Snel door uw tabbladen scrollen

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Als u meer dan vijf of tien tabbladen gebruikt (zoals veel anderen doen), zijn hier enkele snelkoppelingen die u zult waarderen!

Snel door tabbladen schuiven

Plaats uw muis boven de pijltjes aan een van de uiteinden van de rij tabbladen (< of >).

Hier: tab la of daar: tab right arrow

Wanneer uw muiscursor juist is gepositioneerd,

tab scroll1

bekijkt u de rij tabbladen, en als u verdergaat, probeert u EENMAAL te dubbelklikken (op een van de pijltjes).

tab scroll2c

Wauw! Er is een volledige schermbreedte aan tabbladen verschoven! Merk op dat de tabbladen bovenaan zijn gewijzigd, maar de rest van het scherm nog hetzelfde is gebleven. Deze functie is er altijd al geweest. We hadden u hierover graag eerder geïnformeerd.

Maar nu u het onder de knie hebt, kunt u deze met vertrouwen op elk gewenst moment gebruiken.

Is er een andere manier om mijn tabbladen te verschuiven?

Hebt u een muiswiel?

Is er een klein muiswieltje in uw muis ingebouwd?

Als dit zo is, kunt u uw muiscursor tussen de twee pijltjes aan de uiteinden van de rij tabbladen positioneren. U doet dit door de muiscursor binnen het oranje veld hieronder te plaatsen:

mouse wheel tab

Probeer vervolgens uw muiswiel te gebruiken.

U dient wel even te wennen aan de richting waarnaar uw scherm naar aanleiding van uw muiswielbeweging verschuift.

Zijn er meer manieren om mijn tabbladen te verschuiven?

Gebruik de kleine knop om de tabbladenlijst te benaderen

Er is een klein knopje dat u wellicht tot nu toe hebt genegeerd, maar dat iets geweldigs kan. Het ziet eruit als een erg klein naar beneden wijzend driehoekje: downward triangle. Probeer er hier op te klikken:

scroll tab3

Als u dit doet, ziet u het volgende of misschien iets kleiners, afhankelijk van de hoeveelheid geopende tabbladen.

scroll tab4

We hebben de bijnaam “tabbladenlijst” gegeven. Als u heel veel tabbladen hebt geopend, zal dit eruitzien als het scherm hierboven. Zoals u wellicht hebt gemerkt, zijn er enkele gebieden in het bovenstaande scherm waarover we uitleg zullen geven.

Ten eerste het gebied dat groen is gemarkeerd. Dit geeft aan waar het tabblad zich tussen alle tabbladen in de lijst bevindt. Merkt u dat er iets aan het lettertype van dat tabblad anders is? Om uw aandacht te trekken is het in vet weergegeven.

Ten tweede het gele gebied onder uw muiscursor. Dat is het tabblad waarnaar u wilt omschakelen. Maar wacht even, wat als het gewenste tabblad niet op uw scherm staat? Wel, zo veel tabbladen hebt u waarschijnlijk niet, omdat ze hierdoor allemaal op uw scherm zouden kunnen passen.

Als dat echter wel zo is, kunt u het scherm omlaag verschuiven (of omhoog als u het omlaag hebt geschoven) door op het kleine omlaag wijzende pijltje te klikken. Het is omlijnd door een roze kleur. U kunt er eenmaal op klikken (of eigenlijk op een willekeurige plek in die dunne strook) om slechts een tabblad omlaag te gaan, of u kunt er op klikken en de muisknop ingedrukt houden totdat het verdwijnt! Hoewel het eigenlijk niet verdwijnt maar er anders uitziet, maakt dat niet echt uit. In werkelijkheid is het zwart uit de kleine vormgeving verdwenen, waardoor het pijltje omlaag wijst (of in uw geval omhoog) zodra de grens is bereikt, de onderkant (of bovenkant) van de tabbladenlijst.

U kunt hier wat mee oefenen en ermee vertrouwd raken. U kunt het regelmatig gebruiken en indruk maken op anderen die u tussen tabbladen zien schakelen. Wees niet verbaasd als iemand vraagt “Hoe deed je dat?".

We hebben nog één truc voor u…

U kunt uw muiswiel ook in de tabbladenlijst gebruiken!

Ga naar de hierboven beschreven stap om het tabbladenlijstvenster te openen.

Probeer nu uw muiswiel te gebruiken. Ja, het werkt in dat venster, beter dan via het vinden van die kleine knopjes. Mooi! Probeer eraan te wennen en besef in welke richting uw muiswiel de lijst verplaatst.

U ziet hoe eenvoudig het is om uw tabbladen te gebruiken, te verschuiven of ernaar te wisselen. Gefeliciteerd, u hebt de eenvoudigste manier onder de knie om een venster met veel tabbladen inclusief de tabbladenlijst te gebruiken! Een tweede venster in Firefox openen is niet meer nodig!

We hopen dat u door het besteden van tijd aan het bekend raken met de genoemde trucs een tevredener Firefox-gebruiker bent.