Windows Media-bestanden afspelen in Firefox met de Windows Media-plug-in

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 5323
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Om Windows Media in Firefox af te spelen, dient de Windows Media Player-browserplug-in in Firefox te zijn geïnstalleerd. Er zijn twee verschillende versies:

• De originele, die normaal gesproken vanaf Windows 98 tot aan XP Home/Professional werd meegeleverd
  • De nieuwe versie, die specifiek is ontwikkeld voor Windows XP en Windows Vista en alleen verkrijgbaar is door deze te downloaden.

Veel Windows XP-gebruikers zullen al over de oude plug-in beschikken, maar het wordt aanbevolen toch de nieuwe plug-in te installeren.

Dit artikel beschrijft hoe u kunt controleren of de Windows Media Player-plug-in in Windows XP en hoger aanwezig is en hoe u deze kunt installeren. XP-gebruikers hebben de oude plug-in mogelijk al geïnstalleerd staan, maar de nieuwe plug-in wordt aanbevolen.

Noot: zelfs als u Windows Media Player op uw systeem hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat de plug-in voor Firefox ontbreekt, die nodig is voor het afspelen van video en geluid van Windows-media dat in webpagina’s is ingebed.

Controleren of de plug-in is geïnstalleerd

Om te zien of u de plug-in al hebt geïnstalleerd:

1. Klik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer Add-ons. Het venster Add-ons zal worden geopend.
  2. Selecteer in dit venster het paneel Plug-ins. Er verschijnt een gedetailleerde lijst van alle plug-ins van Firefox.
  3. Scroll naar beneden in de lijst en zoek naar een vermelding genaamd:
    Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin
    np-mswmp.dll

4. Als de vermelding aanwezig is, dan is de plug-in geïnstalleerd.
  5. Als de vermelding ontbreekt, ga dan verder naar de sectie De plug-in installeren.

De plug-in installeren

Als de bovenstaande vermelding niet aanwezig is, dan is de plug-in niet geïnstalleerd. U zult deze moeten downloaden.

1. Ga naar de plug-in-downloadpagina op Port25.
    • (De Port25-pagina bevat tevens meer gedetailleerde installatie-instructies).
  1. Klik op “Download Now”. Er zal worden gevraagd een bestand op te slaan.
  2. Sla het bestand op op uw bureaublad.
  3. Voer het bestand uit zodra het is gedownload, en de plug-in zal zich installeren.
  4. Sluit en herstart Firefox zodra de installatie is voltooid:
    1. Klik op het menu Bestand boven in het Firefox-venster en selecteer Afsluiten.
    2. Start Firefox weer op zodra het volledig is afgesloten.

Gedetailleerde informatie

Verschillen met Internet Explorer

Ondersteunde bestandsformaten

Internet Explorer gebruikt het Windows Media Player ActiveX-besturingselement om media af te spelen, en zal dit doen voor elk mediaformaat dat Windows Media Player zelf kan afspelen.

De Windows Media Player-plug-in speelt alleen de Windows-media-bestandstypen zoals wmv en asx af, tenzij de webpagina speciaal voor Firefox is aangepast.

Dit betekent dat bijvoorbeeld een MP3-bestand dat in een webpagina is ingebed in Internet Explorer door Windows Media Player wordt afgespeeld, maar in Firefox waarschijnlijk via QuickTime. Windows Media Player bevat geen mogelijkheid om bestandsformaten die de Windows Media Player-plug-in voor Firefox afspeelt te wijzigen.

Voor veel van deze bestandsformaten, zoals midi en mpeg, zal de QuickTime-plug-in eerst moeten worden geconfigureerd om deze af te spelen, wat u kunt doen binnen de gebruikersvoorkeuren in QuickTime. Als dit niet is gebeurd, zult u een melding zien dat een plug-in voor QuickTime ontbreekt, ook als u deze software hebt geïnstalleerd. Zie voor meer informatie het artikel QuickTime.

Als een alternatief kan het gebruikersscript IE Media Mimic (voor gebruik in combinatie met de Greasemonkey-extensie) dit probleem in de meeste gevallen oplossen - ingebedde media die normaal gesproken niet met Windows Media Player wordt afgespeeld, zal dat hiermee wel kunnen.

Details (verborgen)

• -Internet Explorer gebruikt ActiveX om andere toepassingen in zichzelf op te nemen, terwijl de meeste andere browsers NPAPI als plug-insysteem gebruiken, zoals ook Firefox dat doet.

+ +Internet Explorer gebruikt het Windows Media Player ActiveX-besturingselement om elk mediaformaat dat Windows Media Player zelfstandig aankan af te spelen - hieronder vallen wav, mpeg, mp3 etc. + +Het NPAPI-plug-insysteem verschilt fundamenteel ten opzichte van Internet Explorers ActiveX-systeem: elke plug-in toont de bestandsformaten die het kan afspelen, en de browser gebruikt deze lijst om een plug-in voor een specifiek bestand te kiezen. + +De Windows Media Player-plug-in toont alleen de volgende Windows Media-formaten: asf, asx, wm, wma, wax, wmv en wvx. Deze speelt geen wav, mp3, mpeg of andere bekende formaten af, tenzij de webpagina er speciaal voor is aangepast. + +QuickTime is de enige Windows-browserplug-in die kan worden geconfigureerd voor het afspelen van formaten als mp3, mpeg, wav etc. + +Het gebruikersscript IE Media Mimic past aan hoe de media is ingebed, zodat het voor de meeste bestandsformaten telkens de Windows Media Player-plug-in aanroept. In de standaardconfiguratie moet de gebruiker dit handmatig starten - de pagina zal niet automatisch worden geconverteerd.

JavaScript

Sommige webpagina’s gebruiken JavaScript om speciale afspeelknoppen te tonen of om informatie over de huidige status van de mediaspeler op te halen en weer te geven.

De originele Windows Media Player-plug-in (meegeleverd met Windows XP home/pro en ouder) ondersteunt deze mogelijkheid echter niet. De nieuwe plug-in (te downloaden voor gebruik in Windows XP en hoger) doet dit wel, maar de meeste webpagina’s die deze geavanceerde functies gebruiken zijn nog steeds specifiek voor Internet Explorer geschreven. Hierdoor werken deze ook niet met de nieuwe plug-in, totdat ze zodanig zijn bijgewerkt dat hiermee rekening wordt gehouden.

Details (verborgen)

• -De originele Windows Media Player-plug-in die werd meegeleverd met Windows-versies tot aan XP Home/Professional ondersteunt geen JavaScript-besturingselementen. De meeste webpagina’s zijn daarom specifiek geschreven voor het gebruik van deze functies in het Windows Media Player ActiveX-besturingselement. ActiveX-objecten worden in Firefox standaard genegeerd, omdat het geen ActiveX-ondersteuning bevat.

+ +Om dit te laten werken in Firefox moet het object anders worden gecreëerd op basis van de gebruikte browser, of er is een tweede object benodigd, waarbij de JavaScript-besturingselementen intelligent genoeg moeten zijn om te weten welk object moet worden gebruikt.

Enkel voor Internet Explorer geschreven webpagina’s

Sommige webpagina’s embedden media zodanig dat dit alleen in Internet Explorer werkt - ofwel omdat personen die de webpagina hebben geschreven niet weten hoe men code schrijft die in andere browsers werkt, of omdat men niet niet weet dat dit nodig is, of omdat men dit niet wil.

Het eerder genoemde gebruikersscript IE Media Mimic kan vele soorten van programmeren in IE-only-code in de meeste gevallen ook corrigeren.

ActiveX

ActiveX is het systeem dat Internet Explorer gebruikt als tegenhanger van het NPAPI-plug-insysteem dat de meeste andere browsers gebruiken. Er was een plug-in voor op Netscape gebaseerde browsers die deze gedeeltelijke ondersteuning geeft voor ActiveX - dit gaf Firefox de mogelijkheid om het Windows Media Player ActiveX-besturingselement en de meeste functionaliteiten ervan te gebruiken, en daardoor met de meeste enkel voor Internet Explorer geschikte pagina’s te kunnen werken.

De meest recente versie hiervan ondersteunt echter alleen Firefox 1.5 en werkt niet in Firefox 2 of 3. Meer gedetailleerde informatie hierover kunt u vinden in het artikel ActiveX.

Windows Media Player was eerder beschikbaar voor het Mac-platform, maar wordt niet langer door Microsoft ondersteund. In plaats hiervan kunt u Flip4Mac gebruiken - dit voegt afspeelmogelijkheden voor Windows Media toe aan QuickTime.

Vereisten

Flip4Mac is een add-on voor QuickTime. Voor informatie over QuickTime, zie het artikel Using the Quicktime plugin with Firefox.

Installatie

Download en installeer Flip4Mac vanaf de originele website: http://www.flip4mac.com/wmv_download.htm.
De website bevat tevens gedetailleerde installatie- en gebruikersinstructies.

Mplayer is een populaire mediaspeler voor Linux die Windows Media-bestanden kan afspelen. Om Mplayer voor het afspelen van een Windows Media-stream in Firefox te kunnen gebruiken moet u twee pakketten installeren, genaamd gnome-mplayer en gecko-mediaplayer. Mogelijk zijn deze pakketten beschikbaar via uw Linux-distributie, gereed voor installatie.

Gebaseerd op informatie van Windows Media Player (mozillaZine KB)