De standaard useragent in Firefox herinitialiseren

Een useragent (Engels: user agent) laat websites weten welk type browser en besturingssysteem u gebruikt. Deze gegevens helpen de webserver inhoud te leveren die compatibel is met uw browser. Als websites u vertellen dat uw browser verouderd of niet compatibel is, zelfs al is Firefox actueel, dan kan een onjuiste useragent de oorzaak zijn. Dit artikel legt uit hoe u problemen met uw Firefox-useragent oplost, zodat websites goed werken.

Problemen met de useragent

U kunt de useragent van Firefox wijzigen om verouderde websites te laten geloven dat u een andere versie van de browser gebruikt. Webontwikkelaars kunnen dit doen om te kijken hoe hun websites op verschillende versies van een browser verschijnen. Soms kunnen add-ons en andere installaties uw useragent wijzigen zonder dat u dat weet.

Websites worden mogelijk niet juist weergegeven of kunnen een bericht tonen dat uw browser verouderd of niet-compatibel is, gebaseerd op de gedetecteerde useragent. Het is belangrijk om Firefox terug te zetten naar de standaard useragent, zodat websites correct werken.

Uw useragent bekijken

Klik om uw useragent te bekijken op de Firefox-menuknop Fx57Menu, klik op Help Fx57HelpHelp en selecteer ProbleemoplossingsinformatieMeer probleemoplossingsinformatie. Dit opent een pagina met het adres about:support. De sectie Toepassingsbasics toont uw huidige Firefox-versie en bevat een waarde voor Useragent. Zo wordt bijvoorbeeld de standaard useragent voor Firefox 83 op Windows 10 (64-bits) als volgt weergegeven:
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:83.0) Gecko/20100101 Firefox/83.0

Noot: als uw useragent een eerdere Windows-versie toont, zoals Windows NT 6.1 (Windows 7) in plaats van Windows NT 10.0 (Windows 10), zorg er dan voor dat u Firefox niet in compatibiliteitsmodus uitvoert. U kunt de eigenschappen van de Bureaubladsnelkoppeling openen via het contextmenu met de rechtermuisknop. Controleer het tabblad Compatibiliteit en zorg ervoor dat de optie compatibiliteitsmodus niet is aangevinkt.

Websites zoals What is my user agent? - WhatIsMyBrowser.com en What’s my user agent? - whatsmyua.info kunnen u eveneens de useragent die door websites wordt gedetecteerd tonen.

Problemen met add-ons

Add-ons zoals de extensie User-Agent Switcher kunnen de useragent die door websites wordt gedetecteerd wijzigen. Probeer de standaard useragent in de instellingen van uw extensie te herstellen. U kunt ook tijdelijk Firefox herstarten met alle add-ons uitgeschakeld (zie Problemen in Firefox vaststellen met de probleemoplossingsmodus voor details) en, als het probleem verdwijnt, elke add-on uitschakelen of verwijderen waarvan u denkt dat deze de oorzaak zouden kunnen zijn. Als het probleem niet op deze wijze wordt opgelost, volg dan onderstaande instructies om de standaard useragent te herinitialiseren.

De standaard useragent van Firefox herinitialiseren

U kunt uw useragent als volgt herinitialiseren:

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Zoek naar useragent door dit in het veld Naam voorkeursinstelling zoeken in te typen.
  3. Klik bij elk van deze voorkeursinstellingen op de knop Herinitialiseren Fx71aboutconfig-ResetButton of Verwijderen Fx71aboutconfig-DeleteButton, als deze erbij staan:
  • general.useragent.extra.firefox
  • general.useragent.extra.productNaam – waar productNaam de naam van software van derden kan zijn (bv. microsoftdotnet).
  • general.useragent.locale
  • general.useragent.override
  • general.useragent.security

Zie Configuratie-editor voor Firefox voor meer informatie over het gebruik van de pagina about:config om voorkeursinstellingen te herinitialiseren of te verwijderen.

Noot: als de bovenstaande oplossing het probleem niet oplost, controleer dan of de voorkeursinstelling privacy.resistFingerprinting staat ingesteld op true en, als dit het geval is, dubbelklik op de voorkeursinstelling om deze op false in te stellen. Deze instelling kan de useragent wijzigen en dit soort problemen veroorzaken. Zie voor meer informatie De bescherming van Firefox tegen fingerprinting.

Na het herinitialiseren van uw useragent dient u mogelijk Firefox opnieuw te starten en uw cookies en buffer te wissen:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Geschiedenis en selecteer Recente geschiedenis wissen…
  3. Selecteer Alles in het vervolgkeuzemenu Te wissen tijdsperiode: .
  4. Selecteer zowel Cookies als Buffer onder het vervolgkeuzemenu. Zorg ervoor dat u geen items selecteert die u wilt behouden.
  5. Klik op OKNu Wissen.