Windows Firewall configureren zodat Firefox toegang heeft tot het internet

Windows bevat een ingebouwde firewall, die bepaalt hoe programma’s verbinding met het internet kunnen maken. Als Windows Firewall Firefox geen toestemming geeft voor het maken van verbindingen, wordt een foutmelding ‘Server niet gevonden’ weergegeven wanneer u websites probeert te bezoeken.

Noot: dit artikel is alleen van toepassing op Windows. Kies de Windows-versie in het bovenstaande vervolgkeuzemenu om instructies te zien.
Noot: de stappen voor Windows 11 kunnen afwijken.

Windows 10 Firewall controleren

Om te zien of u Windows Firewall gebruikt:

1. Klik met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram. Er zal een menu verschijnen.
  2. Selecteer Configuratiescherm vanuit het menu. Het Configuratiescherm zal verschijnen.
  3. Selecteer Systeem en beveiliging in het Configuratiescherm.
  4. Selecteer Windows Firewall in Systeem en beveiliging.

Windows 10 Firewall configureren

Als u Windows Firewall gebruikt en verbindingsproblemen in Firefox ondervindt:

1. Klik aan de linkerkant van het paneel Windows Firewall op Een app of onderdeel toegang geven via Windows Firewall. Het paneel Toegestane apps zal verschijnen.
  2. Klik op de knop Instellingen wijzigen.
  3. Zoek naar Mozilla Firefox in de lijst van programma’s. Als dit aanwezig is, selecteer het dan. Zo niet, sla de volgende stap dan over.
  4. Klik terwijl Mozilla Firefox (of firefox.exe) is geselecteerd op de knop Verwijderen. Bevestig dat u de vermelding wilt verwijderen.
  5. Klik op de knop Een andere app toestaan. Het venster Een app toevoegen zal verschijnen.
  6. Klik in het venster Een app toevoegen op de knop Bladeren.
  7. Blader naar de programmamap van Firefox (bv. C:\Program Files\Mozilla Firefox\) en dubbelklik op firefox.exe.
  8. Klik op de knop Toevoegen.
  9. Klik op de knop OK om het paneel Toegestane apps te sluiten.

Windows 8 Firewall controleren

Om te zien of u Windows Firewall gebruikt:

1. Klik in het startscherm op de tegel Bureaublad. De bureaubladweergave wordt geopend.
  2. Houd de muisaanwijzer in de rechteronderhoek van het bureaublad om de Charms te benaderen.
  3. Selecteer Configuratiescherm vanuit de charm Instellingen. Het venster Configuratiescherm wordt geopend.

Control Panel - Win8
  4. Klik op Systeem en beveiliging. Het paneel Systeem en beveiliging zal verschijnen.

5. Klik op Windows Firewall. Het paneel Windows Firewall zal verschijnen.

6. Als u een groen vinkje ziet, gebruikt u Windows Firewall.

Windows 8 Firewall configureren

Als u Windows Firewall gebruikt en verbindingsproblemen in Firefox ondervindt:

1. Klik aan de linkerkant van het paneel Windows Firewall op Een app of onderdeel toegang geven via Windows Firewall. Het paneel Toegestane apps zal verschijnen.

2. Klik op de knop Instellingen wijzigen.

3. Zoek naar Mozilla Firefox in de lijst van programma’s. Als dit aanwezig is, selecteer het dan. Zo niet, sla de volgende stap dan over.
  4. Klik terwijl Mozilla Firefox (of firefox.exe) is geselecteerd op de knop Verwijderen. Bevestig dat u de vermelding wilt verwijderen.
  5. Klik na het verwijderen van de vermelding voor Mozilla Firefox op de knop Een andere app toestaan…. Het venster Een app toevoegen zal verschijnen.

6. Klik in het venster Een app toevoegen op de knop Bladeren….
  7. Blader naar de programmamap van Firefox (bv. C:\Program Files\Mozilla Firefox\) en dubbelklik op firefox.exe.
  8. Klik op de knop Toevoegen.
  9. Klik op de knop OK om het paneel Toegestane apps te sluiten.

Windows 7

Windows 7 Firewall controleren

Om te zien of u Windows Firewall gebruikt:

1. Klik op het Windows-pictogram en selecteer Configuratiescherm. Het venster Configuratiescherm zal verschijnen.
    Control Panel - Win7
  2. Klik op Systeem en beveiliging. Het paneel Systeem en beveiliging zal verschijnen.

3. Klik op Windows Firewall. Het paneel Windows Firewall zal verschijnen.

4. Als u een groen vinkje ziet, gebruikt u Windows Firewall.

Windows 7 Firewall configureren

Als u Windows Firewall gebruikt en verbindingsproblemen in Firefox ondervindt:

1. Klik aan de linkerkant van het paneel Windows Firewall op Een programma of onderdeel toegang geven via Windows Firewall. Het paneel Toegestane programma’s zal verschijnen.

2. Klik op de knop Instellingen wijzigen.

3. Zoek naar Mozilla Firefox in de lijst van programma’s. Als dit aanwezig is, selecteer het dan. Zo niet, sla de volgende stap dan over.
  4. Klik terwijl Mozilla Firefox (of firefox.exe) is geselecteerd op de knop Verwijderen. Bevestig dat u de vermelding wilt verwijderen.
  5. Klik na het verwijderen van de vermelding voor Mozilla Firefox op de knop Ander programma toestaan…. Het venster Een programma toevoegen zal verschijnen.

6. Klik in het venster Een programma toevoegen op de knop Bladeren….
  7. Blader naar de programmamap van Firefox (bv. C:\Program Files\Mozilla Firefox\) en dubbelklik op firefox.exe.
  8. Klik op de knop Toevoegen.
  9. Klik op de knop OK om het paneel Toegestane programma’s te sluiten.

Windows Vista

Windows Vista Firewall controleren

Om te zien of u Windows Firewall gebruikt:

1. Klik op het Windows-pictogram en selecteer Configuratiescherm. Het venster Configuratiescherm zal verschijnen.
  2. Klik op de sectie Systeem. Het paneel Beveiliging zal verschijnen.
  3. Klik op de sectie Windows Firewall. Het paneel Windows Firewall zal verschijnen.
  4. Als u een groen vinkje en het bericht Windows Firewall helpt uw computer te beschermen ziet, gebruikt u Windows Firewall.

Windows Vista Firewall configureren

Als u Windows Firewall gebruikt en verbindingsproblemen in Firefox ondervindt:

1. Klik aan de linkerkant van het paneel Windows Firewall op Een programma of onderdeel toegang geven via Windows Firewall. Het venster Instellingen voor Windows Firewall zal verschijnen.
  2. Zoek naar Mozilla Firefox (of firefox.exe) in de lijst van programma’s. Als dit aanwezig is, selecteer het dan. Zo niet, sla de volgende stap dan over.
  3. Klik terwijl Mozilla Firefox is geselecteerd op de knop Verwijderen. Bevestig dat u de vermelding wilt verwijderen.
  4. Klik na het verwijderen van de vermelding voor Mozilla Firefox op de knop Programma toevoegen…. Het venster Een programma toevoegen zal verschijnen.
  5. Klik in het venster Een programma toevoegen op de knop Bladeren….
  6. Blader naar de programmamap van Firefox (bv. C:\Program Files\Mozilla Firefox\) en dubbelklik op firefox.exe.
  7. Klik op de knop OK om het venster Een programma toevoegen te sluiten.
  8. Selecteer het tabblad Algemeen in het venster Instellingen voor Windows Firewall.
  9. Verzeker u ervan dat Alle binnenkomende verbindingen blokkeren niet is geselecteerd.
  10. Klik op de knop OK om het venster Instellingen voor Windows Firewall te sluiten.

Windows XP Firewall controleren

Om te zien of u Windows Firewall gebruikt:

1. Klik op de knop Start van Windows en selecteer Configuratiescherm. Het venster Configuratiescherm zal verschijnen.
    Control Panel - WinXP
  2. Klik op de koppeling Beveiligingscentrum. Het Beveiligingscentrum zal verschijnen.

Security Center - WinXP
  3. Als de sectie Firewall de tekst Ingeschakeld bevat, gebruikt u Windows Firewall.

Firewall ON - WinXP

Windows XP Firewall configureren

Als u Windows Firewall gebruikt en verbindingsproblemen in Firefox ondervindt:

1. Check Windows Firewall is ON.
  2. Klik in het Beveiligingscentrum op Windows Firewall. Het venster Windows Firewall wordt geopend.
  3. Selecteer het tabblad Uitzonderingen.

Firewall Exceptions - WinXP
  4. Zoek naar Mozilla Firefox (of firefox.exe) in de lijst van programma’s. Als dit aanwezig is, selecteer het dan. Zo niet, sla de volgende stap dan over.
  5. Klik terwijl Mozilla Firefox is geselecteerd op de knop Verwijderen. Bevestig dat u de vermelding wilt verwijderen.
  6. Klik op de knop Programma toevoegen….
  7. Klik in het venster Een programma toevoegen op de knop Bladeren….
  8. Blader naar de programmamap van Firefox (bv. C:\Program Files\Mozilla Firefox\) en dubbelklik op firefox.exe.
  9. Klik op de knop OK om het venster Een programma toevoegen te sluiten.
  10. Klik op de knop OK om het venster Instellingen voor Windows Firewall te sluiten.

Gebaseerd op informatie van Firewalls (mozillaZine KB)