Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 149726
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Malware is een afkorting van ‘Malicious software’, oftewel kwaadwillende software. Deze term wordt doorgaans gebruikt voor op uw computer geïnstalleerde software die is ontworpen om een computersysteem te infiltreren of te beschadigen, zonder de eigenaar daarover te informeren. Soms kan een probleem met Firefox het resultaat zijn van malware die op uw computer is geïnstalleerd, zonder dat u zich hiervan bewust bent. Dit artikel beschrijft de gebruikelijke symptomen ervan, wat u kunt doen om te voorkomen dat malware wordt geïnstalleerd en hoe u het kunt verwijderen.

Hoe weet ik of mijn Firefox-probleem een gevolg is van malware?

Symptomen van malware kunnen van diverse aard zijn en afhankelijk van de malware, maar als u een of meerdere van deze verschijnselen herkent, is het mogelijk dat u malware op uw computer hebt.

Hoe voorkom ik dat malware wordt geïnstalleerd?

Door eenvoudige regels te volgen kunt u voorkomen dat malware op uw computer wordt geïnstalleerd:

• Houd uw besturingssysteem en andere software up-to-date: de installatie van kwaadwillende software maakt doorgaans gebruik van bekende beveiligingslekken in andere programma’s, die mogelijk in latere versies zijn gedicht. Zorg ervoor dat u de meest recente versie gebruikt van elk stukje software dat u hebt geïnstalleerd, waaronder plug-ins door te controleren op updates hiervoor via de softwareleverancier, en Windows via de Windows Update-functie.
  • Installeer geen niet-vertrouwde software: sommige websites bieden software aan om uw browser te versnellen, te helpen bij het zoeken op het internet, of om werkbalken toe te voegen die dingen doen die Firefox al doet. Sommige ongewenste programma’s worden ook tegelijk met andere softwarepakketten aangeboden. Doorgaans verzamelen deze programma’s informatie over uw surfgedrag die alleen van nut is voor mensen die ze hebben ontworpen en de werking van Firefox verstoren. Zorg ervoor dat u add-ons vanaf Mozilla’s add-onwebsite installeert en ongewenste programma’s in software-wizards uitvinkt.
  • Klik niet in misleidende pop-upvensters: veel kwaadwillende websites proberen malware op uw systeem te installeren door afbeeldingen eruit te laten zien als pop-upvensters, of door een animatie van de website die uw computer scant weer te geven. Voor meer informatie over het detecteren van een misleidende pop-up, zie Instellingen voor pop-upblokkering, uitzonderingen en probleemoplossing.
  • Voer geen namaak-Firefox uit: download Firefox vanaf mozilla.org/firefox.
    Noot: rapporteer misbruik van het Firefox-handelsmerk op websites via de pagina Mozilla Violating Website Report en in e-mailberichten door deze door te sturen naar Mozilla’s e-mailadres voor misbruik.
  • Voer real-time antivirus- en antispywarebescherming uit en scan uw systeem regelmatig. Zorg ervoor dat uw real-time antivirus- en antispywarebescherming is ingeschakeld. Scan uw computer minstens elke maand.

Mac-beveiliging en bescherming tegen malware

Mac-systemen worden over het algemeen als veiliger beschouwd en bieden standaard meer controle over beschikbare software vergeleken met Windows-pc’s. Deze Apple Support-documenten kunnen van pas komen:

Voor informatie van meer technische aard bevat dit Apple Support-artikel een uitgebreide samenvatting van advies, aanbevelingen en gekoppelde artikelen voor Mac-gebruikers:

Hoe kom ik van malware af?

Het Wikipedia-artikel Linux malware (en) bevat informatie en aanbevelingen voor Linux-gebruikers.

Hoe kom ik van malware af?

Recente door Microsoft ondersteunde versies van Windows bevatten waarschijnlijk basale gratis antivirussoftware die is ingebouwd, of deze is gratis beschikbaar via Microsoft. Als uw antivirus- en antispywaresoftware geen malware heeft gedetecteerd, scan dan uw systeem met de onderstaande gratis scanprogramma’s voor malware. U dient een scan met alle programma’s uit te voeren, omdat elk programma andere malware detecteert. Zorg er ook voor dat u elk programma bijwerkt om de meest recente versie van de bijbehorende database te verkrijgen voordat u een scan uitvoert.

Waarschuwing: antivirus- en antispywaresoftware kunnen soms ‘false positives’ genereren. Overweeg het in quarantaine zetten van verdachte bestanden in plaats van het verwijderen ervan.
Noot: bepaalde onderdelen van malware kunnen alleen in de veilige modus van Windowsveilige modus van Windowsveilige modus van Windowsveilige modus van Windows worden verwijderd.