Tabbladen gebruiken om veel websites in een venster te ordenen | Handleiding

Tabbladen gebruiken om veel websites in een venster te ordenen

Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Nieuw in Firefox-versie 64: verbeterd tabbladbeheer. U kunt nu meerdere tabbladen tegelijk selecteren vanaf de tabbladenbalk en deze snel en makkelijk sluiten, verplaatsen, vastmaken of er bladwijzers voor maken.

Met tabbladen kunt u meerdere webpagina’s in een enkel venster openen. Dit houdt uw scherm vrij van rommel en vereenvoudigt het wisselen tussen pagina’s. Dit artikel behandelt de basis van het gebruik van tabbladen.

tabs 57

Een nieuw tabblad openen

Om een nieuw tabblad te openen, klikt u op het plusteken + rechts van het laatste tabblad. De cursor verschijnt in de adresbalk, zodat u meteen uw zoekopdracht of URL kunt intypen.

open tab 57

• Sneltoets: u kunt ook op Ctrl + Tcommand + T drukken om een nieuw tabblad te openen in plaats van een muis te gebruiken.

Koppelingen openen in een nieuw tabblad

Normaal gesproken wordt een koppeling in het huidige tabblad geopend wanneer u erop klikt. Als u een koppeling liever in een nieuw tabblad opent, klik dan met de rechtermuisknop op de koppelinghoud dan de control-toets ingedrukt terwijl u op de koppeling klikt en selecteer Koppeling openen in nieuw tabblad in het contextmenu.

Wisselen tussen tabbladen

U kunt een tabblad bezoeken door er eenvoudig op te klikken, of druk op Ctrl+tabcontrol+tab om snel naar een ander tabblad te wisselen.

Tabbladen sluiten

Om een tabblad te sluiten, klikt u eenvoudig op de x op het tabblad zelf, of klikt u met de middelste muisknop op het tabblad.

close tab 57

• Sneltoets: u kunt ook op Ctrl + Wcommand + W drukken om het huidige tabblad te sluiten.

Meerdere tabbladen tegelijk sluiten: Command-klik (houd de command-toets ingedrukt terwijl u op het tabblad klikt)Ctrl-klik (houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u op het tabblad klikt) om de tabbladen te selecteren die u wilt sluiten. Klik daarna met de rechtermuisknopHoud daarna de control-toets ingedrukt, klik op een van die tabbladen en selecteer Tabbladen sluiten om degene die u hebt geselecteerd te sluiten.

Een gesloten tabblad terughalen

Als u een tabblad wilt terughalen dat u per ongeluk hebt gesloten, klik dan op de menuknop new fx menu en klik daarna op Geschiedenis, gevolgd door Gesloten tabbladen herstellen.

• Sneltoets: u kunt ook op Ctrl + Shift + Tcommand + Shift + T drukken om het laatst gesloten tabblad terug te halen.

De volgorde van tabbladen wijzigen

Om een tabblad naar een andere positie op de tabbladenstrook te verplaatsen, sleept u het ernaartoe met de muis.

Een tabblad naar een nieuw venster verplaatsen

Om een tabblad naar een eigen venster te verplaatsen, klikt u op het tabblad en sleept u het naar een positie onder de tabbladenstrook. Er zal een nieuw venster worden geopend.

Om een tabblad van het ene naar het andere Firefox-venster te verplaatsen, klikt u op het tabblad en sleept u het naar de tabbladenstrook van een ander Firefox-venster.

Al uw tabbladen bekijken

Als u meer tabbladen hebt geopend dan er in de tabbladenstrook passen, verschijnen er schuifknoppen aan beide uiteinden. Hierop klikken laat de tabbladenstrook naar links of naar rechts verschuiven.

U kunt ook op de knop ‘Alle tabbladtitels weergeven’‘Alle tabbladtitels tonen’ klikken en het gewenste tabblad selecteren in het vervolgkeuzemenu.

list tabs 57

Tabbladen vastmaken

Met vastgemaakte tabbladen kunt u uw favoriete webpagina’s geopend en via één muisklik bereikbaar houden. Vastgemaakte tabbladen worden bij het starten van Firefox automatisch geopend. Voor meer informatie over vastgemaakte tabbladen, zie Vastgemaakte tabbladen - Favoriete websites open en via een klik bereikbaar houden.

pinned tab 57

Klik met de rechtermuisknopHoud de control-toets in gedrukt, klik op een tabblad en selecteer Tabblad vastmaken om een tabblad vast te maken.

Meerdere tabbladen tegelijk vastmaken: selecteer de gewenste tabbladen (via Ctrl-klikkenCommand-klikken), klik daarna met de rechtermuisknophoud daarna control ingedrukt en klik op één ervan, en selecteer Tabbladen vastmaken.

Bladwijzers voor tabbladen maken

Selecteer het tabblad waarvoor u een bladwijzer wilt maken, klik met de rechtermuisknophoud control ingedrukt en klik op het tabblad en selecteer Bladwijzer voor tabblad maken.

Bladwijzers voor meerdere tabbladen tegelijk maken: selecteer de gewenste tabbladen (Ctrl-klikCommand-klik op elk tabblad), klik daarna met de rechtermuisknop en klikhoud daarna control ingedrukt, klik op één ervan en selecteer Bladwijzer voor tabbladen maken…. Geef de nieuwe bladwijzermap een naam en kies de map waarin deze wordt opgeslagen. Klik ter voltooiing op Bladwijzers toevoegen.

Bladwijzers voor alle open tabbladen tegelijk maken: selecteer Bladwijzer voor alle tabbladen maken… vanuit het menu Bladwijzers.
Fx64MenuBar-BookmarkAllTabs-Mac
Klik met de rechtermuisknop op een van de tabbladen en selecteer Bladwijzer voor alle tabbladen maken… vanuit het contextmenu.Klik met de rechtermuisknop op een van de tabbladen, kies Alle tabbladen selecteren vanuit het contextmenu, klik daaarna met de rechtermuisknop op een van de tabbladen en selecteer Bladwijzer voor tabbladen maken…. Geef de nieuwe bladwijzermap een naam en kies de map waarin deze wordt opgeslagen. Klik ter voltooiing op Bladwijzers toevoegen.

• Sneltoets: u kunt ook op Ctrl + Shift + Dcommand + Shift + D drukken om bladwijzers voor alle open tabbladen tegelijk te maken.

Voor meer informatie over bladwijzers, zie Bladwijzers in Firefox.

Tips voor tabbladen

Problemen met tabbladen oplossen

Voor het oplossen van problemen met tabbladen, zie: