Zoeken op het internet in Firefox

(Doorgestuurd vanaf De zoekbalk gebruiken in Firefox)
Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Firefox maakt doorzoeken van het internet, uw bladwijzers of geschiedenis in Firefox eenvoudig via één veld. U kunt zelfs uw zoekinstellingen wijzigen om uw favoriete zoekmachine als standaard in te stellen of zoeksuggesties aan of uit te zetten.

Firefox maakt doorzoeken van het internet, uw bladwijzers of geschiedenis in Firefox eenvoudig via één veld. U kunt zelfs uw zoekinstellingen wijzigen om uw favoriete zoekmachine als standaard in te stellen, zoeksuggesties aan of uit te zetten, of snelkoppelingen voor zoekmachines in te stellen.

De adresbalk gebruiken

De adresbalk heeft de bijnaam ‘Awesome Bar’ (Engels voor ‘geweldige balk’), omdat u er alles mee kunt doorzoeken: bladwijzers, geschiedenis of zoekmachines, of een specifiek webadres invoeren, alles in één veld. Typ gewoon in het adresveld boven uw werkbalk en maak een keuze uit uw geschiedenis, bladwijzers en meerdere zoekmachines, of druk op de toets returnEnter om via uw standaardzoekmachine te zoeken.

awesome bar 57

U kunt ook in de zoekbalk op uw werkbalk of op de nieuw-tabbladpagina typen.

Firefox kan populaire zoekopdrachten voor uw favoriete standaardzoekmachine tonen terwijl u typt. Zie Zoeksuggesties in Firefox voor meer informatie.

Zoeksnelkoppelingen gebruiken

Wanneer u de nieuw-tabbladpagina opent, zijn tegels met een vergrootglaspictogram in de sectie Topwebsites snelkoppelingen naar zoekmachines. (Zie de volgende sectie voor meer info over beschikbare zoekmachines.) Klik op de tegel van een zoeksnelkoppeling en typ uw zoekopdracht in. Firefox plaatst de snelkoppeling voor de zoekmachine automatisch in de adresbalk.

Fx62TopSites-SearchTiles

Om een zoeksnelkoppeling te verwijderen, klikt u op het bijbehorende pictogram met drie stippen en selecteert u Losmaken vanuit het menu. Om een zoeksnelkoppeling toe te voegen, klikt u op het pictogram met drie stippen aan de rechterkant van de sectie Topwebsites en selecteert u Zoekmachine toevoegen. Zie dit Mozilla Blog-bericht voor meer info over zoeksnelkoppelingen.

U kunt ook sleutelwoorden voor zoeksnelkoppelingen aan andere zoekmachines toewijzen. Zie hiervoor Snelkoppelingen aan zoekmachines toewijzen.

Beschikbare zoekmachines

Firefox bevat standaard de volgende zoekmachines, afhankelijk van uw land:

• Google om het web te doorzoeken via Google
  • Bing om het web te doorzoeken via Microsoft Bing
  • bol.com om te zoeken binnen de winkelwebsite van bol.com
  • DuckDuckGo als een zoekmachine voor gebruikers die tijdens het zoeken niet gevolgd willen worden
  • eBay om te zoeken binnen onlineveilingen op ebay.com
  • Marktplaats.nl om te zoeken naar tweedehands artikelen binnen de website van Marktplaats.nl
  • Wikipedia (nl) om te zoeken binnen de gratis Nederlandse online-encyclopedie Wikipedia

Sommige van deze zoekmachines verschijnen voor uw gemak direct als een tegel op de nieuw-tabbladpagina.

Uw zoekinstellingen aanpassen: als deze instellingen niet handig voor u zijn, kunt u ze eenvoudig wijzigen. Zie hiervoor De instellingen voor standaardzoekmachines wijzigen in Firefox en Een zoekmachine toevoegen of verwijderen in Firefox.