Windows Media-bestanden afspelen in Firefox met de Windows Media-plug-in

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 17952
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Om Windows Media af te spelen in Firefox dient de Windows Media Player-browserplug-in in Firefox te zijn geïnstalleerd. Er zijn twee verschillende versies:

• De originele, die normaal gesproken in Windows tot aan XP werd meegeleverd.
  • De nieuwe versie, die specifiek voor Windows XP en hoger is ontwikkeld en alleen verkrijgbaar is door deze te downloaden.

Dit artikel beschrijft hoe u kunt controleren of de Windows Media Player-plug-in in Windows XP en hoger aanwezig is en hoe u deze kunt installeren. Bij veel XP-gebruikers is de oude plug-in mogelijk al geïnstalleerd, maar het wordt aanbevolen toch de nieuwe plug-in te installeren.

Noot: zelfs als u Windows Media Player op uw systeem hebt geïnstalleerd, is het mogelijk dat de plug-in die nodig is voor het afspelen van Windows Media-audio en -video die in webpagina’s is ingebed, ontbreekt.

Windows Media Player was vroeger verkrijgbaar voor het Mac-platform, maar wordt niet langer door Microsoft ondersteund. Flip4Mac is de gekozen vervanger - het voegt afspeelmogelijkheden voor Windows Media toe aan QuickTime.

Mplayer is een populaire Linux-mediaspeler die Windows Media-bestanden kan afspelen. Om Mplayer te kunnen gebruiken voor het afspelen van een Windows Media-stream in Firefox moet u twee pakketten installeren, genaamd gnome-mplayer en gecko-mediaplayer. Mogelijk heeft uw Linux-distributie deze pakketten al beschikbaar voor installatie.

Controleren of de plug-in is geïnstalleerd

Om te zien of u de plug-in al hebt geïnstalleerd:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Scroll naar beneden in de lijst en zoek naar een vermelding met de naam
    Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin
    np-mswmp.dll

WMP - Win1

• Als de vermelding aanwezig is, dan is de plug-in geïnstalleerd.
    • Als de vermelding ontbreekt, ga dan verder naar de sectie De plug-in installeren.

De plug-in installeren

1. Ga naar de plug-in-downloadpagina op Interoperability Bridges.
    • De Interoperability Bridges-pagina bevat tevens meer gedetailleerde installatie-instructies.
  2. Klik op “Download Now”. Er wordt u gevraagd een bestand op te slaan.
  3. Sla het bestand op op uw bureaublad.
  4. Voer het bestand uit zodra het is gedownload, en de plug-in zal worden geïnstalleerd.
  5. Sluit en herstart Firefox zodra de installatie is voltooid:
    1. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
    2. Start Firefox weer op zodra het volledig is afgesloten.

Installatie

Download en installeer de ‘Flip4Mac WMV Components for QuickTime’ vanaf de Flip4Mac-website. De website bevat meer gedetailleerde installatie- en gebruikersinstructies. Voor informatie over QuickTime, zie het artikel De QuickTime-plug-in gebruiken om geluid en video af te spelen.

De plug-in testen

De volgende koppeling leidt naar een testpagina die de nieuwe Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in vereist. Als de speler wordt geladen en afspeelt, is de plug-in juist geïnstalleerd:

Noot: op Mac OS X 10.6 en hoger wordt Firefox standaard in 64-bits modus uitgevoerd. Als u een gele notificatiebalk met de melding Deze pagina vereist een plug-in die alleen in 32-bits modus kan werken ziet, dient u op de knop Herstarten in 32-bits modus te klikken om Firefox opnieuw op te starten, voordat de media worden afgespeeld.

De plug-in in- of uitschakelen

U kunt de Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in uitschakelen of inschakelen in de Add-onbeheerder van Firefox.

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Selecteer de Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in in de lijst van plug-ins.
    • Als u de plug-in wilt uitschakelen, klikt u op de knop Uitschakelen.
    • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, klikt u op de knop Inschakelen.

Als de plug-in is uitgeschakeld, zullen pagina’s met ingebedde Windows Media-formaten, zoals de koppeling naar de “Windows Media-test” hierboven, niet werken en zal Firefox bij het downloaden van een Windows Media-bestand vragen wat u met het bestand wilt doen, in plaats van het automatisch in Firefox openen.

Koppelingen naar mediabestanden

De Windows Media-formaten die door de plug-in worden afgehandeld omvatten asf, asx, wm, wma, wax, wmp, wmv en wvx. Wanneer u op een koppeling klikt om een Windows Media-bestand te downloaden en de plug-in is ingeschakeld, zal dit automatisch in Firefox via de plug-in worden geopend. Als u dit niet wilt, kunt u een andere downloadactie voor Windows Media-bestanden selecteren in de instellingen voor Toepassingen van Firefox. Voor meer informatie, zie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.

Probleemoplossing

Als u problemen met Windows Media-inhoud ondervindt, zie dan Bekende problemen met audio en video verhelpen.

Gebaseerd op informatie van Windows Media Player (mozillaZine KB)