Windows Media-bestanden afspelen in Firefox met de Windows Media-plug-in

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Vanaf Firefox-versie 52 is de ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Adobe Flash stopgezet. Zie dit artikel voor details.

Als u bij dit artikel bent beland via een koppeling op de Babylon-werkbalk en u wilt hier vanaf, zie dan het artikel De Babylon-werkbalk, -startpagina en -zoekmachine verwijderen voor instructies.

Om Windows Media in Firefox af te spelen, dient de Windows Media Player-browserplug-in in Firefox te zijn geïnstalleerd. Er zijn twee verschillende versies:

• De originele, die normaal gesproken in Windows tot aan XP werd meegeleverd.
  • De nieuwe versie, die specifiek voor Windows XP en hoger is ontwikkeld en alleen verkrijgbaar is door deze te downloaden.
Dit artikel beschrijft hoe u kunt controleren of de Windows Media Player-plug-in aanwezig is, en hoe u deze kunt installeren. Bij veel XP-gebruikers is de oude plug-in mogelijk geïnstalleerd, maar het wordt aanbevolen toch de nieuwe plug-in te installeren.
Zelfs als u Windows Media Player op uw systeem hebt geïnstalleerd, is het mogelijk dat de plug-in die nodig is voor het afspelen van Windows Media-audio en -video die in webpagina’s is ingebed, ontbreekt.

Noot: de 64-bits versie van Firefox herkent of ondersteunt deze plug-in niet.

Mplayer is een populaire Linux-mediaspeler die Windows Media-bestanden kan afspelen. Om Mplayer te kunnen gebruiken voor het afspelen van een Windows Media-stream in Firefox moet u twee pakketten installeren, genaamd gnome-mplayer en gecko-mediaplayer. Mogelijk heeft uw Linux-distributie deze pakketten al beschikbaar voor installatie.

Microsoft is met de Macintosh-versie van Windows Media Player gestopt in 2006. De Flip4Mac-vervanging heeft afspeelmogelijkheden voor Windows Media aan QuickTime toegevoegd en werd gratis verspreid tot 1 mei 2014, toen Telestream kosten voor de Flip4Mac Player in rekening ging brengen. Voor meer informatie, zie dit Telestream-artikel.

Als u een gratis speler wilt voor veel verschillende mediatypen, waaronder Windows Media, kunt u de VLC Media Player for Mac OS X proberen. Om ingebedde audio- en video-inhoud op webpagina’s af te spelen, dient u het VLC Web Browser plugin package te downloaden (beschikbaar vanaf het vervolgkeuzemenu Download VLC). Probeer de Mac App Store voor andere alternatieven.

Het volgende is van toepassing op Windows en Linux met de geïnstalleerde Windows Media-plug-in.

Controleren of de plug-in is geïnstalleerd

Belangrijk: de Windows Media-plug-in is nu standaard uitgeschakeld en verschijnt niet in de add-onbeheerder. Bekijk deze instructies voor het weer inschakelen ervan.

Om te zien of u de plug-in al hebt geïnstalleerd:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Scroll naar beneden in de lijst en zoek naar een vermelding met de naam
    Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin
    np-mswmp.dll

WMP Fx23
    • Als de vermelding aanwezig is, dan is de plug-in geïnstalleerd.
    • Als de vermelding ontbreekt, ga dan verder naar de sectie De plug-in installeren.

De plug-in installeren

1. Ga naar de plug-in-downloadpagina op Interoperability Bridges.
    • De Interoperability Bridges-pagina bevat tevens meer gedetailleerde installatie-instructies.
  2. Klik op ‘Download Now’, waarna u wordt gevraagd een bestand op te slaan.
  3. Sla het bestand op op uw bureaublad.
  4. Voer het bestand uit zodra het is gedownload, en de plug-in zal worden geïnstalleerd.
  5. Sluit Firefox zodra de installatie is voltooid:
    • Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  6. Start Firefox weer op nadat het volledig is afgesloten.
  7. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  8. Zoek naar plugins.load_appdir_plugins.
  9. Dubbelklik op plugins.load_appdir_plugins om de waarde ervan te wijzigen naar true.
  10. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten. Bij opnieuw opstarten van Firefox zullen de plug-ins zijn ingeschakeld.

De plug-in testen

De volgende koppeling opent een testpagina die de nieuwe Windows Media Player-plug-in vereist. Als de speler wordt geladen en afspeelt, is de plug-in juist geïnstalleerd:

De plug-in in- of uitschakelen

U kunt de Windows Media Player-plug-in uitschakelen of inschakelen in de Add-onbeheerder van Firefox.

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Selecteer de Windows Media Player-plug-in in de lijst van plug-ins.
    • Als u de plug-in wilt uitschakelen, selecteert u Nooit activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.
    • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, selecteert u Altijd activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.

Als de plug-in is uitgeschakeld, zullen pagina’s met ingebedde Windows Media-indelingen, zoals de koppeling naar de ‘Windows Media-test’ hierboven, niet werken en kan Firefox bij het downloaden van een Windows Media-bestand vragen wat u met het bestand wilt doen, in plaats van het automatisch in Firefox openen.

Koppelingen naar mediabestanden

De Windows Media-indelingen die door de plug-in worden afgehandeld omvatten asf, asx, wm, wma, wax, wmp, wmv en wvx. Wanneer u op een koppeling klikt om een Windows Media-bestand te downloaden en de plug-in is ingeschakeld, zal dit automatisch in Firefox via de plug-in worden geopend. Als u dit niet wilt, kunt u een andere downloadactie voor Windows Media-bestanden selecteren in de instellingen voor Toepassingen van Firefox. Voor meer informatie, zie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.

Probleemoplossing

Als u problemen met Windows Media-inhoud ondervindt, zie dan Bekende problemen met audio en video verhelpen.

Gebaseerd op informatie van Windows Media Player (mozillaZine KB)