Hvordan fungerer den innebygde beskyttelsen mot Phishing og Malware?

Firefox har innebygd beskyttelse mot Phishing og skadelig programvare (malware) for å beskytte deg på nettet. Denne tjenesten advarer deg når en side du besøker har blitt rapportert som et Villedende nettsted (noen ganger kalt en phishing-side), som kilde for uønsket programvare eller som et angreps-nettsted designet for å skade datamaskinen din (ellers kjent som skadelig programvare / Malware). Denne tjenesten advarer deg også om du er i ferd med å laste ned filer som er gjenkjent som skadelig programvare.

Hva er Villedende/Phising nettsteder, angreps-nettsteder, Malware og Uønsket programvare?

Villedende nettsteder (også kjent under navnet Phishing)

Dette er en form for identitetstyveri som skjer ved at en ondsinnet nettside etterligner en legitim nettside for å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon som passord, kontodetaljer eller kredittkortnumre. Phishing-angrep kommer vanligvis fra e-postmeldinger som prøver å lure mottakeren til å oppdatere personlig informasjon på en falsk, men godt etterlignet nettside. Mer informasjon om Phishing kan du finne på Anti-Phishing Working Group, og det fins et utall eksempler og ressurser på Wikipedias Phishing-side.

Hvordan rapportere et villedende nettsted

Om du har havnet på et nettsted du opplever som villedende, kan du rapportere dette ved å klikke på menyknappen Fx57Menu, klikk på Hjelp og velg Rapporter villedende nettsted ….

Angreps-nettsteder

Angreps-nettsteder er sider som prøver å infisere datamaskinen din med malware når du kobler deg til. Denne typen angrep kan være veldig vanskelig å oppdage; selv en side som ser trygg ut kan forsøke å angripe deg. Noen ganger vet til og med eieren ikke at nettstedet brukes til slike angrep.

Malware

Malware er programvare som er designet for å infisere datamaskinen din uten at du vet om det. Malware er oftest brukt til å stjele personlig informasjon, sende søppel-epost (spam), eller spre mer skadelig programvare.

Uønsket programvare

Noen nettsteder forsøker å få deg til å installere programvare som ødelegger nettleser-opplevelsen din (Unwanted Software Sites). Denne programvaren kan bytte startsiden din eller vise ekstra reklame på nettsteder du besøker. Les mer om slik programvare på Googles Unwanted Software Policy-side.

Hvordan fungerer beskyttelsen mot Phishing og Malware i Firefox?

Beskyttelsen mot Phishing og Malware fungerer ved å sammenligne sidene du besøker med en liste over kjente sider for phishing, uønsket programvare og malware. Disse listene blir automatisk lastet ned og oppdatert hvert 30. minutt når beskyttelsen er aktivert.

Når du laster ned en applikasjon, sjekker Firefox nettstedet du laster fra opp mot en liste over nettsteder kjent for å inneholde malware. Om nettstedet er på den listen, blokkerer Firefox filen med en gang. Om nettstedet ikke står på listen, sendes en forespørsel med noe av nedlastingens metadata til Google’s Safe Browsing tjeneste for å sjekke om programvaren er trygg.*

* Windows-brukere: Denne sjekken over nettet kommer kun til å bli utført i Firefox på Windows for de filene som ikke har en kjent, god utgiver. Mange av de vanlige og trygge programvarene for Windows er signert og dermed vil ikke denne siste sjekken alltid behøves.

Hvordan bruker jeg beskyttelsen mot Phishing og Malware?

Disse funksjonene er normalt skrudd på, så dersom sikkerhetsinnstillingene dine ikke er endret, bruker du dem nok allerede. InnstillingerAlternativer for beskyttelsen finner du under fanen Personvern og sikkerhet:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Klikk på fanen Personvern og sikkerhet.
  3. I avsnittet Sikkerhet huker du av for følgende innstillinger for å aktivere dem:
    • Blokker farlig og villedende innhold: Marker denne om du vil at Firefox skal blokkere potensiell malware eller innhold som kan lure deg til å laste ned malware eller uforvarende skrive inn personlig informasjon. Du kan også detaljere valgene dine ved å markere / ikke markere følgende valg:
      • Blokker farlige nedlastinger: Blokkerer potensielle virus og annen malware.
      • Advar deg om uønskede eller uvanlige programmer: Advarer deg om at du er i ferd med å laste ned potensielt uønsket programvare eller uvanlig programvare som kan inneholde virus, eller som gjør uventede endringer på datamaskinen din
    Fx105WinNorskBeskyttelseMotVillelogFarligInnhold
  4. Malen "closeoptionspreferences" fins ikke, eller har ingen godkjente revisjoner.

For å skru av funksjonene, følg de samme punktene for å komme tilbake til fanen Personvern og sikkerhet og fjern markeringene.

For å se om Phishing-beskyttelsen er aktiv, gå inn på vårt phishing test nettsted. Du kan også besøke vårt malware test nettsted for å bekrefte at Firefox blokkerer angreps-nettsted, såvel som vårt uønsket programvare test nettsted. Med all beskyttelse aktivert skal alle sidene blokkeres.

Hva skjer når en side eller fil blir blokkert?

Firefox vil hindre at siden blir lastet inn og viser advarselene Villedende nettsted for Phishing-sider og, Nettstedet forut kan inneholde skadelig programvare for nettsteder inneholdende uønsket programvare og Å besøke dette nettstedet kan skade datamaskinen din for nettsted som inneholder malware.

Hvis du laster ned malware eller annen programvare som er uønsket eller uvanlig, vil Firefox gi beskjed i nedlastingspanelet.

malicious download panel 57

Ved å høyre-klikke i nedlastingspanelet og velge Tillat nedlasting overser du advarselen og laster ned filen allikevel.

Les Hvor finne og behandle nedlastede filer i Firefox for mer informasjon om advarsler i Firefox om utrygg nedlasting.

Hvilken informasjon blir sent til Mozilla eller dens samarbeidspartnere når beskyttelsen mot phishing og malware er aktivert?

Det er to situasjoner der Firefox kommer til å kommunisere med Mozillas partnere mens beskyttelsen er aktivert. Den første er under regelmessige oppdateringer av listen over rapporterte Phishing- og malware-nettsteder. Ingen informasjon om deg eller nettstedene du besøker kommer til å bli kommunisert under disse oppdateringene. Den andre er i det tilfellet du støter på et nettsted som er på listen over kjente Phishing- og malware-nettsteder. Før Firefox blokkerer nettstedet, blir det dobbeltsjekket at det ikke er fjernet fra listen etter din siste oppdatering av listen. Denne forespørselen inneholder ikke hele nettstedsadressen, kun deler avledet fra den.

I tillegg til de regulære oppdateringene av listen over nettsteder nevnt over, kan Firefox, når det brukes beskyttelse mot malware for å undersøke nedlastede filer, kommunisere med Mozillas partnere for å verifisere at visse kjørbare filer er trygge. I disse tilfellene sender Firefox noe informasjon om filen, slik som filnavn, opprinnelse, størrelse og en kryptografisk hash av fil-innholdet, til tjenesten Google Safe Browsing, som hjelper Firefox med å fastslå om filen bør blokkeres eller ikke.

Mozillas personvern beskriver hva slags data Firefox og Mozilla mottar og hvordan disse blir håndtert. Hvordan Google håndterer data blir forklart i Googles personvernregler.

Jeg har bekreftet at nettstedet mitt er trygt, hvordan får jeg fjernet det fra listene?

Hvis du eier et angrepet nettsted og du har reparert det, eller hvis du mener at nettstedet ditt ble feilaktig rapportert, kan du sende inn en forespørsel om å få det fjernet fra listene. Vi oppfordrer dog nettstedseiere til å undersøke slike rapporter nøye; et nettsted kan svært ofte endres til et angrepsnettsted uten synlige forandringer.

• Bruk dette skjemaet, levert av Google, for å sende forespørsel om fjerning av et nettsted fra listen over rapporterte Phishing-nettsteder.