Wisselen van POP- naar IMAP-account

Het artikel over IMAP-synchronisatie legt de voordelen uit van IMAP, dat het modernste en meest gebruikte e-mailprotocol is. (POP is een eerder protocol met minder functionaliteit.) Als u in Thunderbird uw bestaande POP-account naar een IMAP-account wilt converteren, volgt u deze stappen.

Controleren of uw mailprovider IMAP ondersteunt

Hoewel de meeste mailproviders IMAP ondersteunen, doen enkele dat nog niet. Zorg er dus eerst voor dat u zeker weet dat uw mailprovider IMAP ondersteunt.

Als uw provider geen IMAP ondersteunt en u toch een IMAP-account wilt gebruiken, moet u een nieuwe mailaccountprovider kiezen (de in Thunderbird gesponsorde providers ondersteunen IMAP), een account aanmaken, en daarna uw berichten van uw oude POP-account naar uw nieuwe IMAP-account verplaatsen, zoals hieronder uitgelegd.

Uw POP-account uitschakelen

Om dubbele controles op nieuwe berichten te vermijden, gaat u eerst naar uw accountinstellingen door het menu ExtraBewerken > Accountinstellingen te openen, dan Serverinstellingen te selecteren en zowel Op nieuwe berichten controleren bij opstarten als Op nieuwe berichten controleren om de XX minuten uit te vinken.

De IMAP-account aanmaken

1. Open het menu Bestand > Nieuw > Bestaande e-mailaccount.
  2. Stel uw account in met behulp van de assistent.
  3. Als wordt gevraagd of u POP of IMAP wilt gebruiken, selecteert u IMAP (mappen op een andere computer).

imap account selection
  4. Uw nieuwe IMAP-account zal worden aangemaakt en onder uw bestaande e-mailaccounts verschijnen.
  5. Neem de tijd om te controleren of alles werkt. Controleer of uw speciale mappen op de juiste wijze worden herkend (d.w.z. de map voor het bewaren van verzonden e-mail dient een eigen pictogram te hebben, en hetzelfde geldt voor de mappen Prullenbak, Ongewenst en Concepten).

Uw lokale berichten overzetten naar de server

Als u berichten of mappen in uw POP-account hebt die u via uw IMAP-account wilt kunnen benaderen, selecteert u eenvoudig deze mappen en berichten en verplaatst u ze naar uw IMAP-account via slepen en neerzetten. Afhankelijk van het aantal berichten dat u verplaatst kan het uploaden ervan enkele minuten in beslag nemen. Wees geduldig; u bent bijna klaar.

Als alternatief kunt u ook de account Lokale mappen gebruiken om uw oude e-mailberichten te bewaren in plaats van deze naar de IMAP-server te verplaatsen, helemaal als de IMAP-server een beperkte opslagcapaciteit heeft.

Uw POP-account verwijderen

Als u uw e-mailaccount van POP naar IMAP converteert, kunt u de POP-account verwijderen zodra u er volledig zeker van bent dat u al uw belangrijke berichten naar de IMAP-server (of naar uw Lokale mappen) hebt verplaatst. U kunt deze actie niet eenvoudig ongedaan maken, dus wees er zeker van dat u de berichten die in deze account zijn opgeslagen echt niet meer nodig hebt.

1. Open uw accountinstellingen door het menu ExtraBewerken > Accountinstellingen te openen en selecteer uw POP-account.
  2. Klik op de knop Accountacties onderaan en selecteer Account verwijderen.

Als u een nieuwe e-mailaccount hebt aangemaakt die IMAP gebruikt, kunt u uw oude POP-account niet verwijderen zonder uw e-mailadres te verwijderen. Voordat u de POP-account verwijdert, zult u mensen die berichten naar uw oude account verzenden waarschijnlijk willen informeren dat ze naar uw nieuwe e-mailadres moeten overstappen en kunt u het beste een bepaalde periode wachten voordat u de POP-account verwijdert, zodat u er zeker van bent dat u geen berichten misloopt.

Zie ook