Mappen comprimeren

Dit artikel legt uit hoe Thunderbird berichten op de lokale harde schijf bewaart en waarom het nodig is om berichten regelmatig te comprimeren.

Hoe bewaart Thunderbird berichten?

Thunderbird bewaart berichten volgens het MBOX-bestandsformaat. Met dit bestandsformaat worden alle berichten in elke map van Thunderbird samengevoegd en als platte tekst in één bestand op de lokale harde schijf opgeslagen (in de mappen Mail en ImapMail van uw profielmap).

Waarom is comprimeren nodig?

Als berichten aan een map worden toegevoegd, wordt het bestand op de schijf dat de map bevat groter. Als u daarentegen een bericht verwijdert of naar een andere map verplaatst, wordt het bestand niet vanzelf kleiner. Dit komt doordat het oorspronkelijke bericht slechts voor verwijdering wordt gemarkeerd en uit het zicht wordt gehouden. Het wordt niet fysiek verwijderd, totdat u de map “comprimeert”. Dit zorgt voor tijdelijke verbetering van prestaties bij grote mappen, maar op den duur wordt het bestand minder efficiënt om mee te werken. Om schijfruimte terug te winnen en de prestaties van Thunderbird te verbeteren moeten mappen daarom regelmatig worden “gecomprimeerd”.

Als de inhoud van een map groter wordt dan 4 GB, ziet u de waarschuwing “De map xxx is vol en kan geen bijkomende berichten meer bevatten”. U moet dan enkele berichten verwijderen of naar een andere map verplaatsen om de mapgrootte te verkleinen. (Een doelmapgrootte van 1-3 GB kan voldoen, afhankelijk van de prestatiemogelijkheden van uw computer.)

Hoe werkt comprimeren?

Om een map te comprimeren opent Thunderbird het bestaande MBOX-bestand op de schijf (bijvoorbeeld de Inbox). Gebaseerd op de regels voor het MBOX-mailformaat wordt het bestand bericht voor bericht gelezen.

• Als het bericht nog actueel is, wordt het naar een nieuw tijdelijk MBOX-bestand met de naam Nstmp gekopieerd.
  • Als het bericht als verwijderd of verplaatst is gemarkeerd, wordt het overgeslagen en gaat Thunderbird verder met het volgende bericht.

Dit proces wordt voor elk bericht herhaald, totdat het einde van het bestand is bereikt. Daarna wordt het oorspronkelijke bestand voor berichtopslag verwijderd en door het nieuwe vervangen. Hierna volgt de aanmaak van een nieuwe index voor dit berichtenbestand (bijvoorbeeld met de naam Inbox.msf).

Wanneer treedt comprimeren op?

Het compressieproces wordt in Thunderbird (sinds versie 5) automatisch uitgevoerd wanneer hierbij meer dan 20 MB aan schijfruimte kan worden gewonnen.

Indien nodig kunt u ook een handmatig verzoek tot comprimeren starten:

• Om een enkele map te comprimeren klikt u met de rechtermuisknop op de map en selecteert u Comprimeren.
  • Om alle mappen te comprimeren selecteert u Bestand | Mappen comprimeren.

Tijdens een compressieproces wordt de voortgang in de statusbalk weergegeven:

Compacting folder message

Hoe kan ik het comprimeren configureren?

In het menu Thunderbird | VoorkeurenExtra | OptiesBewerken | Voorkeuren | Geavanceerd | Netwerk & schijfruimte kunt u:

• automatisch comprimeren uitschakelen (wat niet wordt aanbevolen, omdat uw mappen niet regelmatig van verwijderde mappen worden ontdaan)
  • de compressiedrempel wijzigen (als u bijvoorbeeld met een groot aantal berichten te maken hebt, kunt u een hogere drempel gebruiken)

compaction preferences in tb17

Zie ook