Navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen in Firefox

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 4842
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: typo, reword
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Dit artikel beschrijft een functie die beschikbaar is in Firefox 3.5, Recente geschiedenis wissen, waarmee u meer controle krijgt in het beheren van uw privégegevens. Naast het kunnen wissen van al uw opgeslagen geschiedenisitems of een deel ervan, kunt u opgeven hoeveel geschiedenis wordt gewist (bv. het laatste uur).
 :: dc83bef63b83bac0c4f29a23fe07e0f0-1259119863-720-1.png ::

Wanneer Firefox een website die u eerder hebt bezocht of de gebruikersnaam en wachtwoord voor uw favoriete website onthoudt, wordt deze informatie beschouwd als uw geschiedenis.

Er kunnen momenten zijn dat u niet wilt dat andere gebruikers van uw computer deze informatie zien of toegang tot deze gegevens hebben. Als u bijvoorbeeld de computer deelt met een vriend(in) of familielid, wilt u misschien niet dat hij of zij kan zien welke websites u hebt bezocht of welke bestanden u hebt gedownload.

U kunt in Firefox automatisch of handmatig alle of slechts een deel van uw geschiedenis wissen. Dit artikel beschrijft hoe u uw geschiedenis kunt wissen en hoe u Firefox zo kunt instellen dat uw geschiedenis automatisch wordt gewist. Als u Firefox tijdelijk geen geschiedenis wilt laten opslaan, zie dan Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren.

Wat is geschiedenis?

• Navigatie- & downloadgeschiedenis: navigatiegeschiedenis is de lijst van door u bezochte websites die wordt getoond in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het het venster Bibliotheek en de adreslijst van de functie Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk. Downloadgeschiedenis is de lijst van bestanden die u hebt gedownload, welke verschijnt in het venster Downloads.
  • Formulier- & zoekgeschiedenis: formuliergeschiedenis bevat de items die u in webpaginaformulieren hebt ingevoerd voor Bepalen of Firefox automatisch formulieren invult. Zoekgeschiedenis bevat items die u hebt ingevoerd in Firefox’ zoekbalk.
  • Cookies: cookies slaan informatie op over websites die u bezoekt, zoals websitevoorkeuren of aanmeldingsstatus.
  • Buffer: de buffer (cache) bewaart tijdelijke bestanden, zoals webpagina’s en andere onlinemedia, die u van het internet hebt gedownload.
  • Actieve aanmeldingen: als u zich bij een website die versleuteling gebruikt hebt aangemeld nadat u Firefox voor het laatst hebt geopend, wordt die website beschouwd als “actief”.
  • Websitevoorkeuren: specifieke voorkeursinstellingen voor websites, waaronder het opgeslagen zoomniveau voor websites, tekenset en de toestemmingen voor websites zoals beschreven in het venster Pagina-info.

Uw geschiedenis wissen

1. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Extra en selecteer Recente geschiedenis wissen….
  2. Selecteer hoeveel geschiedenis u wilt wissen:
    • Selecteer naast Te wissen tijdsperiode hoeveel Firefox van uw geschiedenis zal wissen. U kunt verzamelde geschiedenis van de laatste één, twee of vier uur wissen, alle voorgaande uren van die dag (Vandaag), of al uw geschiedenis (Alles).
    • U kunt kiezen of alle of een aantal van de bovengenoemde items worden gewist.

• (Firefox 3.5) Klik op de knop naast Details om weer te geven welke items worden gewist.
  1. Klik op Nu wissen. Het venster Recente geschiedenis wissen zal sluiten en de geselecteerde gegevens zullen worden gewist.

Geschiedenis automatisch wissen

U kunt Firefox zo instellen dat uw geschiedenis automatisch wordt gewist zodra u Firefox afsluit:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren. .

Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Geschiedenis.

• Kies Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis in het vervolgkeuzemenu naast Firefox zal.
    Fx60HistorySettings-UseCustom Fx63CustomHistory
    1. Vink het selectievakje aan voor Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit.
    2. Klik om aan te geven welke geschiedenis moet worden gewist op de knop Instellingen… naast Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit.
    3. Vink de selectievakjes aan naast de items die u automatisch wilt laten wissen zodra Firefox sluit.
    4. Klik nadat de te wissen geschiedenis is geselecteerd op OK om het venster Instellingen voor het wissen van geschiedenis te sluiten.
    5. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen. .

Geschiedenis voor een enkele website wissen

1. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Geschiedenis en selecteer Alle geschiedenis tonen om het venster Bibliotheek te openen.
    2. Typ de naam van de website die u wenst te vergeten in het veld Geschiedenis doorzoeken in de rechterbovenhoek en druk op EnterReturn.
    3. Klik met rechtsHoud de Ctrl-toets ingedrukt, klik in de lijst met resultaten op de website die u wenst te vergeten en selecteer Deze website vergeten.
      Alle geschiedenisitems (navigatie- en downloadgeschiedenis, cookies, buffer, actieve aanmeldingen, wachtwoorden, opgeslagen formuliergegevens, uitzonderingen voor cookies, afbeeldingen en pop-ups) zullen alleen voor die website worden verwijderd. Wees dus voorzichtig met het gebruik van deze keuze en gebruik het alleen als u echt wilt dat Firefox alles vergeet.
    4. Sluit het venster Bibliotheek.