Problemen met Firefox oplossen via de Veilige modus

(Doorgestuurd vanaf Veilige modus)

De Veilige modus is een speciale modus van Firefox die kan worden gebruikt voor het onderzoeken en oplossen van problemen. De veilige modus zet bepaalde instellingen tijdelijk terug naar de oorspronkelijke waarden en schakelt add-ons die mogelijk problemen veroorzaken uit. Door het gedrag van Firefox in normale modus te vergelijken met het gedrag in veilige modus kunt u wellicht de oorzaak van het probleem vinden.

Noot: Windows-gebruikers zijn wellicht bekend met een veilige modus voor Windows. De veilige modus in Firefox heeft niets te maken met Windows Veilige modus.
Noot: De functie Firefox herinitialiseren kan veel problemen oplossen door Firefox terug te zetten naar de begintoestand van na de installatie, terwijl uw belangrijke gegevens bewaard blijven. Overweeg deze functie te gebruiken voordat u een langdurig proces voor probleemoplossing begint.

Firefox in veilige modus starten

Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox, ga naar het menu HelpKlik in de menubalk op het menu HelpKlik boven in het Firefox-venster op het menu Help en selecteer Herstarten met uitgeschakelde add-ons…. Firefox zal opstarten met het dialoogvenster Firefox Veilige modus.
Noot: u kunt Firefox ook in Veilige modus starten door de shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.
Klik op de menuknop New Fx Menu , klik op Help Help-29 en selecteer Herstarten met uitgeschakelde add-ons…. Firefox zal opstarten met het dialoogvenster Firefox Veilige modus.
Noot: u kunt Firefox ook in Veilige modus starten door de shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.

Venster Veilige modus

U hebt nu drie mogelijkheden:

• Op de knop Afsluiten klikken annuleert het starten van Firefox’ veilige modus.
  • Op de knop Doorgaan in veilige modus klikken schakelt uw extensies, thema’s en hardwareversnelling tijdelijk uit en zet werkbalk- en knopaanpassingen terug naar de standaardwaarden. Als u de veilige modus verlaat en Firefox normaal start, zullen uw extensies, thema’s en instellingen weer terugkeren naar de toestand die ze hadden voordat u de veilige modus activeerde.
  • De knop Wijzigingen doorvoeren en herstarten is alleen ingeschakeld als u een van de keuzes erboven selecteert. Zie de sectie Blijvende wijzigingen aan Firefox in het venster Veilige modus aanbrengen hieronder voor meer informatie.

Venster Veilige modus

Safe Mode Fx 15 - Win

U hebt nu twee mogelijkheden:

• Op de knop Doorgaan in veilige modus klikken schakelt uw extensies, thema’s en hardwareversnelling tijdelijk uit en zet werkbalk- en knopaanpassingen terug naar de standaardwaarden. Als u de veilige modus verlaat en Firefox normaal start, zullen uw extensies, thema’s en instellingen weer terugkeren naar de toestand die ze hadden voordat u de veilige modus activeerde.
  • Op de knop Firefox herinitialiseren klikken zal Firefox terugzetten naar de standaardtoestand van na de installatie, waarbij uw belangrijke gegevens bewaard blijven. Zie Firefox herinitialiseren - De meeste problemen eenvoudig verhelpen voor meer informatie over deze optie.

Problemen in veilige modus verhelpen

Zodra Firefox zich in veilige modus bevindt, kunt u het gedrag ervan testen en controleren of het probleem verdwijnt.

Het probleem treedt op in veilige modus

Als het probleem nog steeds optreedt in veilige modus, wordt het niet door een extensie of thema veroorzaakt. Andere mogelijke oorzaken kunnen plug-ins of aangebrachte wijzigingen aan voorkeursinstellingen van Firefox zijn, die niet in veilige modus worden uitgeschakeld. Zie de volgende artikelen voor oplossingen:

Het probleem treedt niet op in veilige modus

Als het probleem niet optreedt in veilige modus, wordt het zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een extensie, thema of hardwareversnelling.

Veilige modus afsluiten

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

2. Start Firefox zoals u gewend bent.

Blijvende wijzigingen aan Firefox in het venster Veilige modus aanbrengen

Wanneer u Firefox in veilige modus start, kunt u ervoor kiezen de volgende blijvende wijzigingen aan te brengen door een selectievakje aan te vinken en op de knop Wijzigingen doorvoeren en herstarten te klikken.

Waarschuwing: wanneer u deze wijzigingen aanbrengt en Firefox herstart, zullen ze vanaf dat moment actief blijven, tenzij u extra stappen neemt om ze ongedaan te maken. Sommige wijzigingen kunnen niet ongedaan worden gemaakt.
  • Alle add-ons uitschakelen: als u dit vakje selecteert en vervolgens op Wijzigingen doorvoeren en herstarten klikt, zal Firefox in normale modus opstarten, maar al uw extensies, thema’s en plug-ins zullen worden uitgeschakeld (niet gede-installeerd). Om de wijziging ongedaan te maken dient u elke extensie en plug-in die in de add-onbeheerder wordt vermeld in te schakelen. Zie dit artikel als u meer hulp nodig hebt bij het inschakelen van uw add-ons.
  • Werkbalken en bedieningen herinitialiseren: als u dit vakje selecteert en vervolgens op Wijzigingen doorvoeren en herstarten klikt, zal Firefox opstarten in normale modus, maar aanpassingen aan de werkbalk (zoals de positie van knoppen en werkbalken) zullen verloren gaan. Als u deze wijziging later ongedaan wilt maken, dient u de genoemde aanpassingen opnieuw aan te brengen. Zie Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen voor meer hulp.
  • Alle bladwijzers verwijderen, behalve reservekopieën: als u dit vakje selecteert en vervolgens op Wijzigingen doorvoeren en herstarten klikt, zal Firefox uw huidige bladwijzers verwijderen en vervangen door de standaardbladwijzers. Als u de wijziging later ongedaan wilt maken, dient u uw bladwijzers vanaf een reservekopie terug te zetten. Zie Reservekopieën van uw bladwijzers maken of naar een andere computer verplaatsen voor meer hulp.
  • Alle gebruikersvoorkeuren naar Firefox-standaardwaarden terugzetten: als u dit vakje selecteert en vervolgens op Wijzigingen doorvoeren en herstarten klikt, zullen aangebrachte wijzigingen in de opties en voorkeuren van Firefox ongedaan worden gemaakt, en de opties en voorkeuren worden teruggezet naar hun standaardwaarden. Deze wijziging is moeilijk ongedaan te maken, aangezien u zich wellicht niet alle instellingen die u hebt gewijzigd kunt herinneren.
  • Standaard zoekmachines herstellen: als u dit vakje selecteert en vervolgens op Wijzigingen doorvoeren en herstarten klikt, zullen alle standaard geïnstalleerde zoekmachines die u hebt verwijderd worden teruggeplaatst. Toegevoegde zoekmachines worden hierdoor niet verwijderd. Ga eenvoudig naar de zoekbalk en verwijder de zoekmachines die u niet wilt gebruiken om deze wijziging ongedaan te maken.

Gebaseerd op informatie van Safe mode (mozillaZine KB)

Deel dit artikel: http://mzl.la/MwuO4X