Paneel Geavanceerd - Toegankelijkheid, navigeren, netwerk, updates en andere geavanceerde instellingen in Firefox

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Noot: dit artikel beschrijft het paneel Geavanceerd in de optiesvoorkeuren van Firefox voor Firefox-versie 55 en lager. De panelen voor optiesvoorkeuren zijn in huidige Firefox-versies opnieuw geordend.

Dit artikel beschrijft de beschikbare instellingen in het paneel Geavanceerd van de pagina OptiesVoorkeuren van Firefox. Dit zijn instellingen die niet heel vaak worden gebruikt, zoals proxyinstellingen en diverse andere geavanceerde instellingen die misschien alleen voor bepaalde gebruikers nodig zijn.

Tabblad Algemeen

Fx52AdvancedPanel-General Fx54AdvancedPanel-GeneralTab Fx55AdvancedPanel-GeneralTab

Toegankelijkheid

• Altijd de pijltoetsen gebruiken om binnen pagina’s te navigeren: wanneer deze instelling is ingeschakeld, zal Firefox een verplaatsbare cursor in pagina’s weergeven, zodat u tekst met het toetsenbord kunt selecteren. Deze modus wordt Cursornavigatie genoemd, en u kunt deze in- en uitschakelen door op F7 te drukken.
  • Naar tekst zoeken wanneer ik beginu begint met typen: wanneer deze instelling is ingeschakeld, zal Firefox terwijl u typt binnen de huidige webpagina zoeken naar wat u typt. Tijdens het zoeken naar getypte tekst in de pagina zal automatisch de zoekwerkbalk aan de onderkant van het venster worden weergegeven, die informatie toont over wat u hebt gevonden.
  • Mij waarschuwenWaarschuwen wanneer websites proberen de pagina door te sturen of te herladen: wanneer deze instelling is ingeschakeld, zal Firefox voorkomen dat websites u doorsturen naar een andere pagina, of deze automatisch opnieuw laden.

Navigeren

• Automatisch scrollen gebruiken: automatisch scrollen is een handige functie waarmee u de pagina kunt verschuiven door op de middelste muisknop (doorgaans het muiswiel) te klikken en de muis naar boven of beneden te bewegen. Omdat sommige mensen dit vervelend vinden, kan automatisch scrollen via deze instelling worden uitgeschakeld.
  • Vloeiend scrollen gebruiken: vloeiend scrollen kan erg handig zijn als u veel lange pagina’s leest. Wanneer u op de toets Page Down drukt, springt de weergave normaal gesproken direct een pagina naar beneden. Met vloeiend scrollen schuift de pagina vloeiend naar beneden, zodat u daadwerkelijk kunt zien hoeveel deze verschuift. Dit maakt het makkelijker om verder te lezen vanaf waar u bent gestopt.
  • Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar: Firefox kan de grafische processor van uw computer gebruiken om bepaalde pagina’s met video en animatie weer te geven. Dit maakt Firefox sneller, omdat de grafische processor van uw computer veel beter is in het weergeven van dit soort dingen dan de hoofdprocessor van uw computer. Dit vakje is standaard aangevinkt, maar de functie is niet voor alle grafische processors beschikbaar. Firefox zal dit wanneer mogelijk inschakelen. Lees hier meer over hardwareversnelling.
    Als u deze instelling wijzigt, moet u Firefox opnieuw starten.
    Om Firefox opnieuw te starten:
    1. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
    2. Start Firefox op zoals u dat normaal doet.
  • Mijn spelling controleren tijdens het typenUw spelling controleren tijdens het typen: wanneer deze instelling is ingeschakeld, zal Firefox uw spelling controleren en mogelijke correcties voorstellen terwijl u webformulieren invult. Houd er rekening mee dat u mogelijk een woordenboek dient te downloaden; klik hiervoor met de rechtermuisknopdruk hiervoor op Ctrl en klik op een willekeurig tekstveld, schakel zo nodig spellingcontrole in en gebruik vervolgens het gegeven menu Talen om een woordenboek te downloaden.

Tabblad Gegevenskeuzes

Fx38AdvancedPanel-DataChoices Fx51Advanced-DataChoices

• Firefox-statusrapport inschakelen: het Firefox-statusrapport (meer info) levert informatie over de prestaties van uw browser en stabiliteit op de lange termijn. Deze instelling is standaard ingeschakeld. Mozilla gebruikt deze gegevens om u van betekenisvolle vergelijkingen en tips te voorzien. Mozilla verzamelt deze gegevens, die door iedereen worden gedeeld, ook om Firefox te helpen verbeteren.
  • Aanvullende gegevens delen (d.w.z. Telemetry): door deze instelling ook in te schakelen, worden anonieme gegevens (meer info) over de daadwerkelijke prestaties van Firefox naar Mozilla verzonden. Deze gegevens worden gebruikt om Firefox te verbeteren.
  • Crashreporter inschakelen: als Firefox crasht, zal de Mozilla-crashreporter verschijnen, die vraagt of u de crash bij Mozilla wilt melden. Als deze instelling is ingeschakeld, zal het selectievakje Mozilla van deze crash op de hoogte stellen, zodat dit kan worden verholpen in het venster Mozilla-crashreporter standaard zijn aangevinkt.
  • Firefox toestaan namens u achterstallige crashrapporten te verzenden: als Firefox crasht, zal de Mozilla-crashreporter verschijnen, zodat u Mozilla van de crash op de hoogte kunt stellen. In sommige gevallen kunnen er crashrapporten van eerdere crashes bestaan die nooit waren verzonden. Als u deze instelling inschakelt, zal Firefox deze achterstallige rapporten naar Mozilla verzenden.

Tabblad Netwerk

Fx38AdvancedPanel-Network

Verbinding

Uw organisatie of internetserviceprovider kan het gebruik van een proxy aanbieden of vereisen, die optreedt op als intermediair tussen uw computer en het internet. Proxy’s worden gebruikt om prestaties te verbeteren, aanvragen te filteren en uw computer voor het internet te verbergen en daarmee de veiligheid te verbeteren. Proxy’s zijn vaak onderdeel van een firewall van een bedrijf. Voor meer informatie over het wijzigen van de verbindingsinstellingen in Firefox voor het gebruik van een proxy, zie Verbindingsinstellingen in Firefox.

Gebufferde webinhoud

Pagina’s die u bekijkt worden normaal gesproken in een speciale buffermap opgeslagen, zodat u deze bij een volgend bezoek van dezelfde pagina sneller kunt bekijken. U kunt hier aangeven hoeveel schijfruimte de buffer kan gebruiken. Ook kunt u direct de inhoud van de buffer wissen.

• Nu wissen: wist onmiddellijk de huidige inhoud van de buffer, zodat de hierdoor gebruikte schijfruimte wordt vrijgemaakt.
  • Automatisch bufferbeheer negeren: door dit vakje aan te vinken kunt u de maximale grootte, in megabytes, voor de buffer op uw computer specificeren.

Offline webinhoud en gebruikersgegevens

• Nu wissen: wist onmiddellijk gegevens die door websites zijn opgeslagen voor gebruik wanneer u offline bent.
  • Mij vertellen wanneer een website vraagt gegevens op te slaan voor offlinegebruik: geeft websites toestemming om benodigde gegevens voor het gebruik zonder een internetverbinding op te slaan. Als u het opslaan van gegevens voor offlinegebruik voor een website eerder hebt geblokkeerd en dit ongedaan wilt maken, kunt u op de knop Uitzonderingen… klikken. Selecteer de website die u niet langer wilt blokkeren en klik op Verwijderen. Klik op Alle websites verwijderen om alle websites in de lijst te verwijderen.

Tabblad Update

Fx38WinAdvancedPanel-Update Fx38MacLinuxAdvancedPanel-Update

Fx49AdvancedPanelUpdate-win7 Fx49AdvancedPanelUpdate-MacLinux

Firefox-updates

• Updates automatisch installeren (aanbevolen: verbeterde beveiliging): Firefox downloadt en installeert gevonden updates automatisch.
    • Mij waarschuwen als dit een van mijn add-ons zal uitschakelen: als u wilt dat een vraag verschijnt in het geval dat de downloads eventueel geïnstalleerde add-ons zullen uitschakelen, selecteert u deze instelling.
  • Controleren op updates, maar mij laten kiezen of ik deze wil installeren: Firefox laat u kiezen of u updates wilt downloaden en installeren. Als u hier niet voor kiest, kunt u deze op een later tijdstip downloaden.
  • Nooit controleren op updates (niet aanbevolen: beveiligingsrisico): Firefox zal niet controleren op updates.
    Waarschuwing: als u deze optie selecteert, zult u geen kritieke beveiligingsupdates ontvangen die u online veilig houden, tenzij u regelmatig een handmatige controle op updates uitvoert.
  • Klik op Updategeschiedenis tonen om de geschiedenis van gedownloade en geïnstalleerde updates te bekijken.
  • Een achtergrondservice gebruiken om updates te installeren: Firefox zal de Mozilla Maintenance Service gebruiken bij het installeren van updates. Dit zorgt ervoor dat het autoriseren van Firefox voor het aanbrengen van wijzigingen aan uw computer via het dialoogvenster voor Gebruikersaccountbeheer in Windows 7 en Vista niet nodig is.
Noot: u moet Firefox als een beheerder of als de gebruiker die Firefox oorspronkelijk heeft geïnstalleerd uitvoeren om updates voor Firefox te installeren.

Automatisch bijwerken

• Zoekmachines: vink dit aan om automatische updates voor uw zoekmachines te ontvangen.
Noot: opties voor Firefox-updates kunnen ontbreken als updates worden verzorgd door de pakketbeheerder van uw Linux-distributie.

Firefox-updates

• Updates automatisch installeren (aanbevolen: verbeterde beveiliging): Firefox downloadt en installeert gevonden updates automatisch.
    • Mij waarschuwen als dit een van mijn add-ons zal uitschakelen: als u wilt dat een vraag verschijnt in het geval dat de downloads eventueel geïnstalleerde add-ons zullen uitschakelen, selecteert u deze instelling.
  • Controleren op updates, maar mij laten kiezen of ik deze wil installeren: Firefox laat u kiezen of u updates wilt downloaden en installeren. Als u hier niet voor kiest, kunt u deze op een later tijdstip downloaden.
  • Nooit controleren op updates (niet aanbevolen: beveiligingsrisico): Firefox zal niet controleren op updates.
    Waarschuwing: als u deze instelling selecteert, zult u geen kritieke beveiligingsupdates ontvangen die u online veilig houden, tenzij u regelmatig een handmatige controle op updates uitvoert.
  • Klik op Updategeschiedenis tonen om de geschiedenis van gedownloade en geïnstalleerde updates te bekijken.
Noot: u moet Firefox als een beheerder of als de gebruiker die Firefox oorspronkelijk heeft geïnstalleerd uitvoeren om updates voor Firefox te installeren.
Noot: u moet Firefox als root of als de gebruiker die Firefox oorspronkelijk heeft geïnstalleerd uitvoeren om updates voor Firefox te installeren.

Automatisch bijwerken

• Zoekmachines: vink dit aan om automatische updates voor uw zoekmachines te ontvangen.

Tabblad Certificaten

Fx38AdvancedPanel-Certificates

Certificaten helpen bij het versleutelen en decoderen van verbindingen met websites.

• Wanneer een server om mijn persoonlijke certificaat vraagt: sommige servers vragen u om uzelf te legitimeren met een persoonlijk certificaat. Om dit te kunnen doen wordt Firefox gevraagd er een voor u te genereren. Wanneer u in de toekomst de website bezoekt, zal Firefox u vragen welk certificaat te gebruiken. Als u wilt dat Firefox automatisch een certificaat voor u kiest, selecteert u de instelling Er automatisch een selecteren.
    Noot: een persoonlijk certificaat kan persoonlijke gegevens bevatten, zoals uw naam of adres. Het kan daarom uw privacy aantasten als u de instelling Er automatisch een selecteren selecteert. Als u dit doet, zult u niet worden gewaarschuwd zodra een website om uw persoonlijke certificaat vraagt, en kunt u de mogelijkheid kwijtraken om te bepalen wie er toegang tot uw persoonlijke gegevens heeft.
  • OCSP-responderservers vragen om de huidige geldigheid van certificaten te bevestigen: Firefox kan een OCSP (Online Certificate Status Protocol)-server vragen te bevestigen dat een certificaat nog geldig is. Standaard valideert Firefox een certificaat als het certificaat een OCSP-server opgeeft. U dient dit zeer waarschijnlijk alleen te wijzigen als uw internetomgeving dit vereist.
  • Certificaten bekijken: klik op deze knop om opgeslagen certificaten te bekijken, nieuwe certificaten te importeren en reservekopieën van oude certificaten in Firefox te maken of te verwijderen.
  • Beveiligingsapparaten: beveiligingsapparaten kunnen verbindingen versleutelen en decoderen en certificaten en wachtwoorden opslaan. Klik op de knop Beveiligingsapparaten als u een ander beveiligingsapparaat dan dat in Firefox dient te gebruiken.