Lettergrootte en zoomen - De grootte van webpagina’s vergroten | Handleiding

Lettergrootte en zoomen - De grootte van webpagina’s vergroten

(Doorgestuurd vanaf Hoe gebruik ik de zoomfunctie?)

Via de zoomfunctie kunt u hele webpagina’s vergroten of verkleinen, of alleen de grootte van alle tekst, zodat de leesbaarheid wordt verbeterd. Deze pagina legt hoe het werkt.

In- en uitzoomen op een website

U kunt als volgt op individuele websites in- en uitzoomen.

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu aan de rechterkant. Het aanpassingsmenu wordt geopend, en u ziet de zoombesturing bovenaan.
    Zoom 29 - Win8 Zoom 29 - Mac Zoom 29 - Linux font controls 57
  2. Gebruik de knop + om in te zoomen en de knop - om uit te zoomen. Het getal in het midden is het huidige zoomniveau - klik hierop om het zoomniveau terug te zetten naar 100%. U kunt ook het huidige zoomniveau in de adresbalk zien:
zoom fx51 zoom level in ab 57
Sneltoetsen: u kunt de zoombesturing ook zonder muis gebruiken. Houd commandCtrl ingedrukt en druk op + om in te zoomen, - om uit te zoomen, of 0 om te herinitialiseren.
Tip: om het standaard zoomniveau voor alle websites in te stellen, kunt u de add-on NoSquint Plus proberen.

Alleen de grootte van de tekst wijzigen

In plaats van de grootte van alles te wijzigen, kunt u ook alleen de grootte van de tekst wijzigen.

1. Druk op de Alt-toets om de traditionele Firefox-menu’s zichtbaar te maken. Klik in het menu bovenaan op Beeld en ga dan naar Zoomen.
  2. Selecteer Alleen tekst zoomen. Hierdoor zal de besturing alleen de grootte van tekst wijzigen, niet van afbeeldingen.

Een minimale tekstgrootte instellen

U kunt Firefox zo instellen dat alle tekst automatisch met een minimale lettergrootte wordt weergegeven. Als een webpagina tekst bevat die kleiner is, vergroot Firefox de lettergrootte van de tekst naar dit minimum.

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel InhoudAlgemeen en ga naar Taal en Vormgeving.
  3. Klik in de sectie Lettertypen & kleuren op Geavanceerd….
  4. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Minimale lettergrootte de minimale grootte in pixels waarin alle tekst moet worden weergegeven.
    minimum font fx38
  5. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.
Alternatieve methode: als u uw lettertype-instellingen niet kunt benaderen via de menuknop, typ dan about:config in uw adresbalk. Zoek naar de voorkeurinstelling font.minimum-size en wijzig de waarde naar 0.