Windows Media-bestanden afspelen in Firefox met de Windows Media-plug-in

Als u bij dit artikel bent beland via een koppeling op de Babylon-werkbalk en u wilt hier vanaf, zie dan het artikel De Babylon-werkbalk, -startpagina en -zoekmachine verwijderen voor instructies.

Om Windows Media in Firefox af te spelen dient de Windows Media Player-browserplug-in in Firefox te zijn geïnstalleerd. Er zijn twee verschillende versies:

• De originele, die normaal gesproken in Windows tot aan XP werd meegeleverd.
  • De nieuwe versie, die specifiek voor Windows XP en hoger is ontwikkeld en alleen verkrijgbaar is door deze te downloaden.

Dit artikel beschrijft hoe u kunt controleren of de Windows Media Player-plug-in aanwezig is en hoe u deze kunt installeren. Bij veel XP-gebruikers is de oude plug-in mogelijk al geïnstalleerd, maar het wordt aanbevolen toch de nieuwe plug-in te installeren.

Belangrijk: de nieuwe 64-bits versie van Firefox voor Windows herkent of ondersteunt deze plug-in niet.
Noot: zelfs als u Windows Media Player op uw systeem hebt geïnstalleerd, is het mogelijk dat de plug-in die nodig is voor het afspelen van Windows Media-audio en -video die in webpagina’s is ingebed, ontbreekt.

Windows Media Player was vroeger verkrijgbaar voor het Mac-platform, maar wordt niet langer door Microsoft ondersteund. Flip4Mac is de gekozen vervanger - het voegt afspeelmogelijkheden voor Windows Media toe aan QuickTime.

Mplayer is een populaire Linux-mediaspeler die Windows Media-bestanden kan afspelen. Om Mplayer te kunnen gebruiken voor het afspelen van een Windows Media-stream in Firefox moet u twee pakketten installeren, genaamd gnome-mplayer en gecko-mediaplayer. Mogelijk heeft uw Linux-distributie deze pakketten al beschikbaar voor installatie.

Controleren of de plug-in is geïnstalleerd

Belangrijk: de Windows Media-plug-in is nu standaard uitgeschakeld en verschijnt niet in de add-onbeheerder. Bekijk deze instructies voor het weer inschakelen ervan.

Om te zien of u de plug-in al hebt geïnstalleerd:

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Scroll naar beneden in de lijst en zoek naar een vermelding met de naam
    Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin
    np-mswmp.dll

WMP - Win1

WMP Fx23
    • Als de vermelding aanwezig is, dan is de plug-in geïnstalleerd.
    • Als de vermelding ontbreekt, ga dan verder naar de sectie De plug-in installeren.

De plug-in installeren

1. Ga naar de plug-in-downloadpagina op Interoperability Bridges.
    • De Interoperability Bridges-pagina bevat tevens meer gedetailleerde installatie-instructies.
  2. Klik op ‘Download Now’. Er wordt u gevraagd een bestand op te slaan.
  3. Sla het bestand op op uw bureaublad.
  4. Voer het bestand uit zodra het is gedownload, en de plug-in zal worden geïnstalleerd.
  5. Sluit Firefox zodra de installatie is voltooid:
    • Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

6. Start Firefox weer op nadat het programma volledig is afgesloten.

Ga naar de plug-in-downloadpagina op Interoperability Bridges.

• De Interoperability Bridges-pagina bevat tevens meer gedetailleerde installatie-instructies.
  1. Klik op ‘Download Now’. Er wordt u gevraagd een bestand op te slaan.
  2. Sla het bestand op op uw bureaublad.
  3. Voer het bestand uit zodra het is gedownload, en de plug-in zal worden geïnstalleerd.
  4. Sluit Firefox zodra de installatie is voltooid:
    • Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

5. Start Firefox weer op nadat het programma volledig is afgesloten.
  6. Typ about:config in de locatiebalk en druk op EnterReturn.

• De about:config-waarschuwingspagina ‘Dit kan in overtreding zijn met uw garantievoorwaarden!’ kan verschijnen. Klik op Ik zal voorzichtig zijn, dat beloof ik! om door te gaan naar de pagina about:config.
  7. Zoek naar plugins.load_appdir_plugins.
  8. Dubelklik op plugins.load_appdir_plugins om de waarde ervan te wijzigen naar true.
  9. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

Bij opnieuw opstarten van Firefox zullen de plug-ins zijn ingeschakeld.

Installatie

Download en installeer de ‘Flip4Mac WMV Components for QuickTime’ vanaf de Flip4Mac-website. De website bevat meer gedetailleerde installatie- en gebruikersinstructies. Voor informatie over QuickTime, zie het artikel De QuickTime-plug-in gebruiken om geluid en video af te spelen.

De plug-in testen

De volgende koppeling leidt naar een testpagina die de nieuwe Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in vereist. Als de speler wordt geladen en afspeelt, is de plug-in juist geïnstalleerd:

Noot: op Mac OS X 10.6 en hoger wordt Firefox standaard in 64-bits modus uitgevoerd. Als u een gele notificatiebalk met de melding Deze pagina vereist een plug-in die alleen in 32-bits modus kan werken ziet, dient u op de knop Herstarten in 32-bits modus te klikken om Firefox opnieuw op te starten, voordat de media worden afgespeeld.

De plug-in in- of uitschakelen

U kunt de Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in uitschakelen of inschakelen in de Add-onbeheerder van Firefox.

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Selecteer de Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in in de lijst van plug-ins.
    • Als u de plug-in wilt uitschakelen, klikt u op de knop Uitschakelen.
    • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, klikt u op de knop Inschakelen.
  1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Selecteer de Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in in de lijst van plug-ins.
    • Als u de plug-in wilt uitschakelen, selecteert u Nooit activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.
    • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, selecteert u Altijd activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.

Als de plug-in is uitgeschakeld, zullen pagina’s met ingebedde Windows Media-formaten, zoals de koppeling naar de ‘Windows Media-test’ hierboven, niet werken en kan Firefox bij het downloaden van een Windows Media-bestand vragen wat u met het bestand wilt doen, in plaats van het automatisch in Firefox openen.

Koppelingen naar mediabestanden

De Windows Media-formaten die door de plug-in worden afgehandeld omvatten asf, asx, wm, wma, wax, wmp, wmv en wvx. Wanneer u op een koppeling klikt om een Windows Media-bestand te downloaden en de plug-in is ingeschakeld, zal dit automatisch in Firefox via de plug-in worden geopend. Als u dit niet wilt, kunt u een andere downloadactie voor Windows Media-bestanden selecteren in de instellingen voor Toepassingen van Firefox. Voor meer informatie, zie Wijzigen wat Firefox doet bij het klikken op of het downloaden van een bestand.

Probleemoplossing

Als u problemen met Windows Media-inhoud ondervindt, zie dan Bekende problemen met audio en video verhelpen.

Gebaseerd op informatie van Windows Media Player (mozillaZine KB)