Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren

Privénavigatie bewaart geen navigatiegegevens, zoals geschiedenis en cookies en laat geen sporen na wanneer u de sessie beëindigt. U bent standaard, als u in privévensters navigeert, afgeschermd van cookies van derden en inhoudstrackers. Ons anti-trackingbeleid weerspiegelt onze toewijding aan de bescherming van uw privacy en u veilig houden. Bovendien heeft Firefox Verbeterde bescherming tegen volgen, waarmee wordt voorkomen dat verborgen trackers uw gegevens over verschillende websites kunnen opslaan en het surfen kunnen vertragen.

Wilt u meer info? Lees het artikel SmartBlock voor Verbeterde bescherming tegen volgen

Belangrijk: Privénavigatie maakt u niet anoniem op het internet. Uw internetserviceprovider, werkgever, of de websites zelf kunnen nog steeds informatie verzamelen over de pagina’s die u bezoekt. Ook beschermt Privénavigatie u niet tegen keyloggers of spyware die mogelijk op uw computer zijn geïnstalleerd. Raadpleeg Veelgehoorde mythes over privénavigatie voor meer informatie.

Hoe open ik een nieuw privévenster?

Er zijn twee manieren om een nieuw privévenster te openen:

Een nieuw, leeg privévenster vanuit het Firefox-menu openen

• Klik op de menuknop Fx57Menu en daarna op Nieuw privévenster.
    NewPrivatewin89

De startpagina voor Privénavigatie wordt geopend.

Een koppeling in een nieuw privévenster openen

• Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op een willekeurige koppeling en kies Koppeling openen in nieuw privévenster vanuit het contextmenu.
    Fx96 Link in Private Window
Tip: privénavigatievensters bevatten een paars masker bovenaan.
Fx96 Win11 private maskFx106 Win10 private mask

Wat wordt er door Privénavigatie niet opgeslagen?

• Bezochte pagina’s: er worden geen pagina’s toegevoegd aan de lijst met websites in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het venster Bibliotheek, of in de vervolgkeuzelijst van de adresbalk.
  • Formulier- en zoekbalkinvoer: niets van wat u in tekstvelden op webpaginaformulieren of de zoekbalk invult zal worden opgeslagen voor het automatisch invullen van formulieren.
  • Downloadlijstvermeldingen: nadat u Privénavigatie uitschakelt, zullen geen bestanden die u hebt gedownload in de lijst van de bibliotheek Downloads worden vermeld.
  • Cookies: cookies slaan gegevens op over websites die u bezoekt, zoals voorkeursinstellingen voor websites en aanmeldingsstatus. Cookies kunnen ook worden gebruikt door derden om uw surfgedrag te volgen. Zie het artikel Hoe zet ik de functie Niet volgen aan? voor meer info over volgen (tracking). Cookies die in privévensters worden ingesteld, worden tijdelijk in het geheugen geladen, gescheiden van cookies in normale vensters, en aan het einde van uw privésessie verwijderd (nadat het laatste privévenster is gesloten).
  • Gebufferde webinhoud en Offline webinhoud en gebruikersgegevens: er zullen geen tijdelijke internetbestanden (gebufferde bestanden) of bestanden die websites opslaan voor offlinegebruik worden opgeslagen.
Noot:
  • Nieuwe wachtwoorden en bladwijzers die u tijdens het gebruik van Privénavigatie aanmaakt, zullen bewaard blijven.
  • Bestanden die u tijdens het gebruik van Privénavigatie naar uw computer downloadt, zullen bewaard blijven.

Kan ik Firefox zo instellen dat altijd Privénavigatie wordt gebruikt?

Firefox is standaard ingesteld om geschiedenis te onthouden, maar u kunt deze instelling wijzigen in de privacyoptiesvoorkeuren van Firefox:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Geschiedenis.
    Fx63CustomHistory
  3. Kies Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis vanuit het vervolgkeuzemenu en vink de instelling Altijd de privénavigatiemodus gebruiken aan.
    • Als alternatief kunt u Nooit geschiedenis onthouden in het vervolgkeuzemenu selecteren, wat gelijkwaardig is aan altijd de privénavigatiemodus gebruiken.
  4. Herstart Firefox.
Belangrijk: als Firefox is ingesteld op Altijd de privénavigatiemodus gebruiken of Nooit geschiedenis onthouden, ziet u geen paars masker aan de bovenkant van elk venster, terwijl u eigenlijk toch de privénavigatiemodus gebruikt. Om terug te keren naar normaal browsen, gaat u in OptiesVoorkeurenInstellingen naar het menu Privacy & Beveiliging en vinkt u Altijd de privénavigatiemodus gebruiken in uw instellingen voor Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis uit (of selecteert u Geschiedenis onthouden in het vervolgkeuzemenu) en herstart u Firefox.

U kunt ook Firefox in de privénavigatiemodus vastzetten aan de Windows-taakbalk voor gemakkelijke toegang:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Nieuw privévenster. Een nieuw Firefox-pictogram met een klein paars masker wordt getoond in de Windows-taakbalk, dit is het pictogram voor de privénavigatiemodus.
  2. Klik met uw rechtermuisknop op dit pictogram in de taakbalk.
  3. Klik op Aan de taakbalk vastmaken.

Andere manieren om te bepalen welke gegevens door Firefox worden opgeslagen