Privat nettlesing - surf på nettet uten å lagre informasjon om nettsidene du besøker | Hvordan-artikkel

Privat nettlesing - surf på nettet uten å lagre informasjon om nettsidene du besøker

Når du bruker nettet vil Firefox huske en del informasjon for deg: nettsider du har besøkt, filer du har lastet ned, og mer. Likevel, noen ganger ønsker du ikke at brukere av datamaskinen skal se denne informasjonen, for eksempel når du shopper etter bursdagsgaver på nettet.

Privat nettlesing lar deg surfe nettet uten å lagre informasjon om hvilke nettsider du har besøkt. Denne artikkelen forklarer hvilken informasjon som ikke lagres når du er i privat nettlesing, og gir en steg-for-steg-guide om hvordan du bruker den.

Advarsel: Privat nettlesing gjør ikke at du blir anonym på Internett. Internettleverandøren, arbeidsgiveren eller nettstedene selv kan likevel spore hvilke nettsider du besøker. Privat nettlesing beskytter deg ikke fra tastaturloggere eller spionprogrammer som kan være installert på datamaskinen din.

Hva lagres ikke mens en er i privat nettlesing?

• Besøkte nettsider: Ingen sider legges til i listen over nettsider i Historikk-menyen, Arkiv-vinduets historikkliste, eller Awesome Bar-adresselisten.
  • Skjema- og søkelinjeoppføringer: Ingenting du skriver inn i tekstbokser på nettsider eller søkelinjen vil lagres for autoutfylling av skjemaer.
  • Passords: Ingen nye passord lagres.
  • Oppføringer i nedlastingslisten: Ingen filer du laster ned vil listes opp i nedlastinger-vinduet etter at du skrur av privat nettlesing.
  • Infokapsler: Infokapsler lagrer informasjon om hvilke nettsider du besøker, som for eksempel innstillinger, innloggingsstatus, og data brukt av programtillegg som for eksempel Adobe Flash. Infokapsler kan også brukes av tredjeparter for å spore deg på tvers av ulike nettsted. For å lese mer om sporing, les How do I turn on the Do Not Track feature?
  • Hurtiglager-filer: Ingen midlertidige Internett-filer eller hurtiglagrede filer fra nettsider vil lagres.
  • Besøkte nettsider: Ingen sider legges til i listen over nettsider i Historikk-menyen, Arkiv-vinduets historikkliste, eller Awesome Bar-adresselisten.
  • Skjema- og søkelinjeoppføringer: Ingenting du skriver inn i tekstbokser på nettsider eller søkelinjen vil lagres for autoutfylling av skjemaer.
  • Passords: Ingen nye passord lagres.
  • Oppføringer i nedlastingslisten: Ingen filer du laster ned vil listes opp i nedlastinger-vinduet etter at du skrur av privat nettlesing.
  • Infokapsler: Infokapsler lagrer informasjon om hvilke nettsider du besøker, som for eksempel innstillinger, innloggingsstatus, og data brukt av programtillegg som for eksempel Adobe Flash. Infokapsler kan også brukes av tredjeparter for å spore deg på tvers av ulike nettsted. For å lese mer om sporing, les How do I turn on the Do Not Track feature?
  • Hurtiglager-filer og Frakoblet data for nettsider: Ingen midlertidige Internett-filer (hurtiglagrede filer) eller filer som nettsider lagrer for å bruke i frakoblet modus vil lagres.
Merk:
  • Hvis du oppretter et nytt bokmerke mens du bruker privat nettlesing, vil de ikke automatisk fjernes når du avslutter privat nettlesing.
  • Hvis du lagrer filer til datamaskinen mens du bruker privat nettlesing vil de ikke automatisk slettes når du avslutter privat nettlesing. Men - filer du åpner i et eksternt program vil fjernes fra systemets mappe for midlertidige filer, og ingen av filene du laster ned vil vises i Nedlastinger-listen.

Hvordan åpner jeg et nytt privat vindu?

Der er to måter å åpne et nytt privat vindu på.

Åpne et nytt, tomt privat vindu

• Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Fil-menyen og velg Nytt privat vindu. Et nytt privat vindu vil åpnes.
    fx20 new private window - file menu
    Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Firefox-knappen og velg Nytt privat vindu. Et nytt privat vindu vil åpnes.
    New Private Window Fx20 Win7
    I menylinjen, trykk på Fil-menyen og velg Nytt privat vindu. Et nytt privat vindu vil åpnes.

New Private Window Fx20 Mac
    Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Fil-menyen og velg Nytt privat vindu. Et nytt privat vindu vil åpnes.
    New Private Window Fx20 Lin

Åpne en lenke i et nytt privat vindu

• Høyre trykkHold nede Ctrl tasten mens du trykker på hvilken som helst lenke, og velg Åpne lenke i nytt privat vindu i kontekstmenyen. Et nytt privat vindu vil åpnes med lenken du valgte.
    Link in Private Window Fx20 WinXP Link in Private Window Fx20 Win7 Link in Private Window Fx20 Mac Link in Private Window Fx20 Lin
Viktig: Når du er i privat nettlesingsmodus vil tittelen inneholde (Privat nettlesing), og det vil være en lilla privat nettlesing-maske nedenfor Lukk-knappen. Du vil også kanskje ha andre vinduer åpne som ikke er Privat nettlesing-vinduer.Når du er i privat nettlesingsmodus vil Firefox-knappen være lilla. Du kan også ha endre vinduer åpne som ikke er i privat nettlesingsmodus.Når du er i privat nettlesingsmodus vil vindustittelen inneholde (Privat nettlesing), i tillegg til en lilla privat nettlesing-maske. Du kan også ha endre vinduer åpne som ikke er privat nettlesing-vinduer.Når du er i privat nettlesingsmodus vil vindustittelen inneholde (Privat nettlesing) og der vil være en lilla Privat nettlesing-maske nedenfor Fil-menyen. Det kan hende at du har andre vinduer åpne som ikke er Privat nettlesing-vinduer.

Normal - Private Fx20 WinXP Normal - Private Fx20 Win7 Normal - Private Fx20 Mac Normal - Private Fx20 Lin

Hvordan skrur jeg på privat nettlesing?

For å starte privat nettlesing:

1. Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Firefox-knappen (Verktøy-menyen i Windows XP) og velg Start privat nettlesing.I menylinjen, trykk på Verktøy-menyen og velg Start privat nettlesing.Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Verktøy-menyen og velg Start privat nettlesing.
    Private Browsing Win1

Private Browsing Mac1

Private Browsing Lin1
  2. Når du skrur på privat nettlesing, vil Firefox varsle deg om at den vil lagre åpne vinduer og faner til etter at du er ferdig med privat nettlesing. Trykk på Start privat nettlesing for å fortsette.

Private Browsing Win2

Private Browsing Mac2

Private Browsing Lin2
    • Kryss av boksen ved siden av "Ikke vis denne meldingen igjen" dersom du ikke ønsker å motta dette varselet når du skrur på privat nettlesing.
  3. Privat nettlesing-infoskjermen vises for å bekrefte at du er i privat nettlesing-modus. Private Browsing Win3 Private Browsing Mac3 Private Browsing Lin3

Når du surfer på nettet i privat nettlesing-modus vil Firefox-vindustittelen inneholde (Privat nettlesing)Firefox -knappen være lilla (for Windows XP vil tittelen inneholde (Privat nettlesing) isteden) i løpet av økten.

Hvordan skrur jeg av privat nettlesing?

For å avslutte en privat nettlesing-økt:

1. Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Firefox-knappen (Verktøy-menyen i Windows XP) og velg Avslutt privat nettlesing.I menylinjen, trykk på Verktøy-menyen og velg Avslutt privat nettlesing.Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Verktøy-menyen og velg Avslutt privat nettlesing.
    Private Browsing Win4

Private Browsing Mac4

Private Browsing Lin4
  2. Vinduer og faner du brukte når du slo på privat nettlesing vil vises, og du kan bruke Firefox normalt. Firefox-vindustittelen vil ikke lenger inneholde (Privat nettlesing)Firefox-knappen vil bli oransje igjen (for Windows XP vil Firefox-vinduet ikke lenge inneholde teksten (Privat nettlesing)) når privat nettlesing er avslått.

Hvordan kan jeg starte Firefox i privat nettlesing alltid?

Der er en innstilling i InnstillingerInnstillinger-vinduet som automatisk slår på privat nettlesing når du starter Firefox.

Hvis du slår på privat nettlesing på denne måten, vil Firefox-tittellinjen ikke inneholde (Privat nettlesing)Firefox-knappen vil ikke bli lilla (Windows XP, Firefox-tittellinjen vil ikke inneholde (Privat nettlesing)) men Firefox vil likevel ikke beholde forskjellig historikk som beskrevet ovenfor.
  1. Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Firefox-knappen og velg InnstillingerØverst i Firefox-vinduet, trykk på Verktøy-menyen og velg InnstillingerI menylinjen, trykk på Firefox-menyen og velg Innstillinger ...Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Rediger-menyen og velg Innstillinger
  2. Velg Personvern panelet.

3. Sett Firefox skal: til Bruke egne instillinger for historikk. Custom History Fx 5 - Win Custom History - Mac Custom History - Linux Custom History Fx21 WinXP Custom History Fx21 Win7 Custom History Fx21 Mac Custom History Fx21 Linux
  4. Kryss av boksen ved siden av Alltid bruk privat nettlesingsmodus. Private Browsing Win5 Fx7 Private Browsing Mac5 Private Browsing Lin5
  5. Trykk OK for å lukke Innstillinger-vinduetTrykk Lukk for å lukke Innstillinger-vinduetLukk Innstillinger-vinduet
Merk: Dersom du åpner Privat nettlesing på denne måten vil Firefox-tittelen ikke inneholde (Privat nettlesing) og vil ikke ha en lilla privat nettlesing-maske, men Firefox vil ikke beholde historikk som beskrevet ovenfor.Merk: Dersom du åpner privat nettlesing denne måten vil Firefox-knappen ikke bli lilla, men Firefox vil likevel ikke lagre historikk som beskrevet ovenfor.
  1. Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Firefox-knappen og velg InnstillingerØverst i Firefox-vinduet, trykk på Verktøy-menyen og velg InnstillingerI menylinjen, trykk på Firefox-menyen og velg Innstillinger ...Øverst i Firefox-vinduet, trykk på Rediger-menyen og velg Innstillinger
  2. Velg Personvern-panelet.
  3. Sett Firefox vil: til Aldri huske historikk.
    Never Remember History WinXP Never Remember History Win7 Never Remember History Mac Never Remember History Lin
  4. Du vil se en melding om at Firefox må starte på nytt for å bruke denne funksjonen. Trykk på OK, og Firefox vil starte på nytt i permanent Privat nettlesing-modus.

Del denne artikkelen: http://mzl.la/MNBtnG