Zoekbalk - Zoekmachines toevoegen, wijzigen en beheren in Firefox | Handleiding

Zoekbalk - Zoekmachines toevoegen, wijzigen en beheren in Firefox

(Doorgestuurd vanaf Zoekbalk)

Benader al uw favoriete zoekmachines op een handige manier via de ingebouwde zoekbalk van Firefox. De zoekbalk is makkelijk aan te passen, zodat u uw zoekmachines in slechts enkele klikken kunt toevoegen, verwijderen en herschikken.

Benader al uw favoriete zoekmachines op een handige manier via de ingebouwde zoekbalk van Firefox. De zoekbalk is makkelijk aan te passen, zodat u uw zoekmachines in slechts enkele klikken kunt toevoegen en verwijderen.

Noot: als u een vertaalde versie van Firefox gebruikt, zijn de hieronder beschreven zoekbalk en optiesvoorkeuren voor u mogelijk niet van toepassing. Deze wijzigingen worden in een toekomstige versie van Firefox beschikbaar.

De zoekbalk gebruiken

Voer in de zoekbalk boven in de browser of op de nieuwe tabbladpagina een zoekopdracht in. Firefox brengt u naar de pagina met zoekresultaten voor de zoekmachine die op dat moment is geselecteerd.

Search Bar - Win1 Search Bar - Mac1 Search Bar - Lin1 Search1 29 - Win Search1 29 - Mac Search1 29 - Lin search bar 31

Uw zoekmachine wijzigen

Het logo naast het zoekveld vertelt u welke zoekmachine er op dat moment actief is. U kunt uw zoekmachine te allen tijde wijzigen, onafhankelijk van de Standaardprovider.

• Vanuit de werkbalk: klik op het pijltje naast het pictogram en selecteer de zoekmachine van uw voorkeur in de lijst:
Search Bar - Win3 Fx8 Search Bar - Lin3 Search2 29 - Win Search2 29 - Mac Search2 29 - Lin
  • Vanuit de nieuwe tabbladpagina: klik op het logo en selecteer de zoekmachine van uw voorkeur in de lijst:
change search tab 31 search new page 33
Noot: wijzigingen die u aan één van de zoekbalken aanbrengt worden ook op de andere toegepast.

Firefox bevat standaard de volgende zoekmachines:

• Google om het web te doorzoeken via Google
    Noot: om afluisteren te voorkomen is de standaard Google-zoekopdracht versleuteld.
  • Bing om het web te doorzoeken via Microsoft Bing
  • DuckDuckGo als een zoekmachine voor gebruikers die tijdens het zoeken niet gevolgd willen worden
  • bol.com om te zoeken binnen de winkelwebsite van bol.com
  • Marktplaats.nl om te zoeken naar tweedehands artikelen binnen de website van Marktplaats.nl
  • Wikipedia (nl) om te zoeken binnen de gratis Nederlandse online-encyclopedie Wikipedia
Noot: de nieuwe zoekmachine die u selecteert zal actief blijven totdat u deze weer wijzigt.

Een zoekmachine toevoegen vanaf een website

Sommige websites bieden zoekmachines die u aan de zoekbalk van Firefox kunt toevoegen. Hierdoor kunt u die bepaalde website rechtstreeks vanuit de zoekbalk doorzoeken.

1. Om de website-specifieke zoekmachine toe te voegen bezoekt u de website die uw gewenste zoekmachine bevat. (We gebruiken youtube.com als voorbeeld.)
  2. Open de zoekmachinelijst en selecteer “Video’s zoeken op YouTube” toevoegen. Firefox voegt de zoekmachine dan aan de lijst toe en zal dit de actieve zoekmachine maken.
    Search Bar - Win6 Fx8 Search Bar - Lin6 Search3 29 - Win Search3 29 - Mac Search3 29 - Lin add search engine 33
Noot: het Mycroft-project biedt toegang tot honderden verschillende zoekmachines op één plek. Via deze pagina kunt u bijvoorbeeld taalspecifieke Google-zoekmachines toevoegen (zoals google.ca, google.nl of google.fr).

Een zoekmachine toevoegen via de zoekmachinebeheerder

In de zoekmachinebeheerder kunt u nieuwe zoekmachines toevoegen die zijn uitgebracht voor het gebruik in Firefox. Voer de volgende stappen uit in de zoekbalk op de werkbalk of op de nieuwe tabbladpagina.

1. Klik op het zoekmachinepictogram en selecteer Zoekmachines beheren….
  2. Klik om een zoekmachine toe te voegen op Meer zoekmachines verkrijgen…. De pagina met zoekhulpmiddelen bij Mozilla Add-ons wordt weergegeven.
  3. Klik op de knop Toevoegen aan Firefox om één van de weergegeven zoekmachines toe te voegen. Het venster Zoekmachine toevoegen wordt weergegeven.
  4. Plaats een vinkje voor Dit de huidige zoekmachine maken om de zoekmachine meteen te gebruiken nadat u deze hebt toegevoegd.
  5. Klik op Toevoegen om de geselecteerde zoekmachine toe te voegen.
  6. De zoekmachine is nu beschikbaar via de lijst met zoekmachines in de zoekbalk.

Een zoekmachine verwijderen

U kunt zoekmachines die u niet nodig hebt verwijderen door de volgende stappen uit te voeren in de zoekbalk op de werkbalk of op de nieuwe tabbladpagina.

1. Klik op het zoekmachinepictogram en selecteer Zoekmachines beheren… om de zoekmachinebeheerder te openen.
  2. Selecteer de zoekmachine in de lijst en klik op Verwijderen om deze te verwijderen.

Als u per ongeluk een standaardzoekmachine verwijdert, klik dan op Standaardwaarden herstellen om de standaard aanwezige zoekmachines te herstellen.

• Als u per ongeluk een zoekmachine die u hebt geïnstalleerd verwijdert, moet u deze opnieuw installeren.

Zoekmachines herschikken

1. Klik op het zoekmachinepictogram en selecteer Zoekmachines beheren… om de zoekmachinebeheerder te openen.
  2. Selecteer de zoekmachine die u wilt verplaatsen. Klik op Omhoog verplaatsen om deze naar boven in de lijst te verplaatsen. Klik op Omlaag verplaatsen om deze naar beneden te verplaatsen.

Tips & trucs

De zoekbalk gebruiken

Typ eenvoudig in de zoekbalk op uw werkbalk of op de nieuwe tabbladpagina.

new search 34
  • Terwijl u in de zoekwerkbalk typt, toont uw standaardzoekmachine suggesties die u sneller helpen zoeken. Deze suggesties zijn op populaire zoekopdrachten of op uw eerdere zoekopdrachten gebaseerd (wanneer ingeschakeld).
search suggestions 34
  • Druk op returnEnter om te zoeken via uw standaardzoekmachine, of selecteer een andere zoekmachine door op het logo ervan te klikken.

Als u deze instellingen niet handig vindt, kunt u ze eenvoudig wijzigen. Ga naar de secties die relevant voor u zijn en u geniet binnen een mum van tijd van de gekozen zoekbeleving.

Firefox bevat standaard de volgende zoekmachines:

• Google om het web te doorzoeken via Google
  • Bing om het web te doorzoeken via Microsoft Bing
  • DuckDuckGo als een zoekmachine voor gebruikers die tijdens het zoeken niet gevolgd willen worden
  • bol.com om te zoeken binnen de winkelwebsite van bol.com
  • Marktplaats.nl om te zoeken naar tweedehands artikelen binnen de website van Marktplaats.nl
  • Wikipedia (nl) om te zoeken binnen de gratis Nederlandse online-encyclopedie Wikipedia

Een standaardzoekmachine instellen

Volg deze eenvoudige stappen om uw favoriete zoekmachine als standaard in te stellen:

1. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk op uw werkbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.

search prefs 34
  2. Selecteer in het zoekvoorkeurenvenster een standaardzoekmachine in het vervolgkeuzemenu.
    search default 34
  3. Sluit het voorkeurenvenster om uw wijzigingen op te slaan.Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.
Uw wijzigingen zijn ook van toepassing op de zoekbalk van het nieuwe tabblad.

Zoeksuggesties aan- of uitzetten

1. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk op uw werkbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.

search prefs 34
  2. Plaats of haal in het zoekvoorkeurenvenster het vinkje naast Zoeksuggesties geven weg om deze aan of uit te zetten.
    turn on search suggestions fx34
  3. Sluit het voorkeurenvenster om uw wijzigingen op te slaan.Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.

Een zoekmachine toevoegen

Veel websites bieden zoekmachines die u aan de zoekbalk van Firefox kunt toevoegen. Hierdoor kunt u die bepaalde website rechtstreeks vanuit de zoekbalk doorzoeken.

1. Om de website-specifieke zoekmachine toe te voegen bezoekt u de website die uw gewenste zoekmachine bevat. (We gebruiken youtube.com als voorbeeld.)
  2. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk op uw werkbalk, en klik daarna op “Video’s zoeken op YouTube” toevoegen.

add search 34
  3. De zoekmachine verschijnt in de ingebouwde zoekopties.

youtube search 34

Zoekmachine-add-ons

Veel providers bieden ook add-ons waarmee u zelfs nog meer zoekmachines kunt toevoegen:

1. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk op uw werkbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.
  2. Klik op Meer zoekmachines toevoegen….
  3. Beweeg de muis over de add-ons die u wilt toevoegen en klik op Toevoegen aan Firefox.

Zoekmachines verbergen

Volg deze stappen om alternatieve zoekmachines die u niet in de zoekbalk wilt gebruiken te verwijderen.

1. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk op uw werkbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.

search prefs 34
  2. Verwijder het vinkje naast elke ongewenste zoekmachine.
    remove searches 34

Zoekmachines verwijderen

Volg deze stappen om een zoekmachine te verwijderen:

1. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk op uw werkbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.

search prefs 34
  2. Klik op de ongewenste zoekmachine.
  3. Klik op de knop Verwijderen om deze van de lijst te halen.
    remove search engine 35

Als u een zoekmachine verwijdert die u zelf hebt toegevoegd en van gedachten verandert, dient u deze weer toe te voegen (zie boven). Als u een of meerdere zoekmachines verwijdert die standaard met Firefox worden geleverd, klikt u op Standaardzoekmachines terugzetten om ze te herstellen.

Deel dit artikel: <a href="http://mzl.la/1ueqGZ2">http://mzl.la/1ueqGZ2</a>