidelsen? Om du ikke kjenner til nettstedet/kilden og ikke stoler på det, unngå å installere utvidelsen. (Husk at noen ondsinnede nettsteder etterligner utseende og oppførselen til kjente, pålitelige merkevarer.)
  • Hva finner du ut om utvidelsen og utvikleren ved et kjapt søk på Internett? Forsøk å søke på navnet til utvidelsen og/eller utvikleren. Hva finner du? Dukker det opp bekymringsfull informasjon?
  • Har utvidelsen et personvernutsagn? Ikke alle utvidelser behøver et personvernutsagn, men om utvidelsen ber om omfattende tillatelser, bør det finnes et tydelig personvernutsagn som forklarer hvordan dataene dine behandles. Vær sikker på at du er komfortabel med de privilegiene og tillatelsene du gir.
  • Er du sikker på at du behøver utvidelsen? Det kan virke innlysende, men kan ikke gjentas for ofte: Om du egentlig ikke trenger eller vil ha utvidelsen, vurder om du skal droppe den. Sjekk nøye funksjonene og tjenestene den tilbyr. Har du stor nytte av å bruke utvidelsen?

Dette er noen få tips for å hjelpe deg å vurdere påliteligheten til en selvpublisert utvidelse, men er på ingen måte en uttømmende veiledning. Bruk din beste dømmekraft når du vurderer tredjepartsprogramvare.