Websites afdrukken

(Doorgestuurd vanaf Een webpagina afdrukken)

Dit artikel behandelt het afdrukken van webpagina’s in Firefox. Lees de tekst hieronder voor een handleiding over het gebruik van Firefox’ afdrukfuncties.

Noot: als u de inhoud van een webpagina wilt bewerken voor het afdrukken, kunt u een extensie zoals Print Edit gebruiken.

Een webpagina afdrukken

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox (menu Bestand in Windows XP)het menu Bestandhet menu Bestand en selecteer Afdrukken….
  2. Pas indien nodig de instellingen voor wat u gaat afdrukken aan in het standaard afdrukvenster dat wordt geopend. Zie Instellingen in het venster Afdrukken hieronder voor informatie over welke instellingen er kunnen worden gewijzigd.
  3. Klik op AfdrukkenOK om het afdrukken te starten.
  1. Open het menu Bestand in de menubalk en selecteer Afdrukken….
  2. Klik om de instellingen voor wat u gaat afdrukken aan te passen (indien nodig) op het pijltje naast de kiezer voor de printer, en zie Instellingen in het venster Afdrukken hieronder voor informatie over welke instellingen er kunnen worden gewijzigd.

3. Klik op Afdrukken om het afdrukken te starten.

Instellingen in het venster Afdrukken

Sectie Printer:

• Klik op het vervolgkeuzemenu naast Naam om in te stellen welke printer de pagina die u bekijkt moet afdrukken.
    Noot: de standaardprinter is die van Windows. Als een webpagina met de geselecteerde printer wordt afgedrukt, wordt dat de de nieuwe standaardprinter.
  • Klik op Eigenschappen… om het papierformaat, de afdrukkwaliteit en andere specifieke instellingen van uw printer te wijzigen.

Sectie Afdrukbereik - hiermee kunt u opgeven welke pagina’s van de huidige pagina worden afgedrukt:

• Selecteer Alles om alles af te drukken.
  • Selecteer Pagina’s en voer het bereik in van pagina’s die u wilt afdrukken. Als u bijvoorbeeld “van 1 t/m 1” selecteert, wordt alleen de eerste pagina afgedrukt.
  • Selecteer Selectie om alleen het gemarkeerde deel van de pagina af te drukken.

Sectie Aantal - hiermee kunt u opgeven hoeveel exemplaren u wilt afdrukken.

• Als u een getal groter dan 1 invult in het veld Aantal exemplaren, kunt u ook kiezen of u deze wilt sorteren. Als u bijvoorbeeld 2 afdrukken wilt maken en Sorteren selecteert, zullen deze worden afgedrukt in de volgorde 1, 2, 3, 1, 2, 3. Standaard worden deze afgedrukt in de volgorde 1, 1, 2, 2, 3, 3.
Noot: de volgende instellingen worden per printer opgeslagen als Firefox-voorkeuren.

Sectie Deelvensters afdrukken - als u een webpagina met deelvensters bekijkt, kunt u selecteren hoe de deelvensters worden afgedrukt:

• Zoals getoond op het scherm zal de webpagina afdrukken zoals u deze in Firefox ziet.
  • Het geselecteerde deelvenster zal alleen de inhoud in het laatst aangeklikte deelvenster afdrukken.
  • Elk deelvenster afzonderlijk zal de inhoud van alle deelvensters afdrukken, maar op aparte pagina’s.

• Printer: wijzigt de printer voor de af te drukken webpagina die u bekijkt.
    Noot: de standaardprinter is die van Mac. Als een webpagina met de geselecteerde printer wordt afgedrukt, wordt dat de de nieuwe standaardprinter.
  • Presets: selecteert opgeslagen printerinstellingen.
  • Aantal: hiermee kunt u opgeven hoeveel exemplaren u wilt afdrukken.
    • Als u een getal groter dan 1 invult in het veld Aantal exemplaren, kunt u ook kiezen of u deze wilt sorteren. Als u bijvoorbeeld 2 afdrukken wilt maken en Sorteren selecteert, zullen deze worden afgedrukt in de volgorde 1, 2, 3, 1, 2, 3. Standaard worden deze afgedrukt in de volgorde 1, 1, 2, 2, 3, 3.
  • Pagina’s: selecteer Pagina’s en voer het bereik in van de pagina’s die u wilt afdrukken. Als u bijvoorbeeld “van 1 tot 3” selecteert, worden de eerste 3 pagina’s van het document afgedrukt.
    Noot: de volgende instellingen worden per printer opgeslagen als Firefox-voorkeuren.
  • Opties:
    • Selecteer Alleen selectie afdrukken om alleen het gemarkeerde deel van de pagina af te drukken.
    • Selecteer Verkleinen tot papierformaat om de webpagina te schalen naar hetzelfde formaat als het papier.
  • Vormgeving:
    • Selecteer Achtergrondkleuren afdrukken om Firefox webpagina’s te laten afdrukken met kleurachtergronden zoals deze worden getoond op het scherm. Standaard laat Firefox achtergronden wit.
    • Selecteer Achtergrondafbeeldingen afdrukken om Firefox webpagina’s te laten afdrukken met afbeeldingsachtergronden zoals deze worden getoond op het scherm. Standaard geeft Firefox achtergronden een vaste kleur.
  • Deelvensters:
    • Zoals getoond op het scherm zal de pagina’s afdrukken zoals u deze ziet in Firefox.
    • Het geselecteerde deelvenster zal alleen de inhoud in het deelvenster dat u het laatst hebt aangeklikt afdrukken.
    • Elk deelvenster afzonderlijk zal de inhoud van alle deelvensters afdrukken, maar op afzonderlijke pagina’s.
  • Kopteksten en Voetteksten: gebruik de vervolgkeuzemenu’s om te selecteren wat er op de afgedrukte pagina verschijnt. De waarde van het vervolgkeuzemenu linksboven verschijnt in de linkerbovenhoek van de pagina; de waarde van het middelste vervolgkeuzemenu verschijnt in het middelste deel boven in de pagina, enzovoorts. U kunt kiezen uit:
    • --blanco--: er zal niets worden afgedrukt.
    • Titel: drukt de titel van de webpagina af.
    • URL: drukt het webadres van de pagina af.
    • Datum/Tijd: drukt de datum en tijd af waarop de webpagina werd afgedrukt.
    • Pagina #: drukt het paginanummer af.
    • Pagina # van #: drukt het paginanummer en het totale aantal pagina’s af.
    • Aangepast…: voer hier uw eigen kop- of voettekst in. Dit kan worden gebruikt om een bedrijfs- of organisatienaam te tonen aan de boven- of onderkant van elke afgedrukte pagina.

Tabblad Algemeen

• Klik op een printer in de lijst om deze te selecteren.
    Noot: de standaardprinter is die van Linux. Als een webpagina met de geselecteerde printer wordt afgedrukt, wordt dat de de nieuwe standaardprinter.
  • Sectie Afdrukbereik:
    • Selecteer “Alle pagina’s” om alles af te drukken.
    • Selecteer “Huidige pagina” om alleen de pagina af te drukken die u bekeek toen u voor het afdrukken koos.
    • Selecteer “Pagina’s” en voer het bereik in van de pagina’s die u wilt afdrukken. Als u bijvoorbeeld “1” invult, wordt alleen de eerste pagina afgedrukt. Invoeren van “1, 2, 3 - 7” drukt pagina’s 1, 2 en 3 t/m 7 af.
  • Sectie Aantal - hiermee kunt u opgeven hoeveel exemplaren u wilt afdrukken.
    • Als u een getal groter dan 1 invult in het veld Aantal exemplaren, kunt u ook kiezen of u deze wilt sorteren. Als u bijvoorbeeld 2 afdrukken wilt maken en Sorteren selecteert, zullen deze worden afgedrukt in de volgorde 1, 2, 3, 1, 2, 3. Standaard worden deze afgedrukt in de volgorde 1, 1, 2, 2, 3, 3.
    • Selecteer Omgekeerd om de pagina’s in omgekeerde volgorde af te drukken.

Tabblad Pagina-instellingen

Hiermee kunt u instellingen voor uw printer wijzigen, waaronder dubbelzijdig afdrukken, meerdere pagina’s per vel, of u alleen even of oneven pagina’s wilt afdrukken, welk papierformaat u gebruikt, en meer. De beschikbare instellingen zullen afhankelijk van uw printer variëren.

Tabblad Opties

Noot: de volgende instellingen worden per printer opgeslagen als Firefox-voorkeuren.
  • Sectie Deelvensters afdrukken - als u een pagina met deelvensters bekijkt, kunt u selecteren hoe de deelvensters worden afgedrukt:
    • Zoals getoond op het scherm zal de pagina afdrukken zoals u deze ziet in Firefox.
    • Het geselecteerde deelvenster zal alleen de inhoud in het deelvenster dat u het laatst hebt aangeklikt afdrukken.
    • Elk deelvenster afzonderlijk zal de inhoud van alle deelvensters afdrukken, maar op afzonderlijke pagina’s.
  • Selecteer Schaal negeren en verkleinen tot papierformaat om de breedte van de pagina’s die u afdrukt automatisch aan te passen.
  • Selecteer Alleen selectie afdrukken om alleen het gemarkeerde deel van de pagina af te drukken.
  • Selecteer Achtergrondkleuren afdrukken om Firefox webpagina’s te laten afdrukken met kleurachtergronden zoals deze worden getoond op het scherm. Standaard laat Firefox achtergronden wit.
  • Selecteer Achtergrondafbeeldingen afdrukken om Firefox webpagina’s te laten afdrukken met afbeeldingsachtergronden zoals deze worden getoond op het scherm. Standaard geeft Firefox achtergronden een vaste kleur.
  • Sectie Kop- en voetteksten - gebruik de vervolgkeuzemenu’s om te selecteren wat er op de afgedrukte pagina verschijnt. De waarde van het vervolgkeuzemenu linksboven verschijnt in de linkerbovenhoek van de pagina; de waarde van het middelste vervolgkeuzemenu verschijnt in het middelste deel boven in de pagina, enzovoorts. U kunt kiezen uit:
    • --blanco--: er zal niets worden afgedrukt.
    • Titel: drukt de titel van de webpagina af.
    • URL: drukt het webadres van de pagina af.
    • Datum/Tijd: drukt de datum en tijd af waarop de webpagina werd afgedrukt.
    • Pagina #: drukt het paginanummer af.
    • Pagina # van #: drukt het paginanummer en het totale aantal pagina’s af.
    • Aangepast…: voer hier uw eigen kop- of voettekst in. Dit kan worden gebruikt om een bedrijfs- of organisatienaam te tonen aan de boven- of onderkant van elke afgedrukte pagina.

De pagina-instellingen wijzigen

Noot: de volgende instellingen worden per printer opgeslagen als Firefox-voorkeuren.

Om het papierformaat voor het afdrukken en de paginaoriëntatie te wijzigen:

1. Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Pagina-instellingen…. Het venster Pagina-instellingen zal verschijnen.
    • Papierformaat: selecteer het papiertype voor het afdrukken.
    • Oriëntatie:
      • Selecteer Staand voor de meeste documenten en webpagina’s.
      • Selecteer Liggend voor erg brede pagina’s en afbeeldingen.
  2. Klik op Toepassen om de instellingen te wijzigen en het venster Pagina-instellingen te sluiten.

Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox, ga naar het menu Afdrukken… (menu Bestand in Windows XP)het menu Bestand en selecteer Pagina-instellingen… om de oriëntatie van de pagina die wordt afgedrukt, paginamarges en wat er wordt ingevoegd in de kop- en voettekst van de afgedrukte pagina te wijzigen en te bepalen of achtergrondkleuren en -afbeeldingen worden afgedrukt. Het venster Pagina-instellingen zal verschijnen.

Noot: de volgende instellingen worden per printer opgeslagen als Firefox-voorkeuren.

Formaat en opties

Print Web Page - Win3

Via het tabblad Formaat & opties kunt u het volgende wijzigen:

• Oriëntatie:
    • Selecteer Staand voor de meeste documenten en webpagina’s.
    • Selecteer Liggend voor erg brede pagina’s en afbeeldingen.
  • Schaal: om te proberen de webpagina op minder vellen papier te laten passen, kunt u de schaal aanpassen. Verkleinen tot papierformaat past automatisch de schaal aan.
  • Opties: selecteer Achtergrond afdrukken (kleuren & afbeeldingen) om Firefox achtergronden voor webpagina’s te laten afdrukken. Standaard laat Firefox pagina-achtergronden wit.

Marges en kop-/voetteksten

Print Web Page - Win4
Via het tabblad Marges & kop-/voetteksten kunt u het volgende wijzigen:

• Marges: u kunt de breedte van de paginamarges voor de boven-, onder-, linker- en rechterzijde afzonderlijk instellen.
  • Kop- & voetteksten: gebruik de vervolgkeuzemenu’s om te selecteren wat er op de afgedrukte pagina verschijnt. De waarde van het vervolgkeuzemenu linksboven verschijnt in de linkerbovenhoek van de pagina; de waarde van het middelste vervolgkeuzemenu verschijnt in het middelste deel boven in de pagina, enzovoorts. U kunt kiezen uit:
    • --blanco--: er zal niets worden afgedrukt.
    • Titel: drukt de titel van de pagina af.
    • URL: drukt het webadres van de pagina af.
    • Datum/Tijd: drukt de datum en tijd af waarop de webpagina werd afgedrukt.
    • Pagina #: drukt het paginanummer af.
    • Pagina # van #: drukt het paginanummer en het totale aantal pagina’s af.
    • Aangepast…: voer hier uw eigen kop- of voettekst in. Dit kan worden gebruikt om een bedrijfs- of organisatienaam te tonen aan de boven- of onderkant van elke afgedrukte pagina.

Klik op OK om het maken van wijzigingen te voltooien en het venster Pagina-instellingen te sluiten.

Afdrukvoorbeeld

Klik op de knop Firefox, ga naar het menu Afdrukken… (Bestand in Windows XP),het menu Bestandhet menu Bestand en selecteer Afdrukvoorbeeld om te zien hoe de webpagina die u wilt afdrukken eruit zal zien wanneer deze wordt afgedrukt.

Via het venster Afdrukvoorbeeld kunt u een aantal van de hierboven genoemde opties wijzigen. U kunt het venster Afdrukken benaderen door op Afdrukken… te klikken, of het venster Pagina-instellingen door op Pagina-instellingen… te klikken. Klik op de pijltjes naast het veld Pagina: om door de pagina’s van het document te bladeren. De dubbele pijltjes brengen u naar de eerste of laatste pagina, de enkele pijltjes gaan naar de volgende of vorige pagina. U kunt ook de verschaling en oriëntatie aanpassen (zie hierboven).

Print Web Page - Win5

Klik op Sluiten om het afdrukvoorbeeld te sluiten.

Deel dit artikel: http://mzl.la/MHexbw