Lettergrootte en zoomen - De grootte van webpagina’s vergroten

Via de zoomfunctie kunt u hele webpagina’s vergroten of verkleinen, of alleen de grootte van alle tekst, zodat de leesbaarheid wordt verbeterd. Deze pagina legt hoe het werkt.

In- en uitzoomen op een website

U kunt als volgt op individuele websites in- en uitzoomen.

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton aan de rechterkant. Het Firefox-menu wordt geopend, en u ziet de zoombesturing onderaan.
    Fx103MenuPanel
  2. Gebruik de knop + om in te zoomen en de knop - om uit te zoomen. Het getal in het midden is het huidige zoomniveau – klik hierop om het zoomniveau terug te zetten naar het standaardzoomniveau. U kunt ook het huidige zoomniveau in de adresbalk zien:
Fx103addressBarZoomLevel
Sneltoetsen: u kunt de zoombesturing ook zonder muis gebruiken. Houd CommandCtrl ingedrukt en druk op &#43 om in te zoomen, - om uit te zoomen, of 0 om te herinitialiseren.

Het zoomniveau wordt opgeslagen per hostnaam, zelfs nadat u Firefox hebt afgesloten. Bijvoorbeeld, alle pagina’s op support.mozilla.org delen dezelfde zoomniveau-instelling, maar deze is anders dan de zoomniveau-instelling van de pagina’s op blog.mozilla.org.

Knijpen om te zoomen

Met deze functie kunnen gebruikers met een knijpbeweging op pagina’s in- en uitzoomen, zonder de opmaak van de pagina te wijzigen.

De knijpactie wordt momenteel in Windows en Linux ondersteund op aanraakschermen en touchpads met hoge nauwkeurigheid, en in Mac op touchpads.

Alleen de grootte van de tekst wijzigen

In plaats van de grootte van alles te wijzigen, kunt u ook alleen de grootte van de tekst wijzigen.

1. Druk op de Alt-toets om de traditionele Firefox-menu’s zichtbaar te maken. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Beeld en ga dan naar Zoomen.
  2. Selecteer Alleen tekst zoomen. Hierdoor zal de besturing alleen de grootte van tekst wijzigen, niet van afbeeldingen.

Een standaard zoomniveau voor alle websites instellen

U kunt de grootte van alle webinhoud als volgt aanpassen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Taal en Vormgeving.
    Fx100settings-LanguageAndAppearance
  3. Gebruik onder Zoom het vervolgkeuzemenu voor Standaard zoom om een zoomniveau voor alle pagina’s te selecteren. Firefox zal nog steeds individueel ingestelde zoomniveau’s onthouden.
    • Zet om een zoomniveau voor alleen tekst in te stellen een vinkje bij Alleen tekst inzoomen.
  4. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Een minimale tekstgrootte instellen

U kunt Firefox zo instellen dat alle tekst automatisch met een minimale lettergrootte wordt weergegeven. Als een webpagina tekst bevat die kleiner is, vergroot Firefox de lettergrootte van de tekst naar dit minimum.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Algemeen en ga naar de sectie Taal en Vormgeving.
  3. Klik in de sectie Lettertypen op Geavanceerd….
    Fx100settings-FontsAdvanced
  4. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Minimale lettergrootte de minimale grootte in pixels waarin alle tekst moet worden weergegeven.
  5. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.

Lees voor meer informatie De lettertypen en kleuren die websites gebruiken wijzigen.