Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen vinden bij het typen in de adresbalk

De locatiebalk, ook wel URL-balk of adresbalk genoemd, geeft het webadres (de URL) van een website weer. We noemen dit de Awesome bar (Engels voor “geweldige balk”), omdat hij websites die u hebt bezocht onthoudt, raadt waar u naartoe probeert te gaan en een lijst van voorgestelde websites weergeeft waaruit u kunt kiezen. Hoe vaker u de balk gebruikt, hoe beter hij wordt. Dit artikel beschrijft de details over hoe de automatische aanvulfunctie van de locatiebalk werkt en zorgt ervoor dat u deze binnen de kortste keren als een pro kunt gebruiken.

De locatiebalk kan ook voor andere typen zoekopdrachten worden gebruikt. Voor meer informatie, zie:

De autoaanvullen-lijst gebruiken

Begin gewoon met typen in de locatiebalk en het autoaanvul-vervolgkeuzemenu zal zowel overeenkomende websites uit uw navigatiegeschiedenis als websites waarvoor u een bladwijzer of label hebt aangemaakt tonen. Overeenkomende termen worden gemarkeerd, zodat de resultaten makkelijk zijn te bekijken. Zodra u de gewenste website ziet, klikt u deze aan, of gebruik de knoppen voor omhoog en omlaag op uw toetsenbord om deze te markeren en druk vervolgens op EnterReturn.

Awesome Bar dropdown2 win Awesome Bar dropdown2 mac Awesome Bar dropdown2 lin Awesome 29 - Win Awesome 29 - Mac Awesome 29 - Lin

Het deel van de invoer dat overeenkomt met wat u hebt ingetypt zal vet worden weergegeven. De locatiebalk zal resultaten weergeven voor:

• Webadressen van pagina’s in de geschiedenis die overeenkomen met wat u hebt ingetypt
  • Paginatitels in de geschiedenis die overeenkomen met wat u hebt ingetypt
  • Bladwijzertitels die overeenkomen met wat u hebt ingetypt
  • Bladwijzers met labelnamen die overeenkomen met wat u hebt ingetypt

De locatiebalk leert ook van uw navigatiegedrag. De resultaten worden bijgesteld, gebaseerd op hoe vaak u elke website bezoekt, wanneer u die websites voor het laatst bezocht en op welk resultaat voor de eerste ingetypte tekens of woorden u hebt geklikt. Op die manier zullen websites die u vaak bezoekt boven in de lijst verschijnen, vaak al na het intypen van één teken.

URL’s autoaanvullen

Firefox zal tevens URL’s aanvullen van websites die u eerder hebt bezocht. Als u bijvoorbeeld “aw” intypt, kan Firefox dit automatisch aanvullen tot “awesomefoundation.org” als u die website in het verleden hebt bezocht. Op EnterReturn drukken zal u in dit geval meteen naar dat adres voeren.

URL Autocomplete - Win Autocomplete 29 - Win Autocomplete 29 - Mac Autocomplete 29 - Lin

Voorkomen dat Firefox URL’s automatisch aanvult

Naast de autoaanvullen-lijst die onder de adresbalk verschijnt zal Firefox automatisch URL’s in de adresbalk aanvullen terwijl u typt. Als u deze functie wilt uitschakelen, volg dan deze stappen:

1. Typ about:config in de locatiebalk en druk op EnterReturn.

• De about:config-waarschuwingspagina “Dit kan in overtreding zijn met uw garantievoorwaarden!” kan verschijnen. Klik op Ik zal voorzichtig zijn, dat beloof ik! om door te gaan naar de pagina about:config.
  2. Typ browser.urlbar.autofill in het veld Zoeken.
  3. Dubbelklik op de voorkeursinstelling browser.urlbar.autofill om de waarde ervan in te stellen op false.

Wisselen naar tabblad

De locatiebalk zoekt ook in uw open tabbladen, waarbij resultaten met een tabbladpictogram en de tekst “Wisselen naar tabblad” worden weergegeven. Het selecteren van deze resultaten zorgt ervoor dat u naar het reeds geopende tabblad wisselt, in plaats van hier een tweede van aan te maken.

Switch to tab win Switch to tab mac Switch tab 29 - Win Switch tab 29 - Mac Switch tab 29 - Lin
Om de optie “Wisselen naar tabblad” tijdelijk uit te schakelen drukt u op de ALT-toets terwijl u uw zoekopdracht intypt. Hierdoor wordt uw pagina in een nieuw tabblad geopend in plaats van een bestaand tabblad.

Zoeken op het internet

Als de locatiebalk niet het gewenste (of helemaal geen) resultaat voorstelt, betekent dit alleen maar dat het zich niet in uw geschiedenis, bladwijzers of labels bevindt. Het goede nieuws is dat er nog hoop is, omdat u ook rechtstreeks vanaf de locatiebalk op het internet kunt zoeken. Druk eenvoudig op EnterReturn en de in de locatiebalk ingevoerde term wordt een zoekopdracht bij Googlezoekopdracht, gebaseerd op uw standaard zoekmachine. Voor meer info, zie Zoeken op het internet vanaf de locatiebalk.

Wat kan ik doen om de beste resultaten te verkrijgen?

• Als u naar een website wilt gaan die u al eerder hebt bezocht, typ dan een paar letters uit het webadres of de paginatitel ervan. Scroll door de vermeldingen voor autoaanvullen en zoek de pagina in de lijst (typ nog een letter als deze niet in de lijst verschijnt). Druk op EnterReturn om naar het geselecteerde webadres te gaan. Firefox zal deze combinatie van vermelding en resultaat in het vervolg een hoger gewicht geven.
  • Wis de navigatiegeschiedenis niet - normaal gesproken is de titel-webadrescombinatie de grootste bron van resultaten voor het automatisch aanvullen van invoerwaarden. Het wissen van de navigatiegeschiedenis zal deze invoerwaarden uit de resultaten verwijderen.
  • Maak bladwijzers en labels voor vaak bezochte pagina’s. De locatiebalk zal overeenkomsten tonen met zowel de naam die u aan de bladwijzer geeft als met labels die met de bladwijzer zijn verbonden. Zie het artikel Bladwijzers gebruiken om uw favoriete websites op te slaan en te ordenen voor meer informatie over het gebruiken van bladwijzers in Firefox. U kunt uw resultaten voor autoaanvullen verbeteren door pagina’s labels te geven met makkelijk in te voeren labelnamen.

Hoe kan ik bepalen welke resultaten de locatiebalk me laat zien?

Uw instellingen van de locatiebalk wijzigen

U kunt de automatische aanvulfunctie van de locatiebalk uitschakelen of de resultaten beperken, zodat uw bladwijzers of geschiedenis worden uitgesloten:

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer OptiesKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Voorkeuren…Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren

Klik op de menuknop New Fx Menu en kies OptiesVoorkeuren

.
  2. Selecteer het paneel Privacy.
  3. Selecteer naast Bij gebruik van de locatiebalk, suggereren: één van de volgende opties:
    Awesome Privacy Win Awesome Privacy Mac
    • Geschiedenis en bladwijzers: gebruikt zowel navigatiegeschiedenis als bladwijzers in de autoaanvullen-lijst van de locatiebalk.
    • Geschiedenis: gebruikt navigatiegeschiedenis in de autoaanvullen-lijst van de locatiebalk, maar geen bladwijzers.
    • Bladwijzers: gebruikt bladwijzers in de autoaanvullen-lijst van de locatiebalk, maar geen navigatiegeschiedenis.
    • Niets: schakelt de autoaanvullen-lijst uit.
  4. Klik op OK om het venster Opties te sluitenKlik op Sluiten om het venster Voorkeuren te sluitenSluit het venster Voorkeuren .

Resultaten van autoaanvullen verwijderen

Als u een invoerwaarde van de autoaanvullen-lijst wilt verwijderen:

1. Gebruik de pijltoetsen voor omhoog en omlaag op uw toetsenbord om de invoerwaarde in de locatiebalk te selecteren.
  2. Druk op DeleteShift+Delete om het item uit de lijst te verwijderen.

Als u alle geschiedenisresultaten uit de autoaanvullen-lijst wilt verwijderen, wis dan de navigatiegeschiedenis van Firefox. Zie het artikel Recente navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen voor instructies.

Noot: items uit uw bladwijzers in de autoaanvullen-lijst zullen niet uit de resultaten wegblijven als u deze probeert te verwijderen of de navigatiegeschiedenis wist. Deze items bevatten een ster. Verwijder de verbonden bladwijzer of sluit bladwijzers uit in de instellingen van de locatiebalk om deze items te verwijderen.

Resultaten uit de losse pols wijzigen

Als u een bepaald type resultaat zoekt, zoals een bladwijzer of label, kunt u het zoekproces versnellen door in de locatiebalk speciale tekens in te typen, gescheiden door komma’s:

• Voeg ^ toe om te zoeken naar overeenkomsten in uw navigatiegeschiedenis.
  • Voeg * toe om te zoeken naar overeenkomsten in uw bladwijzers.
  • Voeg + toe om te zoeken naar overeenkomsten in gelabelde pagina’s.
  • Voeg % toe om te zoeken naar overeenkomsten in uw op dat moment geopende tabbladen.
  • Voeg ~ toe om te zoeken naar overeenkomsten in pagina’s waarin u hebt getypt.
  • Voeg # toe om te zoeken naar overeenkomsten in paginatitels.
  • Voeg @ toe om te zoeken naar overeenkomsten in webadressen (URL’s).

Als u bijvoorbeeld een pagina in uw bladwijzers zoekt met de titel Mozilla Firefox Support, zou u mozilla kunnen intypen. De resultaten van het autoaanvullen verschijnen wel, maar tonen misschien niet de pagina die u wenst.

U kunt uw resultaten beperken tot de bladwijzers door de zoekterm mozilla * te gebruiken.

Als u nog te veel resultaten ziet, kunt u de zoekopdracht verder beperken door de zoekterm mozilla * support # te gebruiken. In dat geval zal de autoaanvullen-lijst alleen pagina’s met een bladwijzer tonen die mozilla en support in de paginatitel bevatten.

Deel dit artikel: http://mzl.la/KYt8ip