De probleemoplossingsmodus van Thunderbird

(Doorgestuurd vanaf Safe Mode Thunderbird Redirect 1)

De Probleemoplossingsmodus voert Thunderbird uit met enkele functies en aanpassingen uitgeschakeld (zie hieronder voor details), heeft geen effect op uw gegevens en wijzigingen zijn tijdelijk, tenzij u ervoor kiest ze permanent te maken. Als u een probleem ondervindt in Thunderbird dat niet optreedt in de Probleemoplossingsmodus, dan is de oorzaak van het probleem een van de uitgeschakelde items.

Noot: de Probleemoplossingsmodus van Thunderbird heette voorheen de Veilige modus., die niet gerelateerd is aan de Veilige modus van Windows. Voor Thunderbird 91 vermeldde het menu-item Herstarten met add-ons uitgeschakeld.

Thunderbird starten in de Probleemoplossingsmodus

1. Wissel naar de Probleemoplossingsmodus:
    • Als Thunderbird niet actief is: houd de Shift-toets ingedrukt, terwijl u Thunderbird start.houd de option-toets ingedrukt, terwijl u Thunderbird start.voer vanuit uw Terminal de volgende opdracht uit: thunderbird -safe-mode
      Mogelijk dient u de map van uw Thunderbird-installatie op te geven (bijv. /usr/lib/thunderbird).
    • Als Thunderbird al actief is: klik op de knop > Help > Probleemoplossingsmodus en kies in het venster Herstarten in Probleemoplossingsmodus voor Herstarten.
  2. Klik in het dialoogvenster Thunderbird-probleemoplossingsmodus op de knop Doorgaan in probleemoplossingsmodus.
    TB91-thunderbird-troubleshoot-mode-dialog-marked
    Als u wilt dat wijzigingen in de Probleemoplossingsmodus tijdelijk zijn, vink dan de velden niet aan – tijdelijk is de standaard. U kunt er echter voor kiezen om de wijzigingen permanent te maken.
  3. Klik op de knop > Help en controleer of u Probleemoplossingsmodus uitschakelen ziet in het menu, om te bevestigen dat Thunderbird momenteel in Probleemoplossingsmodus wordt uitgevoerd.

De Probleemoplossingsmodus uitschakelen

Klik op de knop > Help > Probleemoplossingsmodus uitschakelen om Thunderbird direct te sluiten en opnieuw te starten in de normale modus.

U kunt ook gewoon Thunderbird afsluiten en normaal opstarten.

Problemen opsporen in de Probleemoplossingsmodus

Test nadat u Thunderbird in de Probleemoplossingsmodus hebt gestart het gedrag en controleer of het probleem verdwijnt.

Het probleem treedt nog steeds op in Probleemoplossingsmodus

Als het probleem nog steeds optreedt in de Probleemoplossingsmodus, wordt het niet veroorzaakt door een in Thunderbird geïnstalleerd(e) extensie of thema. Mogelijke oorzaken en oplossingen zijn:

• Er is iets mis met uw Thunderbird-installatie: als u Thunderbird hebt geïnstalleerd met de pakketbeheerder van Linux, probeer het dan opnieuw te installeren. Onderzoek ook eventuele bibliotheekconflicten en overweeg het gebruik van het Thunderbird-pakket vanaf https://www.thunderbird.net/.
  • Wijzigingen in de voorkeursinstellingen van Thunderbird worden niet uitgeschakeld in de Probleemoplossingsmodus.

Het probleem treedt niet meer op in de Probleemoplossingsmodus

Als het probleem niet meer optreedt in de Probleemoplossingsmodus, is de meest waarschijnlijke oorzaak een extensie, thema of hardwareversnelling. Mogelijke oplossingen zijn terugschakelen naar de normale modus en vervolgens het volgende uitvoeren. (U dient mogelijk Thunderbird na elke stap opnieuw te starten om te bekijken of dit het probleem oplost.)

• Schakel steeds meer extensies uit in de add-onbeheerder: klik op > Add-ons en thema’s > Extensies en controleer of het probleem aanhoudt nadat u elke extensie hebt uitgeschakeld. Als het probleem verdwijnt, is de laatst uitgeschakelde extensie waarschijnlijk de probleemoorzaak. U kunt proberen deze bij te werken, opnieuw te installeren, uitgeschakeld te laten of te verwijderen.
  • Stel het standaardthema in in de add-onbeheerder: klik op > Add-ons en thema’s > Thema’s en schakel het standaardthema in.
  • Probeer hardwareversnelling uit te schakelen in de Instellingen van Thunderbird: klik op > Instellingen > Algemeen en haal het vinkje weg bij Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar.

Wat schakelt de Probleemoplossingsmodus uit?