Automatisch aangevulde suggesties in de adresbalk in Firefox

De adresbalk van Firefox toont de URL (het webadres) van een bezochte pagina. Als u in dit veld typt om een URL of zoekterm in te geven, onthoudt Firefox de pagina’s die u hebt bezocht en toont het paginasuggesties in het vervolgkeuzemenu van de adresbalk, zoals websites waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt, die u hebt gelabeld, die u eerder hebt bezocht of die u in een tabblad hebt geopend. Dit artikel legt uit hoe de functie automatisch aanvullen in de adresbalk werkt.

Hoe gebruik ik de lijst voor automatisch aanvullen?

Begin gewoon in de adresbalk te typen. Suggesties uit uw navigatiegeschiedenis, bladwijzers en tabbladen worden in een lijst getoond, onder wat u hebt getypt. (Als u op de adresbalk klikt zonder erin te typen, wordt in plaats hiervan een vervolgkeuzelijst van uw meestbezochte of vastgezette websites getoond.)

Fx94AutocompleteDropdownFirefoxSuggest

Het vervolgkeuzemenu voor automatisch aanvullen als u in de adresbalk typt kan het volgende bevatten. Voor gebruikers in de V.S. worden deze getoond onder een label Firefox Suggesties (zie Veelgestelde vragen over Firefox Suggesties).

• Paginatitels en webadressen uit uw navigatiegeschiedenis.
  • Paginatitels, webadressen en labels uit uw bladwijzers.
  • Paginatitels, webadressen en labels van uw bladwijzers.
  • Gesynchroniseerde tabbladen van andere apparaten.

Een pictogram van een blauwe ster BlueStarBookmarksIcon geeft aan of een overeenkomend resultaat een bladwijzer is; de tekst ‘Wisselen naar tabblad’ geeft een open tabblad aan. Als u de gewenste pagina ziet, klik er dan gewoon op of gebruik de pijltoetsen voor omhoog of omlaag op uw toetsenbord om de pagina te selecteren en druk dan op EnterReturn.

Noot: populaire zoeksuggesties uit uw standaardzoekmachine kunnen ook worden getoond, voor of na suggesties uit uw navigatiegeschiedenis, bladwijzers en tabbladen, afhankelijk van uw zoekinstellingen. Als zoeksuggesties zijn ingeschakeld, worden deze gemarkeerd met vergrootglaspictogram MagnifyingGlassIcon. Suggesties uit uw zoekgeschiedenis worden gemarkeerd met een klokpictogram SearchHistoryClockIcon. Lees voor meer info Zoeksuggesties in Firefox.

De adresbalk leert ook van uw navigatiegedrag, zoals hoe vaak u een pagina hebt bezocht, wanneer u die pagina voor het laatst bezocht en op welk resultaat voor de eerste ingetypte tekens of woorden u hebt geklikt. Op die manier zullen pagina’s die u vaak bezoekt boven in de lijst verschijnen, vaak al na het intypen van één teken.

URL’s automatisch aanvullen

Naast de vervolgkeuzelijst voor automatisch aanvullen van pagina’s die u eerder hebt bezocht, zal Firefox ook de URL in de adresbalk aanvullen. Als u bijvoorbeeld ‘suppo’ intypt, kan Firefox ‘rt.mozilla.org/’ invullen om het adres ‘support.mozilla.org’ te voltooien als u die website eerder hebt bezocht. Op EnterReturn drukken zal u in dit geval meteen naar dat adres voeren. URLAutocomplete75

Wisselen naar tabblad

De adresbalk zoekt ook in uw open tabbladen, waarbij resultaten met de tekst Wisselen naar tabblad worden getoond. Het selecteren van deze resultaten zorgt ervoor dat u naar het reeds geopende tabblad wisselt, in plaats van hier een tweede van aan te maken.

Fx89Autocomplete-SwitchToTab
Om de optie Wisselen naar tabblad tijdelijk uit te schakelen, drukt u op de Alt-toets of de Ctrl-toets terwijl u in de autoaanvullen-lijst die onder uw adresbalk verschijnt op de pagina klikt. Met Alt wordt in plaats van te wisselen naar een bestaand tabblad uw pagina geopend in het huidige tabblad, met Ctrl wordt deze geopend in een nieuw tabblad.

Wat kan ik doen om de beste resultaten te verkrijgen?

• Als u naar een webpagina wilt gaan die u al eerder hebt bezocht, typ dan een paar letters uit het webadres of de paginatitel ervan. Scroll door de vermeldingen voor automatisch aanvullen en zoek de pagina in de lijst (typ nog een letter als deze niet in de lijst verschijnt). Druk op EnterReturn om naar het geselecteerde webadres te gaan. Firefox zal deze combinatie van vermelding en resultaat in het vervolg een hoger gewicht geven.
  • Wis de navigatiegeschiedenis niet – normaal gesproken is de titel-webadrescombinatie de grootste bron van resultaten voor het automatisch aanvullen van invoerwaarden. Het wissen van de navigatiegeschiedenis zal deze invoerwaarden uit de resultaten verwijderen.
  • Maak bladwijzers en labels voor vaak bezochte pagina’s. De adresbalk zal overeenkomsten tonen met zowel de naam die u aan de bladwijzer geeft als met labels die met de bladwijzer zijn verbonden. Zie het artikel Bladwijzers in Firefox voor meer informatie over het gebruiken van bladwijzers in Firefox. U kunt uw resultaten voor autoaanvullen verbeteren door pagina’s labels te geven met makkelijk in te voeren labelnamen.

Hoe kan ik bepalen welke resultaten de adresbalk me laat zien?

Uw instellingen van de adresbalk wijzigen

De automatische aanvulfunctie van de adresbalk uitschakelen of bepaalde resultaten uitsluiten:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & BeveiligingZoeken aan de linkerzijde.
  3. Selecteer of deselecteer onder Adresbalk een van de volgende opties:
    Noot: gebruikers in de V.S. zien in plaats hiervan een sectie Adresbalk – Firefox Suggesties, met aanvullende instellingen. Lees voor meer info Instellingen van Firefox Suggesties aanpassen.
    Fx89AddressBarSettingsFx115AddressBarSuggestions
  • Navigatiegeschiedenis: geeft suggesties van pagina’s die u eerder hebt bezocht.
  • Bladwijzers: geeft suggesties van pagina’s waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt.
  • Open tabbladen: geeft suggesties van pagina’s die u in een ander tabblad hebt geopend.
  • Snelkoppelingen: geeft suggesties voor uw meest bezochte websites (als Snelkoppelingen zijn ingeschakeld in de instellingen voor uw Nieuw-tabbladpagina) als u in de adresbalk klikt.
  • Zoekmachines: suggereert resultaten vanuit zoekmachines.

Voorkeuren voor zoekmachinesuggesties wijzigen: klik op deze koppeling het instellingenpaneel Zoeken te openen, waar u uw instellingen voor zoekmachinesugesties, waaronder suggesties vanuit uw zoekgeschiedenis, kunt instellen. Lees voor meer info Uw standaard zoekinstellingen wijzigen in Firefox.

Resultaten van autoaanvullen verwijderen

Klik om een enkel item uit de lijst met gesuggereerde websites te verwijderen op de menuknop (drie puntjes) Fx113urlbar3-dot naast een adresbalksuggestie en selecteer Verwijderen uit geschiedenis in het menu.

Fx113urlbar-3dotResultMenu

U kunt ook een enkel item met uw toetsenbord uit de lijst voor automatisch aanvullen verwijderen. Dit werkt voor zowel de navigatiegeschiedenis als items in de zoekgeschiedenis.

1. Typ of plak genoeg tekst voor Firefox om het item te tonen in het vervolgkeuzemenu.
  2. Druk op de pijltoets Omlaag om het item te markeren.
  3. Houd de Shift-toets ingedrukt en druk op Delete op uw toetsenbord.
Noot: items uit bladwijzers in de autoaanvullen-lijst zullen niet uit de resultaten wegblijven als u deze probeert te verwijderen of de navigatiegeschiedenis wist. Deze items bevatten een ster. Verwijder de verbonden bladwijzer of sluit bladwijzers uit in de instellingen van de adresbalk om deze items te verwijderen.

Resultaten uit de losse pols wijzigen

Als u zoektermen in de adresbalk typt, toont de lijst eronder standaard zoeksuggesties van de standaardzoekmachine en pagina’s (bladwijzers, geschienis, open tabbladen), waar elke zoekterm een deel van de titel, een label of het webadres (URL) is.

Als u een bepaald type resultaat zoekt, zoals een bladwijzer of open tabblad, kunt u het zoekproces versnellen door in de adresbalk na elke zoekterm speciale tekens in te typen, gescheiden door spaties:

• Voeg ^ toe om alleen overeenkomsten in uw navigatiegeschiedenis te tonen.
  • Voeg * toe om alleen overeenkomsten in uw bladwijzers te tonen.
  • Voeg + toe om alleen overeenkomsten in gelabelde bladwijzers te tonen.
  • Voeg % toe om alleen overeenkomsten in uw op dat moment geopende tabbladen te tonen.
  • Voeg # toe om alleen overeenkomsten te tonen waarin elke zoekterm deel is van de titel of een label.
  • Voeg $ toe om alleen overeenkomsten in webadressen (URL’s) te tonen. De tekst ‘https://’ of ‘http://’ in de URL wordt genegeerd, maar ‘file://’ niet.
  • Voeg ? toe om alleen overeenkomsten in zoeksuggesties te tonen.

Als u bijvoorbeeld een pagina in uw bladwijzers zoekt met de titel Mozilla Firefox Support, zou u mozilla kunnen intypen. De resultaten van het automatisch aanvullen verschijnen wel, maar tonen misschien niet de pagina die u wenst.