Paneel Privacy - Instellingen voor externe inhoud en cookies in Thunderbird

Dit artikel geeft uitleg over de beschikbare instellingen in het tabblad Privacy & Beveiliging van de opties van Thunderbird.

Privacy

E-mailinhoud

• Externe inhoud in berichten toestaan: soms laden berichten externe inhoud, zoals afbeeldingen. Helaas is het voor spammers gebruikelijk om deze methode te gebruiken voor het verifiëren dat uw adres geldig is. Standaard laadt Thunderbird geen externe inhoud, en is een knop aanwezig om dit gedrag voor elk bericht te negeren. Selecteer deze instelling als u wilt dat Thunderbird automatisch externe inhoud bij elk bericht weergeeft. Klik op Uitzonderingen… om te beheren welke websites automatisch externe inhoud kunnen laden. Voor meer informatie, zie Externe inhoud in berichten.

Webinhoud

• Websites en koppelingen die ik heb bezocht onthouden: wanneer geselecteerd, wijzigt Thunderbird de kleur van koppelingen die u al hebt bezocht.
  • Cookies van websites accepteren: wanneer geselecteerd, zal Thunderbird cookies accepteren van webinhoud in berichten die u bekijkt. Klik op Uitzonderingen… om te bepalen of sommige websites geen cookies mogen instellen.
Cookies van derden accepteren:
  • Altijd: Thunderbird zal altijd cookies accepteren van http://website2.com wanneer u een bericht bekijkt met inhoud van http://website1.com.
  • Van bezochte: als u eerder een bericht hebt bekeken met inhoud van http://website2.com, zal Thunderbird cookies van deze website accepteren wanneer u een bericht bekijkt met inhoud van http://website1.com, anders zal Thunderbird deze niet accepteren.
  • Nooit: Thunderbird zal nooit cookies accepteren van http://website2.com wanneer u een bericht bekijkt met inhoud van http://website1.com.
Bewaren totdat:
  • ze verlopen: wanneer geselecteerd, zal Thunderbird de websites waarvoor u inhoud van een bericht bekijkt toestaan om aan te geven hoe lang Thunderbird de cookies ervan moet bewaren.
  • ik Thunderbird afsluit: wanneer geselecteerd, worden uw cookies verwijderd zodra u Thunderbird afsluit.
  • mij elke keer vragen: wanneer geselecteerd, zal Thunderbird u telkens wanneer een website probeert een cookie in te stellen vragen hoe lang het moet worden bewaard. Klik op Cookies tonen om het venster Cookies weer te geven.
  • Websites een ‘Do Not Track’-signaal geven dat u niet gevolgd wilt worden: de meeste grotere websites volgen het gedrag van hun bezoekers en leveren of verkopen deze gegevens daarna door aan andere bedrijven. Deze gegevens kunnen dan worden gebruikt voor het tonen van advertenties, producten of diensten die speciaal aan u zijn gericht. Wanneer geselecteerd, zal Thunderbird elke website met inhoud van een bericht, hun adverteerders en inhoudsproviders laten weten dat u niet wilt dat uw surfgedrag wordt gevolgd.

Wachtwoorden

De Wachtwoordenbeheerder van Thunderbird slaat de gebruikersnamen en wachtwoorden die u gebruikt om toegang te verkrijgen tot servers veilig op, zodat u ze niet steeds opnieuw hoeft in te geven als u op nieuwe berichten controleert of berichten verzendt. Klik op Opgeslagen wachtwoorden… om de gebruikersnamen en wachtwoorden die Thunderbird voor u heeft opgeslagen te bekijken, te bewerken of te verwijderen. Zie voor meer informatie Wachtwoordenbeheerder - Wachtwoorden onthouden, verwijderen en wijzigen in Thunderbird.

• Een hoofdwachtwoord gebruiken: als u uw computer deelt en niet wilt dat anderen uw opgeslagen wachtwoorden kunnen bekijken, schakel dan deze instelling in om Thunderbird om een hoofdwachtwoord te laten vragen om de wachtwoorden die u Thunderbird laat onthouden te bekijken of te gebruiken. Klik om uw Hoofdwachtwoord te bewerken of te verwijderen op Hoofdwachtwoord wijzigen…. Zie voor meer informatie Uw Thunderbird-wachtwoorden beschermen met een hoofdwachtwoord.

Ongewenst

Thunderbird bevat de mogelijkheid om ongewenste berichten te identificeren en te filteren. Deze instellingen helpen u met het aanpassen van hoe het filteren op ongewenste post zich gedraagt. Zie voor meer informatie Thunderbird en ongewenste of spamberichten.

• Wanneer ik berichten markeer als ongewenst: ongewensteberichtenfiltering kan worden gebruikt om ongewenste berichten uit uw Postvak IN te filteren. In sommige gevallen wilt u een bericht mogelijk als ongewenst markeren. Met deze instelling kunt u bepalen wat er met het bericht gebeurt als u het als ongewenst markeert.
  • Berichten die zijn gedetecteerd als ongewenst, markeren als gelezen: als deze instelling is ingeschakeld, markeert Thunderbird een bericht als gelezen als het is gemarkeerd als ongewenst.
  • Logboek van zelflerend ongewensteberichtenfilter inschakelen: met deze instelling kunt u het logboek van ongewensteberichtenfiltering in- of uitschakelen, evenals het logboek zelf bekijken. Normaal zou het niet nodig hoeven zijn om het logboek in te schakelen.

Gegevensverzameling en -gebruik van Thunderbird

• Thunderbird toestaan om technische en interactiegegevens naar Mozilla te verzenden: als u deze instelling inschakelt, worden anonieme gegevens (meer info) naar Mozilla verzonden over de prestaties van Thunderbird in de echte wereld. Deze informatie wordt gebruikt om Thunderbird te verbeteren.
  • Thunderbird toestaan om namens u achterstallige crashrapporten te verzenden: als u dit aanvinkt, staat u Thunderbird toe crashrapporten op een later tijdstip te verzenden, als verzenden ten tijde van de crash niet mogelijk was (zoals wanneer het internet niet beschikbaar was). Meer info over Mozilla’s Crash Reporter voor Thunderbird.

Beveiliging

Scamdetectie

• Mij vertellen of het gelezen bericht een vermoedelijke e-mailscam is: een scambericht bevat materiaal dat is ontworpen om u te verleiden persoonlijke gegevens af te geven. Als deze instelling is ingeschakeld, toont Thunderbird een waarschuwing als wordt gedetecteerd dat het gelezen bericht een scam is. Zie voor meer informatie Thunderbirds scamdetectie.

Antivirus

• Antivirusprogramma’s toestaan om individuele inkomende berichten in quarantaine te plaatsen: standaard slaat Thunderbird elke e-mailmap lokaal op als één bestand. Er is bijvoorbeeld een bestand genaamd Inbox. Als uw antivirussoftware een virus detecteert in een nieuw inkomend bericht, wordt het hele bestand Inbox in quarantaine geplaatst, omdat het nieuwe bericht in dat bestand is opgeslagen.

Maar met deze instelling ingeschakeld, slaat Thunderbird elk nieuw bericht eerst op in een tijdelijk bestand in de tijdelijke systeemmap op uw computer, waardoor uw antivirussoftware alleen een los bericht in quarantaine kan plaatsen. Als het bestand door de software wordt verwijderd, ziet u een foutbericht dat het bestand ontbreekt. Als het nieuwe berichtbestand nog steeds bestaat nadat het door antivirussoftware is gescand, wordt dit verplaatst naar het mapbestand Inbox van Thunderbird.

Certificaten

Certificaten helpen verbindingen met websites en andere servers, waaronder mailservers, te ver- en ontsleutelen. Zelfondertekende certificaten worden ook door sommige antivirusproducten gebruikt en daarvoor is een handmatige uitzondering nodig om deze producten een versleutelde verbinding te laten scannen.

• Wanneer een server om mijn persoonlijke certificaat vraagt: sommige servers vragen u zichzelf te identificeren met een persoonlijk certificaat. Om dit te doen, vragen ze Thunderbird er een voor u aan te maken. Als u in de toekomst een server benadert, vraagt Thunderbird u welk certificaat moet worden gebruikt. Als u wilt dat Thunderbird automatisch een certificaat voor u kiest, selecteer dan de keuze Er automatisch een selecteren. Wees u ervan bewust dat een persoonlijk certificaat persoonlijk identificeerbare informatie kan bevatten, zoals uw naam of adres, en het kan daarom kwetsbaar zijn voor uw privacy als u de keuze Er automatisch een selecteren selecteert. De keuze Mij elke keer vragen resulteert erin dat u elke keer dat er een certificaat wordt gevraagd een prompt hierover ziet.
  • OCSP-responderservers vragen om de huidige geldigheid van certificaten te bevestigen: Thunderbird kan een OCSP (Online Certificate Status Protocol)-server vragen te bevestigen dat een certificaat nog steeds geldig is. Standaard valideert Thunderbird een certificaat als het certificaat een OCSP-server opgeeft. U hoeft dit waarschijnlijk alleen te wijzigen als uw internetomgeving dit vereist.
  • Certificaten beheren…: klik op deze knop om opgeslagen certificaten te bekijken, nieuwe certificaten te importeren en een reservekopie van certificaten te maken of oude certificaten te verwijderen in Thunderbird.
  • Beveiligingsapparaten…: beveiligingsapparaten kunnen verbindingen ver- en ontsleutelen en certificaten en wachtwoorden opslaan. Klik op deze knop als u een ander beveiligingsapparaat dan dat in Thunderbird moet gebruiken.