Uw standaardbrowser wijzigen in Windows

Dit artikel legt uit hoe u uw standaardbrowser kunt wijzigen naar Firefox in Windows 10 of Windows 11. Lees voor andere besturingssystemen Firefox uw standaardbrowser maken.

Firefox uw standaardbrowser maken in de Firefox-instellingen

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Kijk in het paneel Algemeen in de sectie Opstarten.
  3. Klik op de knop Standaard maken….
    Firefox90GeneralPanelfx99-MakeDefault
Noot: als Firefox al uw standaardbrowser is, ontbreekt de knop en wordt vermeld dat Firefox momenteel uw standaardbrowser is.
Firefox90NowDefaultfx99-CurrentlyDefault

Als Firefox uw standaardbrowser niet kan wijzigen, wordt de app Instellingen van Windows geopend, waarbij het paneel Standaard-apps al is geopend.

Uw standaardbrowser handmatig naar Firefox wijzigen in de Windows-instellingen (Windows 10)

1. Open het paneel Standaard-apps in de Windows-instellingen, als deze nog niet is geopend. (Klik in het Windows-startmenu op het pictogram Instellingen, klik op Apps en daarna op Standaard-apps.)
    Windows10SettingsAppL
  2. Klik in de sectie Webbrowser van het paneel Standaard-apps op de browser die momenteel vermeld staat.
    Windows10SettingsBrowserSectionL
  3. Klik in het paneel Kies een app op Firefox om die als standaardbrowser in te stellen.
    Windows10ChooseApp
  4. In de sectie Webbrowser ziet u dat Windows 10 Firefox heeft ingesteld als standaardbrowser.
    Windows10BrowserChanged

Uw standaardbrowser handmatig naar Firefox wijzigen in de Windows-instellingen (Windows 11)

Om Firefox uw standaardbrowser in Windows 11 te maken, dient u de standaardtoepassing voor een aantal bestandstypen en protocollen te wijzigen:

1. Open het paneel Standaard-apps in de Windows-instellingen (als dit nog niet geopend is):
    1. Klik in de Windows-taakbalk op Instellingen.
    2. Klik in de opties links op Apps.
    3. Klik op Standaard-apps.
  2. Zoek Firefox in de getoonde lijst en klik erop.
    • Een lijst met bestandstypen wordt getoond onder Standaard bestandstypen of koppelingstypen instellen.
    Win11Default
  3. Klik op een bestandstype (bijvoorbeeld .htm) om het standaardprogramma dat wordt geopend te wijzigen en stel het in op Firefox.
  4. Doe hetzelfde voor alle andere bestandstypen die u in Firefox wilt openen.
Noot: de meest gebruikelijke bestandstypen en protocollen die met de standaardbrowser worden geopend omvatten .htm, .xhtm, .html, .shtml, .webp, .pdf, MAILTO, HTTP en HTTPS.