De profielbeheerder gebruiken om Firefox-profielen te maken en te verwijderen

(Doorgestuurd vanaf Profielen beheren Omleiding 1)

Firefox bewaart uw persoonlijke gegevens (zoals bladwijzers, wachtwoorden en gebruikersvoorkeuren) in een aantal bestanden die samen uw profiel worden genoemd en op een andere locatie zijn opgeslagen dan de Firefox-programmabestanden. U kunt over meerdere profielen beschikken, waarbij elk profiel aparte gebruikersgegevens bevat. Via de profielbeheerder kunt u profielen aanmaken, verwijderen, hernoemen en hiertussen omschakelen.

Noot: normaal gesproken hoeft u geen nieuw Firefox-profiel aan te maken, tenzij u een specifiek probleem met Firefox probeert op te lossen. De functie Firefox vernieuwenFirefox opfrissen kan veel problemen oplossen door Firefox terug te zetten naar de begintoestand van na de installatie, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven. Overweeg deze functie te gebruiken voordat u een langdurig proces voor probleemoplossing begint.

De profielbeheerder starten als Firefox is gesloten

1. Sluit Firefox als het is geopend: Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .
  2. Druk op Windows Key +R op het toetsenbord. Er wordt een dialoogvenster Uitvoeren geopend.Klik op de knop Start van Windows en selecteer Uitvoeren….
  3. Typ het volgende in het dialoogvenster Uitvoeren:
    firefox.exe -P
    Noot: u kunt -P, -p of -ProfileManager gebruiken (dit zou allemaal moeten werken).
  4. Klik op OK. Het venster voor profielbeheer van Firefox (Gebruikersprofiel kiezen) wordt geopend.
Fx31Profilemgr
Noot: een andere manier om de profielbeheerder te starten, is vanuit het veld Zoeken in het menu Starten van Windows. Sluit Firefox (wanneer geopend), druk op Windows Key , typ firefox.exe -P en druk op enter.
Als het venster voor profielbeheer niet verschijnt, dient u mogelijk het volledige pad naar het Firefox-programma bij te voegen, die regel tussen aanhalingstekens te zetten, en een spatie gevolgd door -P toe te voegen. Voorbeelden:

Firefox (32-bits) in 64-bits Windows

• "C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" -P

Firefox (32-bits) in 32-bits Windows (of 64-bits Firefox in 64-bits Windows)

• "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -P
  1. Sluit Firefox als het is geopend: Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .
  2. Navigeer naar /Applications/Utilities via de Finder.
  3. Open de Terminal-toepassing.
  4. Voer in de Terminal-toepassing het volgende in:
    /Applications/Firefox.app/Contents/MacOS/firefox-bin -P
    Noot: u kunt -P, -p of -ProfileManager gebruiken (dit zou allemaal moeten werken).
  5. Druk op Return. Het venster voor profielbeheer van Firefox (Gebruikersprofiel kiezen) wordt geopend.
Fx30ProfileManager-Mac

Als Firefox al in uw Linux-distributie aanwezig is of als u Firefox hebt geïnstalleerd via de pakketbeheerder van uw Linux-distributie:

1. Sluit Firefox als het is geopend: Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .
  2. Voer het volgende uit in Terminal:
    firefox -P

Noot: de P is een hoofdletter. Als alternatief kunt u -ProfileManager gebruiken in plaats van -P.
Het venster voor profielbeheer van Firefox (Gebruikersprofiel kiezen) wordt geopend.

Fx31ProfileManger-Lin
Als het venster voor profielbeheer nog niet wordt geopend, kan Firefox nog op de achtergrond actief zijn, hoewel dit niet zichtbaar was. Sluit alle actieve versies van Firefox of herstart de computer en probeer het vervolgens opnieuw.

Een profiel aanmaken

Na het starten van de profielbeheerder zoals hierboven uitgelegd, kunt u als volgt een nieuw, aanvullend profiel aanmaken:

1. Klik in de profielbeheerder op Profiel aanmaken… om de wizard Profiel aanmaken te starten.
  2. Klik op Volgende en voer de naam van het profiel in. Gebruik een profielnaam die beschrijvend is, zoals uw persoonlijke naam. Deze naam is niet zichtbaar op het internet.

Fx52_creating-profile_linux
  3. U kunt ook kiezen waar u het profiel op uw computer wilt opslaan. Klik op Map kiezen… om de opslaglocatie ervan te kiezen.
    Waarschuwing: als u zelf een maplocatie voor het profiel kiest, selecteer dan een nieuwe of lege map. Als u een map kiest die niet leeg is en later het profiel verwijdert en de optie ‘Bestanden verwijderen’ kiest, zal alles in die map worden verwijderd.
  4. Klik op VoltooienGereed om het nieuwe profiel aan te maken.

U wordt teruggebracht naar het venster voor profielbeheer, waarin u Firefox kunt starten of de profielbeheerder kunt verlaten.

Noot: als u de profielbeheerder de volgende keer wanneer u Firefox start wilt laten verschijnen, verwijdert u het vinkje naast ‘Geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten’. Zo niet, dan wordt automatisch het geselecteerde profiel gebruikt.

Een profiel verwijderen

Na het starten van de profielbeheerder zoals hierboven uitgelegd, kunt u als volgt een bestaand profiel verwijderen:

1. Selecteer het te verwijderen profiel in de profielbeheerder en klik op Profiel verwijderen….
  2. Bevestig dat u het profiel wilt verwijderen:

Fx52_removing-profile-linux
    • Bestanden niet verwijderen verwijdert het profiel uit de profielbeheerder, maar bewaart de profielgegevensbestanden op uw computer in de opslagmap, zodat uw gegevens niet verloren gaan. ‘Bestanden niet verwijderen’ is de aanbevolen optie, omdat dit de map van het oude profiel bewaart en u hieruit bestanden naar een nieuw profiel kunt verplaatsen.
    • Bestanden verwijderen verwijdert het profiel en de bestanden ervan, waaronder de bladwijzers, instellingen, wachtwoorden etc.
      Waarschuwing: als u de optie ‘Bestanden verwijderen’ gebruikt, worden de profielmap en -bestanden verwijderd. Deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt.
    • Annuleren onderbreekt het verwijderen van een profiel.

Een profiel hernoemen

Na het starten van de profielbeheerder zoals hierboven uitgelegd, kunt u als volgt een profiel hernoemen:

1. Selecteer het te hernoemen profiel in de profielbeheerder en klik op Profiel hernoemen….
  2. Voer de nieuwe naam in voor het profiel. Typ de nieuwe profielnaam in en klik op OK.
    • Noot: de map die de bestanden voor het profiel bevat wordt niet hernoemd.

Profielen beheren als Firefox is geopend

Typ about:profiles in de adresbalk en maak een keuze uit de volgende opties:

fx46aboutprofiles Fx52aboutprofiles-Win Fx48aboutprofiles-Mac Fx52_about-profiles-linux

Een nieuw profiel aanmaken: klik op Een nieuw profiel aanmaken en volg de stappen in de sectie Een profiel aanmaken hierboven om een nieuw profiel toe te voegen.

Om profielen te beheren, zoekt u het profiel dat u wilt wijzigen en kiest u een van de knoppen eronder:

• Hernoemen: klik hierop om de naam van een profiel te wijzigen in de profielbeheerder. Noot: de map die de bestanden voor het profiel bevat, wordt niet hernoemd.
  • Verwijderen: klik hierop als u een profiel wilt verwijderen. (Het profiel dat in gebruik is, kan niet worden verwijderd.) Waarschuwing: dit kan niet ongedaan worden gemaakt. Zie de sectie Een profiel verwijderen hierboven voor meer informatie.
  • Instellen als standaardprofiel: klik hierop om Firefox dit profiel te laten gebruiken bij het opstarten, tenzij u naar een andere profiel omschakelt.
  • Profiel starten in nieuwe browser: als u op deze knop klikt, wordt een ander Firefox-venster geopend dat het geselecteerde profiel gebruikt, als u Firefox hebt gestart met de opdrachtregeloptie -no-remote. Anders wordt een ander Firefox-venster geopend in het profiel dat op dat moment in gebruik is.
Noot: de hieronder beschreven opties van de profielbeheerder zijn niet beschikbaar wanneer u profielen beheert als Firefox is geopend.

Opties

Deze opties zijn alleen beschikbaar wanneer u de profielbeheerder start als Firefox is gesloten.

Offline werken

Het kiezen van deze optie laadt het geselecteerde profiel en start Firefox zonder verbinding te maken met het internet. U kunt eerder bekeken websites bekijken en met uw profiel experimenteren.

Geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten

Als u meerdere profielen hebt, vertelt deze optie aan Firefox wat te doen bij het opstarten:

• Als u deze optie aanvinkt, zal Firefox automatisch het geselecteerde profiel laden bij het opstarten. Om andere profielen te benaderen, moet u eerst de profielbeheerder starten.
  • Als u deze optie uitvinkt, zal Firefox telkens wanneer u Firefox start de profielbeheerder tonen, zodat u een profiel kunt selecteren dat u wilt gebruiken.

Een profiel verplaatsen

Om al uw Firefox-gegevens en -instellingen naar een andere Firefox-installatie te kopiëren (bv. wanneer u een nieuwe computer aanschaft), dient u een back-up van uw Firefox-profiel te maken en deze vervolgens terug te zetten naar de gewenste nieuwe locatie.

Gegevens uit een oud profiel terugzetten

Als u belangrijke gegevens uit een oud Firefox-profiel hebt, zoals bladwijzers, wachtwoorden of gebruikersvoorkeuren, kunt u die gegevens naar een nieuw Firefox-profiel overzetten door de ermee verbonden bestanden te kopiëren.