PDF-bestanden bekijken in Firefox

Firefox bevat een ingebouwde PDF-viewer om PDF-bestanden in het browservenster te kunnen weergeven. Dit artikel legt uit hoe u de ingebouwde PDF-viewer kunt gebruiken, hoe u een andere PDF-viewer kunt gebruiken, en hoe u gebruikelijke problemen kunt verhelpen die u kunt tegenkomen.

De ingebouwde PDF-viewer gebruiken

Firefox bevat een ingebouwde PDF-viewer waarmee u bijna alle PDF-bestanden die op het internet zijn te vinden zonder een plug-in kunt weergeven. De ingebouwde PDF-viewer is standaard ingeschakeld.

PDF JS

Werkbalkfuncties van PDF Viewer

• Documentminiaturen of overzicht weergeven - De schuifknop uiterst links opent een zijbalk met miniaturen van de documentpagina’s. Bij sommige documenten is ook een overzichtsweergave beschikbaar. Deze vereenvoudigen het bladeren door een lang document.
    PDF Thumbnails
  • Pagina omhoog en omlaag of direct naar een pagina gaan - U kunt de pijltoetsen voor omhoog en omlaag gebruiken om door een document te bladeren, of het nummer van de pagina waar u naartoe wilt invoeren.
    PDF Pager
  • De grootte van het document wijzigen - Gebruik de knoppen + en - om in en uit te zoomen of gebruik een zoominstelling vanuit het vervolgkeuzemenu.
    PDF Zoom
  • Volledigscherm- of presentatiemodus - Klik op de knop voor volledigschermmodus om het PDF-bestand uw hele scherm te laten gebruiken. Druk op ESC om de volledigschermmodus te verlaten.
    PDF Fullscreen
  • Afdrukken - Klik op de knop Afdrukken om het dialoogvenster voor de afdrukinstellingen te openen.
    PDF Print
  • Downloaden - Klik op de knop Downloaden om het PDF-bestand op uw computer op te slaan of met een PDF-lezerprogramma te openen.
    PDF Download
  • Huidige weergave kopiëren - Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt op de knop Huidige weergave om de huidige weergave in een ander tabblad of venster te openen.
    PDF Copy

Sneltoetsen voor PDF-viewer

Opdracht Sneltoets
Volgende pagina N of K of
Vorige pagina P of J of
Inzoomen Ctrl + +command + +
Uitzoomen Ctrl + -command + -
Automatisch zoomen Ctrl + 0command + 0
Document rechtsom draaien R
Document linksom draaien Shift + R

Problemen met de PDF-viewer oplossen

• Bij bepaalde typen PDF-bestanden kan de PDF-viewer moeite hebben met het weergeven van lettertypen, kleuren of het hele document. Als sommige PDF-bestanden niet goed worden gerenderd of leeg zijn, klik dan op de downloadknop aan de rechterkant van de documentheader om het document met de standaard PDF-viewertoepassing op uw computer te openen.

Een andere PDF-viewer gebruiken

Als u liever niet de ingebouwde PDF-viewer gebruikt, kunt u een plug-in gebruiken om PDF-bestanden in Firefox te bekijken, of u kunt PDF-bestanden buiten Firefox bekijken via een externe toepassing. Voor meer informatie, zie De ingebouwde PDF-viewer uitschakelen en een andere viewer gebruiken.

Als u het gebruik van de ingebouwde PDF-viewer wilt wijzigen naar een andere PDF-viewer:

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer Opties.Klik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer Opties.Klik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Voorkeuren….Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren.

Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Opties.Voorkeuren.

2. Selecteer het paneel Toepassingen.
  3. Zoek in de lijst naar Portable Document Format (PDF) en klik op de vermelding om deze te selecteren.
  4. Klik op het vervolgkeuzemenu in de kolom Actie voor de bovenstaande vermelding. Bij gebruik van de ingebouwde PDF-viewer toont de vermelding voor Actie Voorbeeldpagina in Firefox.
    • Om een externe toepassing voor het bekijken van PDF-bestanden te gebruiken, selecteert u de vermelding voor de PDF-toepassing die u wilt gebruiken, zoals Voorvertoning gebruiken of Adobe Reader gebruiken.
    • Om een plug-in voor het bekijken van PDF-bestanden in Firefox te gebruiken, selecteert u Naam van PDF-plug-in gebruiken (in Firefox).
Waarschuwing: van de ‘Adobe Acrobat NPAPI Plug-in’ is bekend dat deze problemen in Firefox veroorzaakt. Zie PDF-bestanden zijn leeg of veroorzaken een foutmelding op Mac voor details.

Een PDF-viewerplug-in gebruiken

Noot: u zult geen PDF-plug-in kunnen gebruiken in de nieuwe 64-bits versie van Firefox, die beperkte ondersteuning voor plug-ins heeft. Zie hiervoor Hoe weet ik of ik de 32-bits of 64-bits versie van Firefox heb?

U kunt een PDF-plug-in zoals Adobe Reader, Nitro PDF Reader of Sumatra PDF zoals Adobe Reader, MozPlugger of KParts plugin gebruiken als deze beschikbaar is om PDF-bestanden in Firefox te bekijken. Als u een PDF-lezerplug-in hebt geïnstalleerd maar PDF-bestanden niet in Firefox worden weergegeven, probeer dan deze oplossingen:

De PDF-plug-in inschakelen

uw PDF-plug-in kan in Firefox zijn uitgeschakeld. Als u deze wilt inschakelen:

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop FirefoxKlik in de menubalk op het menu ExtraKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en klik daarna op Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Plug-ins in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Selecteer uw PDF-plug-in.
  4. Selecteer Altijd activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.

Downloadacties herinitialiseren

1. Open uw profielmap:

Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox, ga naar het menu HelpKlik in de menubalk op het menu HelpKlik boven in het Firefox-venster op het menu Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.Klik op de menuknop New Fx Menu , klik op Help Help-29 en selecteer Probleemoplossingsinformatie. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.

2. Klik onder de sectie Toepassingsbasics op Map tonenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster met daarin uw profielbestandenmap geopend.
  3. Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

4. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer AfsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer AfsluitenKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Firefox afsluitenKlik boven in het Firefox-venster op het menu Bestand en selecteer Afsluiten.

Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op AfsluitenAfsluiten Close 29 .

5. Verwijder (of hernoem) het bestand mimetypes.rdf.

Andere oplossingen

• Als de PDF-plug-in met een toepassing wordt bijgeleverd, controleer dan de voorkeuren van de toepassing om te zien of er sprake is van een instelling voor internet om de plug-in in te schakelen of om PDF-bestanden in de browser weer te geven.