Navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen in Firefox

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 146206
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Terwijl u over het web surft, onthoudt Firefox een hoop gegevens voor u – websites die u hebt bezocht, bestanden die u hebt gedownload, en meer. Al deze gegevens worden uw geschiedenis genoemd. Als u een openbare computer gebruikt of een computer met iemand deelt, wilt u mogelijk niet dat anderen dit soort gegevens inzien.

Dit artikel legt uit welke gegevens in uw Firefox-geschiedenis worden opgeslagen en geeft u stap-voor-stap instructies om al deze gegevens of een deel ervan te wissen.

Welke zaken vallen onder mijn geschiedenis?

• Navigatie- & downloadgeschiedenis: navigatiegeschiedenis is de lijst van door u bezochte websites die in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het venster Bibliotheek en de adreslijst van de automatische aanvulfunctie van de locatiebalk worden getoond. Downloadgeschiedenis is de lijst van bestanden die u hebt gedownload en in het venster Downloads zichtbaar zijn.
  • Formulier- & zoekgeschiedenis: formuliergeschiedenis bevat de items die u in webpaginaformulieren hebt ingevoerd voor het automatisch invullen van formulieren. Zoekgeschiedenis bevat items die u hebt ingevoerd in Firefox’ zoekbalk.
  • Cookies: cookies slaan gegevens op over websites die u bezoekt, zoals websitevoorkeuren of aanmeldingsstatus. Hieronder vallen ook gegevens en websitevoorkeuren die door plug-ins als Adobe Flash worden opgeslagen. Cookies kunnen ook worden gebruikt door derden om uw surfgedrag te volgen. Voor meer info over volgen (‘tracking’), zie Hoe zet ik de functie Niet volgen aan?.
    Noot: om cookies die door Flash zijn ingesteld te wissen moet u de meest recente versie gebruiken. Zie Flash bijwerken voor instructies.
  • Buffer: de buffer (cache) bewaart tijdelijke bestanden, zoals webpagina’s en andere onlinemedia, die Firefox van het internet heeft gedownload om het laden van pagina’s en websites die u al hebt gezien te versnellen.
  • Actieve aanmeldingen: als u zich hebt aangemeld bij een website die HTTP-authenticatie gebruikt nadat u Firefox voor het laatst hebt geopend, wordt die website als ‘actief’ beschouwd. Het wissen hiervan meldt u bij deze websites af.
  • Offlinewebsitegegevens: als u dit toestaat, kan een website bestanden op uw computer opslaan, zodat deze ook kunnen worden gebruikt wanneer u niet met het internet bent verbonden.
  • Websitevoorkeuren: specifieke voorkeursinstellingen voor websites, waaronder het opgeslagen zoomniveau voor websites, de tekenset en de toestemmingen voor websites (zoals uitzonderingen voor pop-upblokkering), zoals beschreven in het venster Pagina-info.

Hoe wis ik mijn geschiedenis?

1. Klik op de menuknop New Fx Menu, kies Geschiedenis en daarna Recente geschiedenis wissen….
  2. Selecteer de hoeveelheid geschiedenis die u wilt wissen:
    • Klik op de vervolgkeuzelijst naast Te wissen tijdsperiode om te kiezen hoeveel Firefox van uw geschiedenis zal wissen.
    History Win2History Mac2History Lin2
    History Win3 Fx11History Mac3 Fx11History Lin3 Fx11
  3. Klik tot slot op de knop Nu wissen. Het venster zal worden gesloten en de geselecteerde items zullen worden gewist.

Hoe kan ik Firefox mijn geschiedenis automatisch laten wissen?

Als u telkens wanneer u Firefox gebruikt uw geschiedenis dient te wissen, kunt u Firefox zo instellen dat dit automatisch gebeurt bij het afsluiten, zodat u het niet vergeet.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Geschiedenis.

3. Kies Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis in het vervolgkeuzemenu naast Firefox zal.

4. Vink het selectievakje aan voor Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit.
    clear history auto fx38Fx56History-custom-clear
  5. Klik op de knop Instellingen… naast Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit om aan te geven welke soorten geschiedenis moeten worden gewist.
  6. Vink in het venster Instellingen voor het wissen van geschiedenis de selectievakjes aan naast de items die u automatisch wilt laten wissen zodra u Firefox afsluit.
    history fx38 Fx44ClearHistoryWhenFirefoxCloses-Settings
  7. Klik nadat de te wissen geschiedenis is geselecteerd op OK om het venster Instellingen voor het wissen van geschiedenis te sluiten.
  8. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Hoe verwijder ik een enkele website uit mijn geschiedenis?

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen. Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon op uw werkbalk. (Als u de knop daar niet ziet, klik dan op de menuknop Fx89menuButton.) Klik op Geschiedenis en klik daarna op de balk Alle geschiedenis tonenGeschiedenis beheren onderaan om het venster Bibliotheek te openen.
  2. Zoek de website die u uit de geschiedenis wilt verwijderen door in het veld Geschiedenis doorzoeken in de rechterbovenhoek de naam ervan in te typen en daarna op EnterReturn te drukken.
  3. Klik daarna in de zoekresultaten met de rechtermuisknopHoud daarna de Ctrl-toets ingedrukt, klik in de zoekresultaten op de website die u wilt verwijderen en selecteer Deze website vergeten.
    Alle items in uw geschiedenis (navigatie- en downloadgeschiedenis, cookies, de buffer, actieve aanmeldingen, wachtwoorden, opgeslagen formuliergegevens, uitzonderingen voor cookies, afbeeldingen, pop-ups) voor die website zullen worden verwijderd.
    History Win6History Mac6History Lin6
  4. Sluit tot slot het venster Bibliotheek.