Uw Thunderbird-wachtwoorden beschermen met een hoofdwachtwoord

(Doorgestuurd vanaf Hoofdwachtwoord)

Thunderbird kan wachtwoorden voor alle accounts opslaan, zodat u deze bij het controleren op nieuwe berichten niet opnieuw hoeft in te voeren. U kunt deze bekijken, en degene die u niet meer gebruikt verwijderen.

Wat als u een computer deelt, en niet wilt dat anderen uw opgeslagen wachtwoorden kunnen zien? Met de hoofdwachtwoordfunctie zal Thunderbird u vragen een hoofdwachtwoord in te voeren om de wachtwoorden die u door Thunderbird hebt laten onthouden te kunnen bekijken of te gebruiken. Als u een hoofdwachtwoord hebt ingesteld, dient u dit maar één keer per sessie in te voeren.

Wilt u voorkomen dat anderen uw berichten kunnen zien? Als u een computer deelt, maak dan voor iedere persoon een aparte WindowsMacOSOS-account aan, en zorg ervoor dat uw WindowsMacOSOS-account een wachtwoord vereist. Thunderbird bewaart accounts, berichten en wachtwoordgegevens voor elke WindowsMacOSOS-account apart.

Een hoofdwachtwoord definiëren

Standaard gebruikt Thunderbird geen hoofdwachtwoord om opgeslagen identificatiegegevens te beschermen. Om een hoofdwachtwoord te definiëren:

1. Klik boven in het Thunderbird-venster op het menu Extra (Alt + x) en selecteer Opties…OptiesKlik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer VoorkeurenKlik boven in het Thunderbird-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren, of klik op de menuknop New Fx Menu en kies Opties…OptiesVoorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Beveiliging.
  3. Selecteer het tabblad Wachtwoorden.
  4. Plaats een vinkje naast Een hoofdwachtwoord gebruiken.

Create_Master_Password-Mac
    Create_Master_Password-Mac
  5. Het dialoogvenster Hoofdwachtwoord wijzigen verschijnt. Terwijl u uw hoofdwachtwoord intypt, geeft de wachtwoordkwaliteitsmeter aan hoe moeilijk het wachtwoord te raden is. Hier zijn enkele tips voor het maken van betere wachtwoorden:
    • Gebruik ten minste één hoofdletter.
    • Gebruik een of meer cijfers.
    • Gebruik ten minste één niet-alfanumeriek teken, zoals @ # $ % ^ & * ( ).
    • Onthoud ook dat uw wachtwoord voor u makkelijk te onthouden moet zijn, maar moeilijk te raden voor anderen, om te verzekeren dat alleen u in staat bent deze beveiligde gegevens op te halen.
  6. Om te bevestigen dat u het wachtwoord juist hebt ingetypt, moet het tweemaal worden ingevoerd.

Choose_Master_Password-Mac
    Choose_Master_Password-Mac
  7. Klik op OK om het hoofdwachtwoord in te stellen.

Nu uw hoofdwachtwoord is ingesteld, zal Thunderbird u per sessie de eerste keer dat u een wachtwoord dient te bekijken of te gebruiken vragen dit in te voeren.

Het hoofdwachtwoord wijzigen of verwijderen

1. Klik boven in het Thunderbird-venster op het menu Extra (Alt + x) en selecteer Opties…OptiesKlik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer VoorkeurenKlik boven in het Thunderbird-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren, of klik op de menuknop New Fx Menu en kies Opties…OptiesVoorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Beveiliging.
  3. Selecteer het tabblad Wachtwoorden.
  4. Klik op Hoofdwachtwoord wijzigen….
  5. Voer het huidige hoofdwachtwoord in om te bevestigen dat u gemachtigd bent dit te wijzigen.
  6. Voer het nieuwe wachtwoord tweemaal in.
    • Om het hoofdwachtwoord te verwijderen, laat u beide velden voor het nieuwe hoofdwachtwoord leeg.
  7. Klik op OK.

Vergeten wachtwoord

Als u uw hoofdwachtwoord bent vergeten, kunt u het herinitialiseren.

Waarschuwing: hierdoor worden al uw opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden verwijderd.
  1. Kies Extra -> Foutconsole.
  2. Plak de volgende tekst:
    openDialog("chrome://pippki/content/resetpassword.xul")
  3. Druk op de knop Evalueren.
  4. Accepteer de actie via het bevestigingsdialoogvenster wanneer hierom wordt gevraagd.

Gebaseerd op informatie van Master password (mozillaZine KB)