HTML5 lyd og video i Firefox

Firefox håndterer mange typer lyd- og videoinnhold på nettsider, og kan også åpne lenker til MP3-filer og noen andre mediafiltyper. Denne artikkelen forklare hvilke mediaformater du kan spille av og hvordan du kontrollerer, lagre og åpner dem.

Støttede formater

Siden noen lyd- og video-filtyper er patentbeskyttet, må man bruke en tredjepart-applikasjon for å spille dem av. Firefox kan derimot i utgangspunktet spille av åpne formater og noen patenterte mediatyper.

Åpne mediatyper

Firefox kan spille av WAV konteinerformat (.wav, .wave filtyper) med ukomprimert lyd kodet i PCM med 8 eller 16 bit per sample.

Vorbis audio, Opus audio, Theora video og VP8 video er åpne lyd/video kompresjonsformater som kan brukes uten patentrestriksjoner. De kan spilles av i Firefox om de er pakket i et av følgende konteinerformat: Ogg (.ogg, .oga, .ogv, .ogx, .spx, .opus filtyper) eller WebM (.webm filtype).

Firefox støtter også avspilling av FLAC (Free Lossless Audio Codec) (.flac filtype) og MP3 (.mp3 filtype).

Patenterte mediatyper

AAC og H.264/MPEG-4 AVC er patenterte lyd/video kompresjonsformater. De spilles av i Firefox ved hjelp av biblioteker bygget inn i operativsystemet (så verken Mozilla eller du behøver å betale noe avgift) dersom de er pakket i MP4 konteinerformatet (.mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v filtyper).

Firefox støtter WebM/VP9 video på systemer som ikke støtter MP4/H.264.

Tips: Til å teste systemet ditt, finnes det noen prøvevideoer på “Video For Everybody” Test Pagecamendesign.com.

Lyd- og bildekontroller

Kontrollinje

Når du åpner en lenke for å åpne en støttet lyd- eller videofil i Firefox eller når du besøker et nettsted som inneholder støttet media, vil du få opp kontroller for å håndtere avspillingen. Kontroller for video vises når du legger musepekeren over mediet på siden.

Fx124Win10VideoControls

• Play-knapp: Fx124Win10VideoPlay Starter avspilling.
  • Pause-knapp: Fx124Win10VideoPause Stopper avspilling når den er startet.
  • Posisjons-glider: Fx124Win10VideoPositionSlider
    Indikerer hvor mye tid som er spilt av siden starten av filen.
    Dra glidebryteren til venstre eller høyre for å gå tilbake eller fremover.
  • Volumkontroll: Fx124Win10VideoSoundSlider
    Klikk på høyttaleren for å dempe/oppheve demping.
    Dra glidebryteren til høyre/venstre for å justere volumet opp/ned.
  • Fullskjermknapp: Fx124Win10VideoFullscreen Bytter til fullskjermvisning når vinduet vises i standard størrelse.
  • Standardstørrelses-knapp: Fx124Win10VideoDefaultSize Gjenoppretter standard størrelse når vinduet er i fullskjermvisning.

Kontroller i lokalmeny

Lokalmenyen (tilgjengelig via høyreklikkCtrl-klikk) inneholder kontrollene beskrevet over unntatt glidemenyene pluss at du kan:

• Øke eller redusere avspillingshastigheten: Velg Hastighet og deretter en av de viste hastighetene.
  • Spill video igjen og igjen: Velg Repeter slik at videoen automatisk startes på nytt.
  • Skjul kontroller: Select Skjul kontroller slik at kontrollinjen nederst aldri vises. For å vise dem igjen, velg Vis kontroller.

Kontroller via tastaturet

Etter å ha klikket på media på en nettside for å bringe det i fokus, kan du kontrollere avspillingen med tastaturet.

Kommando Snarvei
Stopp / Start avspilling Mellomrom
Redusere volum
Øke volum
Dempe lyd Ctrl + command +
Oppheve demping av lyd Ctrl + command +
Spol tilbake 5 seconds
Spol tilbake 10 % Ctrl + command +
Spol fremover 5 seconds
Spol fremover 10 % Ctrl + command +
Spol til starten Home
Spol til slutten End

Lagre mediafiler

Slik lagrer du en lydfil fra en nettside til datamaskinen din:

1. HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker på kontrollinjen og velg Lagre lyd som ….
  2. Velg en mappe på datamaskinen til å lagre filen i.

Slik lagrer du en videofil fra en nettside til datamaskinen din:

1. HøyreklikkHold nede Ctrl-tasten idet du klikker i videobildet og velg Lagre video som ….
    • Velg Ta et øyeblikksbilde … om du bare vil ha bildet du ser i øyeblikket.
  2. Velg en mappe på datamaskinen til å lagre filen i.

Åpne lagrede filer

Mediafiler du lagrer fra nettsider kan hende ikke lar seg spille av i den vanlige mediaspilleren din. Slik åpner disse filene:

1. Start Firefox.
  2. Tast Ctrl + Ocommand + O.
  3. Naviger til mappen der filen du vil spille av ligger, marker filen og klikk på Åpne.

Feilsøking

Har du problemer med lyd- eller videofiler, les: