Problemen met Firefox analyseren en verhelpen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 11883
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update, summary
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

De meeste problemen met Firefox zijn te verhelpen door de hieronder beschreven methoden voor probleemoplossing te volgen. Probeer deze in de genoemde volgorde. Als er één niet werkt, ga dan door naar de volgende. Als u hierbij extra hulp nodig hebt, is er een gemeenschap van vrijwilligers stand-by om te helpen.

1. Uw computer herstarten

Soms kunnen problemen worden verholpen door eenvoudig uw computer te herstarten en daarna Firefox weer te starten.

2. Uw cookies en buffer wissen

Veel problemen met het laden van webpagina’s kunnen worden opgelost door Firefox’ cookies en buffer te wissen:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Geschiedenis en selecteer Recente geschiedenis wissen…
  3. Selecteer Alles in het vervolgkeuzemenu Te wissen tijdsperiode: .
  4. Selecteer zowel Cookies als Buffer onder het vervolgkeuzemenu. Zorg ervoor dat u geen items selecteert die u wilt behouden.
  5. Klik op OKNu Wissen.
Voor meer informatie, zie Navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen in Firefox.

3. Uw plug-ins bijwerken

Soms kunnen plug-ins voor Firefox (zoals Adobe Reader, Flash, Java, QuickTime, RealPlayer en Windows Media Player) problemen veroorzaken. Vaak komt dit doordat ze zijn verouderd. Om te controleren of u de meest recente versies van al uw plug-ins hebt, kunt u onze Plugin Check-pagina bezoeken:

1. Als enkele plug-ins zijn verouderd, klik dan op Update en volg de instructies voor het bijwerken van die plug-in.
  2. Herstart Firefox nadat u al uw plug-ins hebt bijgewerkt.
    • De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie. Start Firefox daarna opnieuw.

4. Firefox herstarten in Veilige modus

Problemen in Firefox vaststellen met de probleemoplossingsmodus is een probleemoplossingsmodus die onder andere alle extensies uitschakelt, het standaardthema gebruikt, hardwareversnelling uitschakelt, en standaard werkbalkinstellingen en -bedieningen gebruikt. Om Firefox in Veilige modus te starten:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Probleemoplossingsmodus… en klik op Herstarten in het dialoogvenster Firefox herstarten in probleemoplossingsmodus?

Noot: u kunt Firefox ook in Probleemoplossingsmodus starten door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de Option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
    Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.
  2. Klik in het het dialoogvenster Firefox Veilige modus op Doorgaan in Veilige modus.
  3. Controleer of uw probleem nog steeds optreedt in Veilige modus.

5. Problemen met uw plug-ins oplossen

Sommige problemen kunnen worden veroorzaakt door een plug-in die niet langer met Firefox werkt. Schakel al uw plug-ins uit om te controleren of dit het geval is. Als het probleem verdwijnt, is het aannemelijk dat een plug-in de oorzaak is:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Klik op elke plug-in in de lijst en klik daarna op Uitschakelen.
  3. Controleer of uw probleem zich voordoet wanneer u alle plug-ins hebt uitgeschakeld.

Als het probleem verdwijnt wanneer al uw plug-ins zijn uitgeschakeld, zie dan het artikel Problemen met plug-ins zoals Flash of Java oplossen om bekende problemen met Firefox te verhelpen om vast te stellen welke plug-in het veroorzaakt.

6. Uw Firefox-instellingen herinitialiseren

Sommige problemen kunnen worden verholpen door al uw voorkeursinstellingen van Firefox te herinitialiseren:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Probleemoplossingsmodus… en klik op Herstarten in het dialoogvenster Firefox herstarten in probleemoplossingsmodus?

Noot: u kunt Firefox ook in Probleemoplossingsmodus starten door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de Option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
    Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.
  2. Plaats in het dialoogvenster Firefox Veilige modus een vinkje bij Alle gebruikersvoorkeuren naar Firefox-standaardwaarden terugzetten en Werkbalken en bedieningen herinitialiseren.
  3. Klik op Wijzigingen doorvoeren en herstarten om uw wijzigingen toe te passen.

7. Firefox opnieuw installeren

Sommige problemen met Firefox kunnen worden veroorzaakt door een probleem met een van de programmabestanden van Firefox. Volg deze stappen om Firefox volledig te verwijderen en opnieuw te installeren.

Mogelijk wilt u deze stappen afdrukken of in een andere browser bekijken.
  1. Download de meest recente officiële versie van Firefox vanaf Mozilla.com.
  2. Sluit Firefox af: De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  3. De-installeer Firefox - zie Firefox van uw computer de-installeren voor instructies.
    Selecteer tijdens het de-installatieproces niet de optie ‘Mijn persoonlijke gegevens en aanpassingen van Firefox verwijderen’. U zult al uw bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en instellingen verliezen.
  4. Verzeker u ervan dat u na het uitvoeren van het de-installatieprogramma ook de Firefox-installatiemap verwijdert, die zich standaard hier bevindt: C:\Program files\Mozilla Firefox
  5. Herinstalleer Firefox - zie Firefox downloaden en installeren in Windows voor instructies.
  1. Download de meest recente officiële versie van Firefox vanaf Mozilla.com.
  2. Sluit Firefox af: De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  3. De-installeer Firefox - zie Firefox van uw computer de-installeren voor instructies.
    Selecteer tijdens het de-installatieproces niet de optie ‘Mijn persoonlijke gegevens en aanpassingen van Firefox verwijderen’. U zult al uw bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en instellingen verliezen.
  4. Herinstalleer Firefox - zie Firefox downloaden en installeren op MacFirefox installeren in Linux voor instructies.

Start nu Firefox en controleer of het probleem is verholpen. Als dit zo is, kunt u de extensies en thema’s waarvan u (in deel 4 hierboven) hebt vastgesteld dat deze geen problemen veroorzaakten opnieuw installeren. Als uw probleem niet is verholpen, ga dan door met de volgende probleemoplossingsmethode.

8. Een nieuw profiel aanmaken

Een beschadigd profiel kan allerlei problemen met Firefox veroorzaken. U kunt een nieuw profiel aanmaken om te controleren of uw probleem wordt veroorzaakt door een beschadigd profiel. Als dat het probleem oplost, kunt u gegevens (bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden etc.) naar het nieuwe profiel kopiëren.

1. Gebruik de instructies in het artikel Profielbeheerder – Firefoxprofielen aanmaken, wijzigen of wisselen om de Profielbeheerder te starten en een nieuw profiel aan te maken.
    Verwijder uw oude profiel niet bij het aanmaken van een nieuw profiel. U zult al uw bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden en instellingen verliezen.
  2. Selecteer, zodra u een nieuw profiel hebt aangemaakt, dit profiel in de Profielbeheerder en klik op Firefox starten.

Doe een test om te controleren of uw probleem optreedt met het nieuwe profiel. Als dit niet zo is, kunt u uw gegevens naar het nieuwe profiel kopiëren - zie Belangrijke gegevens uit een oud profiel terugzetten voor instructies.

Overige oplossingen

Als u al deze methoden voor probleemoplossing hebt geprobeerd en nog steeds problemen ondervindt, kan het probleem door andere software op uw systeem worden veroorzaakt.

Deze sectie bevat geen stap-voor-stap instructies. Lees de bijbehorende documentatie voor meer informatie over deze oplossingen.

Controleren op conflicten met uw internetbeveiligingssoftware

Sommige internetbeveiligingssoftware (waaronder antivirus-, antispyware- en firewallprogramma’s) kunnen problemen met Firefox veroorzaken, zoals het blokkeren van websites, crashes, en meer. Meestal kunt u de instellingen van het programma openen en Firefox uit de lijst van toegestane of vertrouwde programma’s verwijderen, waarna Firefox opnieuw zal worden gedetecteerd en alles weer gaat werken zoals het hoort. Als uw programma in het artikel Firewalls zo configureren dat Firefox toegang heeft tot het internet wordt vermeld, kunt u specifieke instructies verkrijgen over het op de juiste wijze opnieuw configureren ervan.

Uw systeem scannen op virussen en spyware

Het is verstandig uw systeem regelmatig te scannen op virussen, spyware of andere malware. Deze gratis services zijn vaak handig:

Uw harde schijf controleren op fouten

Een probleem met de harde schijf van uw computer kan voorkomen dat Firefox wordt uitgevoerd. Op de volgende locaties bevinden zich instructies voor het controleren van uw harde schijf:

Gebaseerd op informatie van Standard diagnostic - Firefox (mozillaZine KB)